Hirdetés

MGE UPS-ek - vive la France!

La protection de l’informatique professionnelle

Azok számára, akik kicsit is átlátják a szünetmentes áramforrások (UPS-ek) kusza, bizonyos szegmensekben teljesen ismeretlen márkákkal tarkított mezőnyét, minden bizonnyal két gyártócég jelenti az etalont. Az UPS-ek viszonylag egyszerű felépítéséből (legalábbis ami a PC-ket szünetmentesítő megoldásokat illeti) adódóan azt gondolhatnánk, hogy szünetmentes áramforrást fejleszteni és gyártani nem különösebben nagy feladat – ami igaz is, ellenben azok a cégek, amelyek igazán jó UPS-t gyártanak, egy kézen megszámolhatók.

Ebben a top ötben alighanem elsők között említhetünk két hárombetűs céget; a piacot eképp nem véletlenül uraló APC-t és az MGE-t (teljes nevükön American Power Conversion, illetve MGE UPS Systems), melyekről már annál kevesebben tudják, hogy az év eleje óta egy érdekeltséghez, nevezetesen a francia Schneider Electric SA-hoz tartoznak. Vagyis csak tartoztak, mivel az Európai Bizottság döntése értelmében az MGE UPS Systems nem tarthatja meg egyszerre a két cég egyfázisú UPS üzletágát. A franciák ezért létrehozták az MGE Office Protection Systemset (MGE OPS), mely lényegében az MGE UPS Systems egyfázisú UPS és túlfeszültségszabályzó termékeiből áll. Az MGE OPS így már indulásakor a harmadik legnagyobb egyfázisú UPS gyártó a világon, közvetlen jelenléttel öt kontinens 41 országában, és mindezek mellett globális elosztóhálózattal rendelkezik.

Hirdetés

Az APC megoldásai közül korábban már megvizsgáltunk három, elsősorban asztali PC-ket szünetmentesítő példányt – akkori tapasztalataink alapján kijelenthetjük, hogy a franciák jó lóra tettek az amerikai cég felvásárlásával. Ezúttal az MGE három hasonló feladatra szánt UPS-ét vesszük górcső alá, ezzel nem titkoltan némi háziversenyt indítva a két márka közt.

A szünetmentes tápegységek előnyeit korábban számos cikkünkben ecseteltük, miként azt is folyamatosan hangsúlyozzuk, hogy ezek a kiegészítők földi pályafutásuk során többnyire csak pár alkalommal töltenek be igazán fontos szerepet, akkor viszont életmentő lehet jelenlétük. Az UPS-ek nyújtotta biztonságot és kényelmet mindazonáltal hamarabb értékelhetik azok a felhasználók, akik pechjükre a magyar átlaghoz viszonyítva is instabil áramhálózatra csatlakoznak.


Amilyen szép, olyan veszélyes

Arról is szót ejtettünk korábban, hogy bár a UPS-eknek a szünetmentesítés a legfontosabb feladatuk, a modern egységek lényeges szerepet játszhatnak a különböző vezetékeken (áram, telefon, LAN) bekúszó tüskék, áramlöketek kivédésében. Az efféle jelenségek előfordulási valószínűsége a tavaszi-nyári időszakban ugrásszerűen megnő, de ha jó UPS-re van kötve a rendszer, komoly égzengés esetén sem kell kihúzni a dugókat a konnektorból.


[+]

Az MGE OPS nálunk járt megoldásai közül mindegyik fel lett készítve az efféle kellemetlen jelenségek kivédésére; a két tagból álló, belépőszintet jelentő Nova AVR széria a kisebbik, 600 voltamperes példánnyal képviseltette magát, mely mellé a három tagból álló, különleges kialakítású Protection Center család legerősebb, 675 voltamperes változatát kaptunk kölcsön tesztelésre, míg az öt modellből álló Ellipse ASR sorozat az 1000 voltamperes típussal volt jelen a megméretésen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés