Hirdetés

Az új trónkövetelő: NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti teszt

A referencia mellett az ASUS és az MSI egyedi tuningolt kártyáját is megvizsgáltuk.

NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti

Rengeteget cikkeztünk megjelenése óta az NVIDIA jelenleg legizmosabb VGA-nak kikiáltott kártyájáról, a GeForce GTX 1080 Ti-ről, amiből már nem csak a referencia, úgynevezett Founder's Edition kiadás kapható, hanem a gyártók egyedi megoldásai is elérték időközben a boltok polcait. Ennek örömére a referencia kártya mellé jelen tesztünkben az ASUS és az MSI egy-egy, gyárilag tuningolt, egyedi kártyáját is be tudjuk mutatni.

Hirdetés

A GTX 1080 Ti technikai szempontból nem egy nagy újítás, hiszen az NVIDIA nem csinált mást, mint a meglévő Pascal architektúrára épülő GPU által felkínált csomagból gazdálkodott: a Titan X-hez hasonlóan megkapta a 3584 darab számolóegységet, a 224 textúrázót, a 28 streaming multiprocesszort. Ugyanakkor a Titan X-nél látott 96 ROP-ot 88-ra csökkentették, és machináltak a memóriarészlegen is, a memóriabusz sávszélességét 384-ről 352 bitre szűkítették, valamint a hozzá kapcsolt VRAM 12-ről 11 GB-ra csökkent. Ezt 11 darab Micron chipből hoztak ki, mely továbbra is GDDR5X szabványú, viszont az effektív órajelet 10 GHz-ről 11 GHz-re tolták ki, kicsit ráadtak a mag órajelére is, és máris előállt az új kártya, a tesztalany, a GTX 1080 Ti.


[+]

A Founder's Edition referenciakártya megjelenése követi a jó ideje megszokott külsőt, így ezen a téren nem számíthatunk meglepetésre, a zölden világító GeForce GTX is a jól ismert dizájnelemek közé tartozik. Ami viszont árulkodó, az a DVI csatlakozó a hiánya, amit szándékosan hagytak el a hátoldalról, ezzel javítva a "blower" ventilátorral szellőztetett hűtő hatásfokát.


[+]


[+]

Alaposan beburkolták a kártyát, mind alul, mind pedig felül. A hátoldali csatlakozók között három darab DisplayPort 1.4 és egy HDMI 2.0b-t találunk, a DVI előbb említett hiányát pedig átalakítóval enyhíthetjük, ha mégis szükség lenne rá. A hűtés nem tartogat különösebb meglepetéseket: a GPU közvetlen érintkezik a bordával, a többi komponens, mint a VRM, a memóriák és 1-2 chip pedig hővezető padokon keresztül juttatják át a hőt. A hátoldal nem vesz részt komolyabban a hőleadásban, bár jól láthatóan van némi szerepe, hiszen a hátoldalon is van chip, ami hővezető padot kapott.


[+]


[+]

A Microntól származó, FBGA tokozású, 6XA77 D9VRL kódjelű, GDDR5X típusú VRAM-modulok a katalógus szerint az MT58K256M321JA-110 chipeknek felelnek meg. Ennek darabja 1 GB kapacitású, üzemi feszültsége 1,35 volt, effektív órajele 11 GHz. Ebből értelemszerűen 11 darabot találunk a NYÁK-on.


[+]

A Founder's Edition kártya 6+8 tűs kiegészítő PCIe tápcsatlakozón keresztül veszi fel az extra energiát. Bár a NYÁK nagyon hasonló a Titan X-éhez, jelentős eltérés, hogy a GPU-hoz tartozó hétfázisú tápellátó áramkör minden egyes fázisára nyolc driver és tizenhat (Fairchild műhelyéből származó) MOSFET jutott, utóbbiak egyben tartalmazzák a low és high side FET-eket. Ez elég lenne tehát nyolc fázishoz is, de mivel csak hét van, úgy tűnik, hogy az NVIDIA az egyik fázishoz dupla meghajtót és kétszer annyi MOSFET-et használ, mint a többi fázison, aminek szerepe egyelőre nem tisztázott. A VRM-vezérlők a jól bejáratott uPI Semiconductor (uP9511P és uP1658P) gyártmányai.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés