Hirdetés

Szinuszritmus, szünet nélkül

Kiütésveszély

Szünetmentes tápegységekkel (Uninterruptible Power Supply, UPS) foglalkozó eddigi cikkeinkben többnyire olyan készülékeket vettünk nagyítónk alá, melyek elsősorban egy-egy irodai számítógép, munkaállomás, netán értékesebb otthoni konfiguráció hosszabb-rövidebb ideig tartó áramellátására és védelmére lettek kialakítva. Ezek az eszközök alapvetően egyszerű felépítésűnek tűnnek, eddigi vizsgálódásaink során mégis hamar bebizonyosodott, hogy korántsem mindegy, milyen típusú áthidaló áramforrást illesztünk a PC elé, a rosszul megválasztott szünetmentes ugyanis jobb esetben csak a rövid tartásidő miatt okoz fejfájást, rosszabb esetben azonban a legkisebb áramkimaradás is nagyon kellemetlen meglepetésekhez vezethet, ad abszurdum az UPS nemhogy elhárítaná a hardverre és rajta keresztül az adatokra leselkedő veszélyt, de éppen ellenkező hatást is kiválthat.

Vezérlési bajok

Olvasóinknak ezért nem győzzük hangsúlyozni, hogy vásárlás előtt alaposan mérjék fel a választékot, és bár újabban nem lehet általános véleményt alkotni egyik márkáról sem, biztos, ami biztos, inkább a nagyobb tapasztalattal rendelkező gyártók modelljei közt keresgéljenek, és igyekezzenek olyan teljesítményű típust választani, amely a rá kötött fogyasztók terhelését nagy biztonsággal elbírja. Otthoni használatra vásárolt UPS-nél pusztán ezt a két aranyszabályt betartva jó eséllyel már nem járhat rosszul a vevő, legutóbbi tesztjeink azonban rávilágítottak egy az utóbbi időben egyre több végfelhasználónál jelentkező gondra, mely – ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a problémakört – alapvetően az egyre bonyolultabb felépítésű PC-s tápegységek és az egyre egyszerűbben, olcsóbb alkatrészek felhasználásával készült UPS-ek egyfajta konfliktusából adódik.


Aktív PFC áramkör: a négyszögjeles UPS-ek ellensége

A szünetmentes tápegységek közül az otthoni PC-khez leggyakrabban vásárolt alsó- és olcsóbb középkategóriás modellek akkumulátoros üzem során a hálózati árammal jelalak szempontjából is teljesen megegyező szinuszos jel bonyolultabb előállítása helyett vagy közelített szinuszt, vagy négyszögjelet továbbítanak a kimenetükön. Ez a UPS-re csatlakoztatott berendezések (jellemzően számítógép és monitor) számára többnyire nem jelent gondot, ellenben a modernebb tápegységekben található aktív PFC (Power Factor Correction) áramkör működési sajátosságaiból komoly problémák adódhatnak. Márpedig a védeni kívánt PC-k sokszor ilyen APFC-s tápegységeket tartalmaznak, amelyek áramkimaradáskor szerencsétlen esetben azonnal kiüthetnek egy négyszögjeles UPS-t.


Különböző jelalakok egymáshoz viszonyítva

Ennek fő oka, hogy a számítógép tápegysége terheltségétől függetlenül a szünetmentes tápegységet periodikusan túlvezérli. Emiatt a UPS le is kapcsolhat, illetve nagyon szélsőséges esetben károsodhat is. A kialakuló terhelési viszony nem feltétlenül hosszú üzemet jelent, egy önteszt vagy pillanatnyi ingadozás során történő átkapcsolás is elegendő lehet az addig teljesen tünetmentes működés felborulásához. A probléma biztos elkerüléséhez egyetlen recept létezik: egy szabvány szinuszjelet kibocsátó UPS beszerzése. Ezek a típusok azonban gyakran aránytalanul drágák, használatuk otthoni környezetben legtöbbször nem rentábilis.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés