Hirdetés

Tigris! Tigris! Kipróbáltuk, mit tudhat a Tiger Lake

Két, nem végleges firmware-rel szerelt Acer notebookban mutatta be az Intel 11. generációs platformja, hogy mire számíthatunk tőle.

Teljesítmény

Miközben az elmúlt pár generációváltás során, fogalmazzunk úgy, az Intel jobbára inkább csak a kötelező dolgokat fejlesztgette, az AMD hirtelen jött sikere a Renoirral, illetve a gyártási problémák ráébreszthették a céget, hogy ezúttal valami jelentősebbet kell felmutatniuk. Talán ennek is köszönhető, hogy a Willow Cove magok nemcsak minimális előrelépést hoznak magukkal (az Intel állítása szerint akár 24%-os gyorsulás is mérhető), az Xe grafikát pedig kifejezetten ütősnek ígérik az eddigi integrált megoldásokhoz képest. Na de lássuk, mi teljesül az ígéretekből, először a CPU frontján! Versenytársként két ASUS notebook (a Core i7-1065G7-tel szerelt UX425, illetve testvére, a Ryzen 7 4700U-val rendelkező UM425), illetve a Swift 3 Ryzen 5 4500U-s változata állt még rajthoz.

[+]

Alkalmazástesztek

Elsőként lássuk az általános teljesítménnyel foglalkozó méréseket! Fontos, hogy itt nem tudjuk a platformokat kizárólag önmagukban vizsgálni, hiszen különböző gyártók különböző noteszgépeiről van szó. Az eltérő memóriabeállítások, eltérő háttértárak, eltérő képességű hűtőrendszerek mind-mind befolyásolják a számokat, arról nem is beszélve, hogy a firmware-ben beállított különböző turbólimitek sem egyeznek.

A diagramok túlnyomó része az Intel szempontjából igen jól néz ki: nem elég, hogy a Tiger Lake – elsősorban a magasabb Turbo órajelnek köszönhetően – jelentős gyorsulást hoz például az Ice Lake-hez képest, de a legtöbb esetben a Ryzen 7-et is maga mögé utasítja. Kivételek persze vannak, hiszen a Renoir eleve több maggal indul a versenyben (a 4700U nyolc-, a 4500U hat-, a Tiger Lake processzorok pedig négymagosak), ez pedig behozhatatlan előnyt jelent például a Cinebench 20 esetében. Ugyanitt viszont látható, hogy az egymagos teljesítmény mennyit javult: míg a Core i7-1065G7 és a Ryzen 7 4700U nagyjából ugyanazon a szinten volt, addig a Core i7-1165G7 20 százalékos gyorsulást mutat.

A rendszer egészét vizsgáló PCMark 10 mérésekben is látható a Tiger Lake gyorsulása – különösen a grafikus részt is terhelő Gaming, illetve az egymagos teljesítményre nagyobb hangsúlyt fektető Essentials teszteknél.

Egyes diagramoknál láthatunk érdekes eredményeket, így például a Handbrake és a Blender esetében is a Core i5-1135G7 maga mögé utasította a papíron erősebb Core i7-1165G7-et. Ennek oka hamarosan nyilvánvalóvá válik – de előbb lássuk a 3D-s teljesítményt!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés