Hirdetés

Ellipse MAX UPS-ek - ingadozók előnyben

Nem kívánt szünet esetére

A különböző gyártók kínálatában fellelhető szünetmentes áramforrásokat (Uninterruptible Power Supply, UPS) bemutató cikkeinkben minden alkalommal felhívjuk a figyelmet a számítástechnikai beruházások során legtöbbször teljesen mellőzött vagy leghátulra rangsorolt kiegészítők fontosságára. Nem véletlenül – bár ezek a berendezések életciklusuk jelentős részét inaktívan töltik ki, mégis ha szünetmentes áramforrást vásárol valaki, azzal egyszersmind életbiztosítást is vásárol berendezéseinek.

Hirdetés

Jóllehet az alapvető feladatra, azaz a tápellátás szünetmentesítésére a legtöbb gyártó – az igényeknek megfelelően méretezett – készülékei alkalmasak lehetnek, az UPS-ek – bármennyire is egyszerű felépítésű eszközök – extra védelmi funkcióikat és működési módjukat illetően eltérhetnek, és adott esetben, akár egy márka választékán belül is előfordulhat, hogy két egyforma kapacitású egység eltérő ideig képes áram alatt tartani ugyanazt a hardvert.

Nehéz választás

UPS vásárlásánál a megfelelő méretezés mellett tehát nem árt odafigyelni a többi paraméterre, különösen ha kritikus fontosságú munkaállomásokat, netán szervereket kell megvédeni az áramhálózat szeszélyeitől. Ilyenkor lényeges szerephez juthat a szünetmentes áramforrás által kínált extra védelem, mely jobb esetben az adatvonalakra is kiterjed, a kommunikációs interfész és a vezérlőszoftverek (ezek riaszthatják a rendszergazdát baj esetén, illetve automatikusan ütemezett rendszerleállást-újraindulást is kezdeményezhetnek, valamint feljegyezhetnek minden lényeges eseményt), továbbá érdemes lehet odafigyelni az UPS felépítésére, azaz a topológiára is.

A témában hozzánk segítségért forduló olvasóknak általában azt szoktuk tanácsolni, hogy válasszanak valamelyik neves, akár több évtizedes múltra visszatekintő gyártó termékeiből, ezek a cégek ugyanis a mögöttük álló tapasztalatok révén rendszerint jól megtervezett, megbízható megoldásokat kínálnak. Az egyfázisú, tehát jellemzően kisvállalati, irodai és otthoni felhasználásra készült szünetmenteseket gyártó cégek közül ilyen a világ negyvenegy országában jelenlévő MGE Office Protection Systems, mely az Európai Bizottság nyomására nemrég vált ki a Schneider Electric SA-hoz (ez a cég az APC tulajdonosa is egyben) tartozó MGE UPS Systemsből.


[+]

A vállalat nemrég mutatta be legújabb, Ellipse MAX néven debütáló, munkaállomásokat és kisebb szervereket védő UPS családját, mely külsőleg a már általunk is vizsgált Ellipse ASR család szakasztott mása, az elektronika felépítését tekintve azonban lényegesen eltér attól. A 600, 800, 1100 és 1500 voltamperes kapacitással elérhető Ellipse MAX család két tagja jutott el hozzánk. A széria legkisebb tagja hozzáférhető kommunikációs interfész nélkül és USB kommunikációval egyaránt – ez a típus maximum 360 wattal terhelhető, az 1100 voltamperes példányra pedig akár több számítógép is ráköthető, hiszen maximális terhelhetősége eléri a 660 wattot. Az Ellipse MAX család tagjai line-interactive felépítésűek, azaz a készenléti (stand-by) változatoknál hatékonyabban, az akkumulátort jobban kímélve védenek a rövidebb áramingadozástól (azaz rátáplálásra és leszabályozásra – az akkumulátor igénybevétele nélkül – egyaránt képesek), átkapcsolási tranziensük rövidebb, és jobb szűrést is biztosítanak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés