NVIDIA GeForce GTX 1080 teszt: a 4K játékok kapujában

Az NVIDIA izomkártyáját az MSI és az ASUS produkciójában is megvizsgáltuk.

ASUS ROG Strix GeForce GTX 1080

Mielőtt nekifognánk a GeForce GTX 1080 kártyák ismertetésének, új GPU-ról, a friss architektúráról, valamint a kapcsolódó szolgáltatásokról szóló bevezető nem véletlenül marad ki ebből a cikkből, hiszen korábban több alkalommal is írtunk ezekről (Az NVIDIA bemutatta a GP104-es GPU-ra épülő GeForce-okat; Játékos szemszögből is előrelépés a Pascal), így ezeket nem ismételnénk meg újból.

Hirdetés

Tesztlaborunkba két gyártó, az Asus és az MSI küldött az új videokártyából tesztpéldányt. Az ábécésorrendnek megfelelően az Asus-féle GTX 1080 jelzésű GeForce-szal kezdjük a sort, mely a Republic Of Gamers, avagy ROG és a Strix jelzést egyaránt magán viseli. Meg kell említeni, hogy a gyártó kínálatában a referencia változaton felül ez az egy GTX 1080 érhető el, viszont értelemszerűen jobb hűtéssel és magasabb órajelekkel rendelkezik.


[+]

A méretes, két kártyahelyet elfoglaló, két milliméter híján 30 centiméter hosszú kártya nagy részét a harmadik generációs DirectCU hűtés uralja 5 darab vaskos, GPU-val közvetlenül érintkező, nikkelezett réz hővezető csővel, két részre osztott nyitott bordával, tetején három darab ventilátorral. Kikapcsolt állapotban nem látszik, de a szélgépek melletti bevágásokban leledzik az "Aura" fantázianevű RGB LED világítás, ami a teljes színskálát képes előállítani, ráadásul különféle fényeffekteket is megadhatunk neki – a mellékelt program segítségével –, hovatovább a zene ütemére is tud villogni, illetve színét a GPU hőmérsékletének megfelelően változtatni.


[+]


[+]

A masszív felépítést erősíti az amúgy hűtés szempontjából is hasznos hátlap, az elmaradhatatlan ROG szem logóval. Megnézve a kimeneti oldalt, az ASUS nem követi a referenciát, ugyanis a DVI kimenet mellett két HDMI 2.0b és szintén egy pár DisplayPort 1.4 található az NVIDIA 1-3 darabos felosztása helyett.


[+]

A NYÁK rendezett, letisztult, a VRM a kártya kétharmadánál foglal helyet. A hátsó részt kicsit átszabták, a 6+8 tűs PCIe tápcsatlakozót kicsit beljebb helyezték el, valamint könnyen feltűnhet, hogy hagyományos 4 tűs ventilátor-tápcsatlakozók kaptak helyet az áramköri lap legvégén. Ezekre további, a DirectCU hűtéstől független, hagyományos, PWM fordulatszám-szabályozású szélgépeket lehet aggatni, ami a GPU hőmérséklete alapján fog dolgozni.


[+]

A GDDR5X típusú VRAM chipeket a Micron szállítja, FBGA kódjele D9TXS, ami a katalógus szerint a MT58K256M32JA-100:A chipnek felel meg. A 8 Gb sűrűségű FBGA tokozású lapkák üzemi feszültsége 1,35 volt, átviteli sebessége 10 Gb/s.


[+]

A tápellátásért 8+2 fázisú "Super Alloy Power II" komponensekből összerakott tápellátó áramkör a felelős, ami egyáltalán nincs alulméretezve. A GPU oldalán az egyenként maximum 60 A leadására képes IR3555 PowIRstage végfok a már látott DRMOS-hoz hasonló megoldás, egyben tartalmazza a low és high side FET-eket, meghajtóáramkört és a Schottky védődiódát, míg a VRAM-nál a kapcsolótranzisztorok APM3054M és APM3056M típusú MOSFET-ek. Az SAP II jelű tekercsek gyártóját nem tudtuk kideríteni, nem úgy, mint a VRM vezérlőét, ami az UPI Semiconductor gyártmánya, típusjele pedig uP9511P.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés