Festmény és tévé egyben: Samsung The Frame tévé

Teszteltük a megújult belsővel, 4K HDR QLED panellel ellátott, egészen különleges televíziót.

Extrák

Netes tartalmak

A letölthető és installálható alkalmazásokat hat nagy csoportba osztották (Oktatás, Információ, Életmód, Sport, Játék, Videó), és közöttük ezúttal is a különféle tartalomszolgáltató és videómegosztó appok aránya a legmagasabb. Tehát nem hiányzik a Netflix, a Google Movies & TV, a Rakuten és a YouTube sem, hogy csak néhány példát említsünk. A futtatásuk problémamentes, nem fagynak, és akadozás sem tapasztalható. Netes szörfözésre is van lehetőség, azonban a böngésző az oldalak mobilokra optimalizált verzióját tölti be, ami egy tévén nem néz ki túl jól.


[+]

Miracast

A készülék támogatja a Miracast technológia használatát, aminek köszönhetően a kompatibilis mobil eszközök kijelzője tükrözhető a tévére, például a telefonunkon futó filmek, játékok egyszerűen kilőhetőek a nagy képernyőre. Némi érezhető késleltetéssel számolni kell, ami a játékoknál kicsit zavaró lehet.

Hirdetés

Kislexikon

Más Samsung tévékhez hasonlóan az idei The Frame is rendelkezik egy remekül használható, beépített használati utasítással, amely az e-Manual névre hallgat. Itt egyrészt témakörök szerint lehet keresgélni, tehát például hogy mire jók és hogyan használhatóak az egyes képbeállítások, hogyan érhető el az ízlésünkhöz leginkább passzoló megjelenítés, másrészt ábécésorrendbe szedve is megtalálhatóak az egyes fogalmak, így a funkciókra, paraméterekre, alkalmazott technológiákra közvetlenül is rákereshetünk.


[+]

A művészeti mód

A The Frame mint koncepció a tévé működése során is megnyilvánul, mégpedig a Művészeti mód használata során: ez egy olyan szolgáltatás, ami a hagyományos Samsung televíziókból hiányzik, ez változtatja a tévét – nevéhez hűen – képkeretté. Ilyenkor bekapcsolódik a készülékbe épített fényérzékelő szenzor, és automatikusan lecsökkenti a háttérvilágítás és a fényerő mértékét, hogy a kijelzőn látott kép olyan hatást keltsen, mintha igazi lenne.[+]

A megjelenített tartalom is exkluzív, hiszen a tévé tartalmaz egy előre telepített galériát, amelyben több száz rajz, festmény, metszet, fotó, kollázs található, és értelemszerűen ezek jeleníthetőek meg a képernyőn. Közöttük rengeteg a híres, elismert, nagy művészeti értéket képviselő alkotás, amelyeket így a The Frame tulajdonosok megjeleníthetnek a televízióikon. Az alkotások körül paszpartu is megjeleníthető, aminek állítható a mérete és mintája, ez is erősíti azt az illúziót, hogy nem egy tévét látunk, hanem egy valódi képet. Emellett még olvasni is lehet (sajnos magyarul nem) különféle információkat, érdekességeket a képekről, ami szintén hozzáadott értéket jelent, sőt az internetes Art Shopon keresztül további alkotások is letölthetőek a televízióra, de ezekért már fizetni kell valamennyit. Arra is van lehetőség, hogy a felhasználók a saját képeiket töltsék fel az adatbázisba, így ha valaki szeretné, akkor akár a nyaralós, gyerekekről vagy a házi kedvencekről készült fotók is kitehetőek ily módon a falra a The Frame segítségével.

Médialejátszó

Az integrált médialejátszó alkalmazás grafikus kezelőfelülete teljesen rendben van, hiszen átlátható, kezelhető a rendszer, lejátszási lista összeállítását is lehetővé teszi, és még jól is néz ki. Az alkalmazás JPG mellett a BMP és PNG típusú képek megjelenítését támogatja. A diavetítés elindítására van lehetőség, a képváltás sebessége szabályozható, viszont a fotók részletes adatait tartalmazó, úgynevezett EXIF információk nem varázsolhatóak a képernyőre. Az audiotartalmak közül az MP3 mellett a WMA és a FLAC fájlok megszólaltatása megoldott. A szoftver az ID3 tagek feldolgozására képes, de a metaadatként az állományokban található dalszövegek megjelenítését nem teszi lehetővé.[+]

Szokásos tesztcsomagunk lefuttatása során azt kellett tapasztalnunk, hogy a formátumtámogatás terén azért akadnak hiányosságok. Az DivX, az XviD, a Killa_sample és a 10 bites videók lejátszását is megtagadta! A többivel semmi gond nem volt, és a 4K HDR fájljainkat is szépen vitte. A feliratok megjelenítése sem ütközik akadályba, és mivel a betűk körül megjelenik egy vékony keret, ezért a szöveg mindig jól látható. A surround állományok közül csak az EAC3 - Loreal file ment hibátlanul, ami azért szembeötlő hiányosság.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés