Hirdetés

A SteelSeries Prime egér mottója lehetne ez is: veni, vidi, vici

Megnéztük közelebbről a dán cég nyáron debütált rágcsálóját, ami végül maradandó benyomást keltett bennünk.

SteelSeries Prime egér

Noha ez teljesen szubjektív meglátás, de töredelmesen be kell vallanunk, hogy a SteelSeries egér felhozatala az elmúlt 11 évben nem igazán hozott minket lázba, utoljára a 2010-ben debütáló Kinzu Optical v1-nek sikerült belopnia magát a szívünkbe, még ha a beépített (és kikapcsolhatatlan) gyorsítással dolgozó STMicroelectronics VT5366 szenzora nyilvánvalóan nem is volt közönségkedvenc. Örömmel jelenthetjük, hogy ez az áldatlan állapot a SteelSeries Prime piacra kerülésével megváltozni látszik, és alátétünkön újból szívesen kergetünk a gyártó portfóliójából származó terméket.


[+]

A rágcsáló narancs-szürke dobozát kibontva egy újabb dobozt találunk, amelyben a tesztünk tárgyát képező periférián kívül mindössze egy információs füzetecskét és a 2 méter hosszúságú, kellő flexibilitással megáldott, leválasztható micro USB/USB parakábelt leljük fel feltekert formában, extra tappancsok sajnos ezúttal nincsenek.


[+]

A 125,3 mm hosszú, 59-67,9 mm széles és 42,4 mm magas, szigorúan jobbkezes, ötgombos kurzorkergető meglehetősen visszafogott benyomást kelt, és nagyon finoman szemcsézett, matt fekete burkolata kellemes tapintású, csúszósnak semmiképp sem mondanánk. Az összeszerelési minőség abszolút rendben van, nincs recsegés-ropogás vagy hézagos illesztések, egyben van a jószág. A bal oldalt kifejezetten erősen nyomkodva ki tudunk csikarni egy kis halk nyüszögést, de a 69 grammos tömeg tudatában erre nem volna célszerű rossz szemmel néznünk.

Hirdetés

[+]

A formavilág újszerűen hat, nem túlságosan távoli rokonként talán a jó öreg Microsoft Intellimouse Explorer 3.0-t neveznénk meg, ám annál lényegesen rövidebb, alacsonyabb, illetve keskenyebb az eszköz, és tenyértámaszának legmagasabb pontja nem középtájt, hanem picit előrébb, a meredekebb szögben emelkedő gombokhoz közelebb van.


[+]

A bal oldalon ugyan nincs textúrázás vagy gumírozás, de a fölfelé szélesedő profil pozitívan befolyásolja az emelgetést és repozicionálást, míg a görgő bal peremétől induló ív a jobb klikk külső szélénél kicsit megtörik, és a lefelé szélesedő jobb térfél valamennyi támasszal szolgál kisujjunk számára. A hátsó szegmens sem kerekdeden folyik egybe a többi kontúrral, ehelyett a vonalvezetés éles szögben irányt vált, és a hossz egyharmadánál szűkül össze az alulról vizslatva kissé szögletes farrá.

[+]

A legfeljebb 1000 Hz-es polling rate-tel operáló ketyere belsejében egy 50-től 18 000 cpi-ig 50-es léptékben és 5 lépcsőben skálázódó, 450 ips-es és 50 g-s TrueMove Pro érzékelő serénykedik, ami tulajdonképpen egy PixArt PMW 3389-es egység, így a teljesítménnyel nem lesz gond. Az apparátus fő klikkjei alatt "100 milliós", torziós rugóval és neodímium mágnessel megspékelt, optomechanikus Prestige OM kapcsolók tanyáznak, amelyek elég sajátságos karakterisztikával rendelkeznek; nem szükséges nagy erőkifejtés az aktuációjukhoz, mégis igen taktilisek és egyedi, magas tónusú, telt hangjuk van.

[+]

A bal és jobb katt feszes, az oldalirányú holtjáték elhanyagolható, de van egy kevéske pre-travel (ami a jobb klikken valamivel több), és egy pici post-travel is megfigyelhető (ez meg mintha a bal klikken lenne egy hangyányival több). A két oldalgomb holtjátéka valójában marginális, de a hátulsó egy nyúlfarknyival feszesebb.


[+]

A címezhető (alapból narancssárga) RGB világítás csak a kétoldalt szolid fénycsíkokat viselő görgőkeréken köszön ránk vissza, mely mélyen barázdált gumibevonatot kapott, és fokozatai markánsan elkülönülnek egymástól. Az orrnál nagyon minimálisan áttetsző hason a leszedést megkönnyítő bemélyedéssel ellátott talpfoglalatokban három feketére festett, lekerekített élű PTFE papucs (elöl két kicsi, hátul egy hosszú egybefüggő) és egy szenzorgyűrű állomásozik, és a cpi-váltó is ide került. A szoftver természetesen a vállalat centralizált platformja, azaz a SteelSeries GG/Engine. A kétéves garanciával értékesített megoldást 20-25 000 forint közti áron találjuk meg az üzletek polcain.


[+]

Főbb paraméterek
SteelSeries Prime egér
Méret (h x sz x m) 125,3 x 59-67,9 x 42,4 mm
Szenzor SteelSeries TureMove Pro (PixArt PMW 3389; 450 ips, 50 g)
Felbontás max. 18 000 cpi
50 cpi-től 50-es léptékben állítható szoftverben
Gyárilag tárolt felbontások 400/800/1200/2400/3200 cpi
alapértelmezett: 400 cpi
Belső memória van
Gombok száma 5 (+ alul a fix funkciójú cpi-váltó)
Mikrokapcsolók torziós rugóval és neodímium mágnessel ellátott optomechanikus Prestige OM kapcsolók
Görgő encoder n.a., 24 jól elkülönülő fokozat
Tömeg 69 gramm
USB frissítési frekvenciája 125/250/500/1000 Hz
alapértelmezett: 1000 Hz
Kábel 2 méteres micro USB/USB Type-A paracord, kábelkötegelővel ellátva
Egyéb extrák egyzónás RGB világítás (a görgőn)
Szoftver SteelSeries GG/Engine
Gyártó honlapja steelseries.com
Termék honlapja SteelSeries Prime
Ajánlott ár kb. 23 000 forint
Garancia 2 év

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés