Hirdetés

Túlfeszültségvédelem és tápellátás

Bevezető

A most következő cikk először a Logout portálon jelent meg, de annyira hasznosnak találtuk, hogy úgy éreztük: a PROHARDVER! olvasói számára is érdekes lehet. Ha a jövőben más, hasonlóan igényes és hiánypótló írásokra bukkanunk, akkor természetesen azoknak is próbálunk helyet szorítani oldalainkon.

Túlfeszültségvédelem és Tápellátás

Mire van szükség egy tartós, jó számítógép összeállításához? Azt hiszem, erre a kérdésre sokan azt vágnák rá kapásból, hogy erős CPU-VGA párosításra, sok memóriára, alaplapra stb...

Hirdetés

Szerintem nem teljesen ez a sorrend. Nincs számítógép tápegység nélkül, azonban ma sajnos sokszor az emberek összesen annyiból akarnak megúszni egy komplett számítógépet, mint amennyibe egy márkásabb táp plusz egy szünetmentes áramforrás kerül egy vagy két túlfeszültségvédős elosztóval. Pedig ha valaki kockáztat, és egy gyenge, márkátlan tápegységet vásárol, könnyen előfordulhat, hogy egy "megszaladás" vagy áramingadozás esetén az egész gépe tönkremehet. A névtelen tápok egyik jellegzetessége, hogy ha elromlanak, jó eséllyel túlfeszültséget engednek az alaplapra, és akkor sajnos lehet újraépíteni az egész gépet. Ilyenkor kapnak sokan észbe, hogy a tápon spórolni nem szabad!

Tehát a sorrend szerintem:

  1. Minőségi, márkás tápegység vásárlása
  2. Szintén márkás túlfeszültségvédő áramkör beszerzése a kívülről érkező áramtüskék ellen
  3. Belső megszaladás elleni védelem (ez opcionális, mivel a márkás tápegység tartalmaz ilyet, de fő a biztonság.)
  4. Minőségi, márkás szünetmentes tápegység vásárlása

A lista folytatódhatna tovább a ház, alaplap, CPU stb felsorolásával.

Akik figyelemmel követik az írásaimat, azoknak talán feltűnt, hogy majdnem egy hétig nem voltam online. Ennek az volt az oka, hogy a Chieftec HPC420-as tápegység, - melyről a prohardver is írt egy részletes cikket egy 26 tápegységet magában foglaló megateszt keretében - hang , füst és fényjelenségek közepette az örök vadászmezőkre költözött. Röviden az történt, hogy takarítás idejére a gépet áramtalanítottuk - nem, nem érte víz :-) - a HPC 420 főkapcsolójának felbillentésekor egy "sercegés" hallatszott, ezután a gép el sem indult. Újabb ki- és bekapcsolás következett, ekkor egy fél pillanatra beindult, majd leállt. Hátramentem megnézni, hogy mi a helyzet, bár tudtam, hogy a tápnak nagy valószínűséggel lőttek. Nem tévedtem, hátul már érződött az égett szag. Valószínűleg az egyik kondenzátorral volt probléma. A HPC 420 három és fél év szolgálat után adta meg magát. Szerencsére a HPC 420 is a márkás tápok kategóriájába tartozik, de hogy végül is ez a tény önmagában eredményezte, hogy az alaplapot nem tette tönkre, vagy pedig oroszlánrésze volt a MAXX számítógépvédő áramkörnek is a történetben, az már nem nagyon fog kiderülni. Jelen írásban kívánom bemutatni a Maxx számítógépvédő-áramkört is, melyet pont a tápegységek esetleges megszaladása ellen fejlesztettek ki.

Pár tény , gondolat és észrevétel a hazai vidéki "minőségpolitikáról"

Mielőtt kibontanám ezt a fejezetet - az érthetőség kedvéért - el szeretném mondani, hogy az ország keleti részén, egy majdnem 20 000 főt számláló kisvárosban lakom. A városka közigazgatásilag a megye második legfontosabb városának tekinthető, van itt jó pár középszintű képzést nyújtó oktatási intézmény, kórház és öt darab számítástechnikai üzlet is. Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy az öt nem tesz ki együtt egy nagy városit. Fentebb írtam, hogy jó pár nap eltelt a Chieftec tönkremenetele és az új tápegység megérkezése között. Ennek az volt az oka, hogy a helyi kereskedők egyszerűen nem készleteznek minőségi hardveregységeket - nyilván nincs rá kereslet. Körbetelefonáltam mind az öt boltot, de mindegyikben csak gyenge minőségű tápot kínáltak 6 000 Ft alatti áron. Az mondjuk nagyon tetszett, amikor a kereskedő azt mondta, hogy az általa árult, olcsó táp nagyon szuper, mert még eddig egyet sem vittek neki vissza... Inkább nem kommentálom ezt a mondatát.

Az ilyen jelenségek okán és mert a fővárosban minden olcsóbb, mi mindig pesti webáruházakból szoktunk rendelni. A dologban az volt a szerencse, hogy éppen előző este csütörtökön adtam fel a rendelésemet a kedvenc webáruházamban a Belkin F9A823en2M típusú túlfeszültségvédőre, másnap pedig telefonáltam, hogy szükségem van egy Corsair 450 VX tápegységre. A hölgy mindig nagyon kedves, most is az volt, és átütemezte a kiszállítást keddre, így egy futárdíjjal érkezett meg a két termék.

A magam részéről nem igazán tudom elfogadni a helyi kereskedők részéről azt az indokot, hogy nincs rá igény, hiszen nehezen hihető el az, hogy egy vállalkozót megterhelne, ha a raktárában lenne egy darab minőségi tápegység tartalékként arra az esetre, ha betéved egy magamfajta igényesebb vásárló.

Példa a kevésbé márkás tápegységekre:

A fenti tápegység dobozára az van ráírva, hogy MS industrial. Nagy ventilátora és aranyozott színű külseje van. Ezzel azonban ki is merítettük erényeinek listáját.

2005 végén kényszerből vettem, és csupán pár napig használtam; helyét egy DTK PTP-4007P tápegység vette át.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés