Hirdetés

Tigris! Tigris! Kipróbáltuk, mit tudhat a Tiger Lake

Két, nem végleges firmware-rel szerelt Acer notebookban mutatta be az Intel 11. generációs platformja, hogy mire számíthatunk tőle.

Hőtermelés, fogyasztás, frekvenciák, értékelés

Az előző két oldalon már látható volt, hogy egyes esetekben a Core i5-1135G7 gyorsabbnak bizonyult a Core i7-1165G7-nél. Ennek magyarázata az alábbi grafikonon látszik a legjobban: míg a Core i5-tel szerelt Swift 3 SF314 a két másodperces, 36 wattos csúcs után egy perc alatt, fokozatosan engedi vissza a 24 wattos fix TDP-re, addig a Core i7-es Swift 3 SF313 esetében a pillanatnyi csúcs ugyan eléri a 38 wattot, de utána három percen keresztül fokozatosan csökken a TDP, egészen a 17-18 watt körüli szintig.

Ez, mint az alábbi grafikon is mutatja, azt jelenti, hogy a Core i7-1165G7 órajele a hosszabb mérések során sokkal durvábban visszaesik, mint az egyenletesebb teljesítményt nyújtó Core i5-1135G7-é, és különösen igaz ez akkor, ha a grafikus magok is beszállnak a játékba. Hogy ez mennyire a béta firmware-nek köszönhető, és mennyire a vékony és hűtését tekintve sem ideális gépháznak, nehéz kideríteni, mindenesetre a hőmérsékletet ábrázoló grafikon alapján úgy tűnik, hogy az előbbi többet nyom a latban, hiszen a Core i5-1135G7-hez képest a Core i7-1165G7 jóval hűvösebben dolgozott.

Fontos kérdés a fogyasztás is, melyet a PCMark 10 Modern Office üzemidőtesztjével (mely a LibreOffice-t használja) vizsgáltunk. Az egy adott feladat elvégzéséhez szükséges energiafogyasztás helyett inkább azt néztük, hogy az adott noteszgépbe szerelt akkumulátor kapacitása hány percre elég ezen a nem túl jelentős terhelésen.

Természetesen az eltérő körítés hatását itt is nehéz kiküszöbölni, mindenesetre valamennyi tesztgépnél Kiegyensúlyozott teljesítményprofilt állítottunk be, a WLAN működött, a billentyűzetvilágítást viszont kikapcsoltuk. A kijelzők 120 cd/m² fényerőn dolgoztak. Az eredmények alapján a Tiger Lake nem hoz megváltást, arra nem számíthatunk, hogy egy csapásra két napig használhatjuk majd a notebookokat (de ismét hangsúlyoznánk, hogy nagyon sok múlik a firmware beállításain, amelyek jelen tesztünkben még béta állapotúak).

Értékelés

Nagymacska vagy házimacsek akkor a Tiger Lake? Úgy tűnik, hogy valahol a kettő között: az biztos, hogy az Intel érezhető sebességnövekedést tett le az asztalra, még ha nem is akkorát, mint amekkorát ígért. Az általános teljesítmény is nőtt, de különösen a grafika területén hoz sokat az új platform, mely immár versenyképes tud lenni az AMD Renoirba épített RX Vega GPU-val.

Acer Swift 3 SF314 belseje
Acer Swift 3 SF314 belseje [+]

Ugyanakkor az NVIDIA GeForce MX sorozat létjogosultságát az Xe sem veszélyezteti, legalábbis jelen tapasztalataink alapján semmiképp, a teljesítmény viszont elegendő arra, hogy alacsonyabb minőségen már modern játékokat is elfogadható sebességgel futtassunk, régebbi címeknél pedig a Full HD, közepes minőség is bevállalható.

Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy mennyire sok múlik a notebookgyártókon, hiszen nem mindegy, hogy 15 wattos vagy 28 wattos (vagy a kettő között valahol) TDP-vel dolgozik az adott processzor. Érdekes lesz majd látni a hamarosan érkező, már végleges firmware-rel rendelkező notebookokat, és azt, hogy mire megy majd a platform egy komolyabb hűtés alatt. És ugyan a Renoir ellen nem jelent K.O.-t a Tiger Lake, de sok helyen bizony felveszi vele a versenyt. Mi mindenesetre várjuk a végleges BIOS-szal szerelt példányokat, melyeket akkor már egy teljesebb teszt keretében ereszthetünk össze a Renoirral és az előző generációs Intel gépekkel.


Intel Core i7-1165G7 és Core i5-1135G7 processzor

Wombath

Az Acer Swift 3 SF313 és SF314 notebookokat az Acer magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés