Festmény és tévé egyben: Samsung The Frame tévé

Teszteltük a megújult belsővel, 4K HDR QLED panellel ellátott, egészen különleges televíziót.

Képminőség

Az első The Frame tévével ellentétben a 2019-es modell már a QLED képalkotási eljárásra épül. E technológiáról már írtunk hosszabban, így most csak röviden elismételjük a lényeget: bár a névből arra lehetne következtetni, hogy itt az OLED eljárás továbbfejlesztett verziójáról van szó, erről szó sincs, a technológia a folyadékkristályos, azaz LCD technológián alapszik. A LED-ek által szolgáltatott kék háttérvilágítás áthalad egy speciális, úgynevezett kvantumpontokkal, azaz nanoméretű kristályokkal dúsan meghintett filmen, aminek eredményeként széles spektrumú fehér fény jön létre.


[+]

Ez elméletben igen tiszta színárnyalatok megteremtését teszi lehetővé úgy, hogy az idő múlásával sem kell tartani a minőségromlástól, eltérően a fehér LED-ektől, amelyek hajlamosak enyhén besárgulni. A technológia előnye még, hogy elméletben nagyobb fényerőt és valósághűbb színmegjelenítést tesz lehetővé, ezzel párhuzamosan csökken a zavaró tükröződés mértéke.

Hirdetés

Kontraszt, színek

Ebből viszont az is következik, hogy a 0 cd/m² fénysűrűségű, "tökéletes" fekete, és ezáltal a végtelen valós kontrasztarány megteremtésére nincs mód. Normál képmódban például 0,0427 cd/m² feketeszintet és 4502,2:1 valós kontrasztarányt mértünk. A kontrasztossággal tehát nincs gond, nem sok értelmét láttuk bekapcsolni a Kontrasztjavító névre hallgató dinamikus kontraszt funkciót, pláne hogy ilyenkor a finomabb képrészletek, átmenetek eltűnhetnek.


[+]

A The Frame tévé Edge-LED háttérvilágítási eljárást használ. Ez elméletileg nem teszi lehetővé a fényerő olyan egyenletes eloszlását, mint amit Direct-LED technológia szavatol. Műszeres méréseink is azt támasztották alá, hogy a háttérfény nem homogén, az egyes képrészletek között akár 19 százalékos eltérés is előfordulhat. Ez combos értéknek számít, viszont az is igaz, hogy felhősödéssel, foltosodással a hétköznapi használat során, tehát filmezésnél, játéknál, tévézésnél nem találkoztunk.

Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett
Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerőbeállítások mellett [+]

A színek épkézláb beállítások mellett szépek, természetesek. Az olyan problémásnak számító tartalmak sem hozzák zavarba a készüléket, mint az emberi bőr, a csillogó bronz, arany vagy esetleg a hullámzó vízfelszín. A betekintési szög teljesen rendben van, e téren jobban teljesít, mint a régebbi Samsung QLED televíziók. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak 165-170 fokos szögből érződik, hogy fakulnak vagy enyhén torzulnak a színek, invertálódástól pedig egyáltalán nem kell tartani.


[+]

A mozgásmegjelenítés során tapasztaltunk néha kisebb hibákat, azaz enyhe akadozást vagy a képrészletek elmosódását. Ám az jó hír, hogy ezeken egész hatékonyan lehet segíteni az Auto Motion Plus nevű interpolációs technológia használatával. Az Elmosódáscsökkentés és a Torzításcsökkentés nevű funkció erőssége tízfokozatú skálán szabályozható, és bár olykor akár egy negyed órát is el kell bűvészkedni ezekkel, amíg megtaláljuk a legjobb beállítást, de érdemes rászánni az időt. Az input lag kikapcsolt képmódosító funkciók mellett mindössze 16,1 ms, ami a televíziós szegmensben kiemelkedően jó értéknek számít, így játékra kifejezetten alkalmas lehet ez a modell.


[+]

HDR

A készülék támogatja a nagy dinamikatartományú filmek, videók vagy játékok megjelenítését. Mivel a fénysűrűsége viszonylag nagy, 1000 cd/m², ezért a rövid időre megnövekvő fényerőnél is igen jó marad a színhűség, és látványos a HDR effekt. Nem találtunk olyan funkciót, ami képes lenne a hagyományos, SDR anyagokból HDR hatásút kreálni különböző trükkök révén, azonban ez nem is hiányzott, mert tapasztalataink szerint ez nem működik ma még igazán sehol.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés