Teszteltük az első 8K tévét!

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: | 2019-03-11 09:52

A Samsung Q900R az első 8K tévé, amit megvehetünk itthon – de van-e értelme otthonra ekkora felbontásnak?

8K

Minden jel arra utal, hogy hosszú felkészülési szakasz után a szórakoztatóelektronikai iparág komoly résztvevői közül jó néhányan komoly fantáziát látnak a 8K, azaz a legalább 7680x4320 képpont felbontású eszközökben. Többen már be is mutattak konkrét termékeket, és a Sharp, illetve a Samsung készülékei már meg is vásárolhatóak.

Samsung Q900R 8K QLED tv
Samsung Q900R 8K QLED tévé [+]

Amíg a Sharp elsősorban az üzleti szegmenst célozta be, addig a Samsung az otthoni felhasználókra fókuszál, ők ugyanis egy teljes értékű tévével léptek színre. A Q900R már hazánkban is megvásárolható, és egy példány végre hozzánk is eljutott. A kép- és hangminőség mellett kíváncsiak voltunk a kezelésre, illetve hogy egyáltalán van-e, lehet-e értelme a 8K-nak otthoni környezetben.

Dizájn

A Q900R külsejét alapvetően meghatározzák a vékony, különálló talpacskák, amelyek elhelyezhetőek a készülékház szélén és a középső részén is. Ezzel némi szabadságot adnak a felhasználónak, aki így akár egy kisebb állványra is felállíthatja tévéjét, viszont ez egyben azt is jelenti, hogy a képernyő forgatásáról le kell mondani.


[+]

A káva 12 milliméter vastag, amiből kb. fél centiméter a már említett talpakkal színben jól harmonizáló keret. A készülék mélysége 3 centiméter, ami jelentősen elmarad a jelenlegi legvékonyabb készülékektől, de ennek sok jelentősége nincs. A tévé egy külön megvásárolható, speciális konzol segítségével hézagmentesen akasztható a falra.

A többi felső kategóriás Samsung televízióhoz hasonlóan a Q900R esetében egy külön dobozba építették az elektronika egy részét, a tunereket, illetve a csatlakozókat. A megszokottnál egy kicsit nagyobb és nehezebb, a képernyőhöz egy vékony kábelen kapcsolódó One Connect Boxon található négy darab HDMI 2.0 (az egyik ARC támogatású), három USB 2.0, valamint egy-egy Ethernet, digitális optikai audió, illetve egy úgynevezett ExLink RS232 csatlakozó. Utóbbi az esetleges szervizelésnél kaphat szerepet, azaz a hétköznapi, átlag felhasználók számára nem bír jelentőséggel. Az viszont igen, hogy a fizetős digitális műsorok dekódolásához szükséges CI+ kártyaolvasó modul is megtalálható az egységen.


[+]

Főbb paraméterek
Samsung Q900R (QE65Q900RATXXH)
Panel Samsung QLED VA LCD 10 bites panel
Háttérvilágítás Direct-LED (Direct Array Full Elite)
Képernyőméret 65 hüvelyk (165 cm)
Maximális felbontás 8K (7680x4320)
HDR támogatás Igen
Maximális kontrasztarány kb. 7000:1
Maximális fénysűrűség 4000 cd/m²
Input lag 17,9 ms
24p lejátszás Támogatott
Képbeállítások Film, Kiemelt, Normál, Természetes (+1 Játék)
Hangbeállítások Normál, Optimalizálva, Hangosított
Hangrendszer 4.2 csatornás, 60 watt
Beépített digitális tunerek DVB-T/-C/-S2
Interfész 4 db HDMI 2.0, 3 db USB 2.0, digitális audió, CI+ slot, Ethernet, ExLink RS232
Extrák Tizen okostévérendszer, médialejátszó, böngésző, netes alkalmazások futtatása, kislexikon, HDR támogatás, Ambient mód, Bluetooth hangeszközök csatlakoztatásának lehetősége, 8K felbontás
Teljesítményfelvétel Maximum: 355 watt, normál módban: 230 watt, készenléti üzemmódban: 0,4 watt
Méret Talppal: 1452,2 x 898,2 x 304,9 mm; talp nélkül: 1452,2 x 836,4 x 34,1 mm
Tömeg Talppal: 30,5 kg; talp nélkül: 29,5 kg
Gyártó honlapja www.samsung.hu
Termék honlapja Samsung Q900R (QE65Q900RATXXH)
Fogyasztói ár kb. 1 150 000 forint

Képminőség

Ezúttal is QLED

A Samsung természetesen ezúttal is a QLED képalkotási technológia mellett tette le a voksát, amiről már írtunk hosszabban, így most csak röviden elismételjük a lényeget: bár a névből arra lehetne következtetni, hogy itt az OLED eljárás továbbfejlesztett verziójáról van szó, erről szó sincs, a technológia a folyadékkristályos, azaz LCD technológián alapszik. A LED-ek által szolgáltatott kék háttérvilágítás áthalad egy speciális, úgynevezett kvantumpontokkal, azaz nanoméretű kristályokkal dúsan meghintett filmen, aminek eredményeként széles spektrumú fehér fény jön létre.

Ez elméletben igen tiszta színárnyalatok megteremtését teszi lehetővé úgy, hogy az idő múlásával sem kell tartani a minőségromlástól, eltérően a fehér LED-ektől, amelyek hajlamosak enyhén besárgulni. A technológia előnye még, hogy elméletben nagyobb fényerőt és valósághűbb színmegjelenítést tesz lehetővé, ezzel párhuzamosan csökken a zavaró tükröződés mértéke.

Kontraszt, színek

Ebből viszont az is következik, hogy tökéletes, azaz 0 cd/m² fénysűrűségű, igazi fekete, és ezáltal a végtelen valós kontrasztarány megteremtésére nincs lehetőség. A színhelyes beállításoknál például 0,0217 cd/m² feketeszintet é 5457,1:1 valós kontrasztarányt mértünk. A kontrasztossággal tehát nincs gond, nem sok értelmét láttuk bekapcsolni a Kontrasztjavító névre hallgató dinamikus kontraszt funkciót, pláne hogy ilyenkor a finomabb képrészletek, átmenetek eltűnhetnek.


[+]

A színek normális beállítások mellett szépek, természetesek. Az olyan problémásnak számító tartalmak sem hozzák zavarba a készüléket, mint a hullámzó vízfelszín, a csillogó arany vagy az emberi bőr, ezek megjelenítése során sem tapasztaltunk hibákat. A betekintési szögön sikerült javítani, e téren jobban teljesít, mint a 2018-as top 4K QLED Samsung tévék, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy tág, akár 170 fokos szögből sem érződik, hogy fakulnának vagy enyhén torzulnának a színek, invertálódástól pedig egyáltalán nem kell tartani.

A Q900R megkapta a Direct Array Full Elite névre hallgató háttérvilágítási eljárást, amelynél a LED-eket nem a kávába építik, hanem mátrixszerűen rács alakzatban helyezik el a kijelző mögött. Ezeket a fénykibocsátó diódákat ráadásul rengeteg, több száz egyénileg vezérelhető csoportba osztják, ami homogénebb háttérfényt, mélyebb feketét és nagyobb színhűséget eredményez. Ez nem számít forradalmi eljárásnak, hiszen ehhez hasonló televíziók évek óta megtalálhatóak a piacon, azonban a Samsung azt állítja, az ő megoldásuk hatékonyabban, pontosabban működik.


[+]

Műszeres méréseink viszont arról tanúskodnak, hogy a fényerő eloszlása nem tökéletes: az egyes képrészletek között akár 17 százalékos is lehet az eltérés, de ez sajnos szinte minden LED LCD és OLED tévénél megfigyelhető. Foltok és felhők szerencsére a hétköznapi használat során nem tűnnek fel, így nem zavaróak. A mozgásmegjelenítés során tapasztaltunk olykor anomáliákat, azaz enyhe akadozást vagy a képrészletek elmosódását, viszont az jó hír, hogy ezeken a hibákon lehet segíteni az Auto Motion Plus nevű interpolációs technológia használatával.

Az Elmosódáscsökkentés és a Torzításcsökkentés nevű funkció erőssége egy-egy tízfokozatú skálán szabályozható, és bár olykor akár egy negyed órát is el kell bűvészkedni ezekkel, amíg megtaláljuk a legjobb beállítást, de érdemes rászánni az időt. Az input lag kikapcsolt képmódosító funkciók mellett mindössze 17,9 ms, ami a televíziós szegmensben kiemelkedően jó értéknek számít, így játékra kifejezetten alkalmas lehet ez a modell.

Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett
Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett [+]

Óriási fényerő és a HDR

A televízió minden korábbinál nagyobb csúcs fényerővel büszkélkedhet, hiszen a fénysűrűség elérheti a 4000 cd/m² értéket, aminek a nagy dinamikatartományú tartalmaknál van jelentősége, mert ez azt jelenti, hogy a rövid időre megnövekvő fényerőnél is igen jó marad a színhűség, és látványos a HDR effekt. Ebből következik is értelemszerűen, hogy  a készülék szavatolja a HDR videók és filmek (HDR10, HDR10+ és HLG szabványok) megjelenítését. A termék képes a hagyományos, SDR anyagokból HDR hatásút kreálni különböző trükkök révén, azonban ez a szolgáltatás még nem működik hibátlanul, a végeredmény sokszor zavaróan természetellenes még a játékoknál vagy animációs alkotásoknál is, amelyeknél azért általában több minden belefér, mint a hagyományos filmeknél.

Előzetes és színhelyes képbeállítások

Ezúttal 4+1 előzetesen beállított képprofil közül lehet választani, úgy, hogy külön felhasználói fiók nincs. Ezek a fényerejüket, színhőmérsékletüket, képvilágukat tekintve többé-kevésbé eltérnek egymástól, így jó eséllyel mindenki talál köztük olyat, amelyik passzol az ízléséhez. Meg kell még említeni a Játék (ez a +1) módot, amelyet elvileg a játékokhoz optimalizáltak, viszont ennél nem állíthatóak az egyes paraméterek, ami meg is öli az egészet, mert a fényereje túlságosan nagy, így ez az opció gyakorlatilag használhatatlan.

Profil/beállítás Játék Kiemelt Normál
Fényerősség (fehérpont) 595,8 cd/m² 557,5 cd/m² 221,4 cd/m²
Fényerősség (feketepont) 0,0849 cd/m² 0,0851 cd/m² 0,0691 cd/m²
Kontrasztarány 7016:1 6548:1 3204,5:1
Legnagyobb delta E 5,72 4,13 5,69
Átlagos delta E 2,01 1,82 2,08
Színhőmérséklet 9900 K 10 400 K 9700 K

Egy i1 Display Pro kalibrátorral, illetve a displayCAL névre hallgató alkalmazás segítségével vettük szemügyre tüzetesebben az előzetes beállításokat. Sorrendben ezek a következők: Játék, Kiemelt, Normál – azért csak ez a három, mert amikor a tévét a számítógéphez csatlakoztattuk, akkor csak ezek voltak elérhetőek. A kapott értékek közül a legnagyobb fényerőt, a feketeszintet, a valós kontrasztarányt és a delta E értékeket tüntettük fel a táblázatban. Utóbbi egy olyan numerikus érték, ami két különböző szín távolságát határozza meg egy színrendszeren belül; minél kisebb a delta E értéke egy adott színnél, annál közelebb áll a referenciához (sRGB), vagyis annál jobb.


[+]

Ezután a célértékeket (120 cd/m² fényerősség, 6500 K színhőmérséklet, 2,2 gamma) próbáltuk elérni, ami nagyjából sikerült is. A fényerő 118,1 cd/m², a színhőmérséklet 6500 K, a feketeszint 0,0217 cd/m², a valós kontrasztarány pedig 5457.6:1 lett. A fent látható képeken a színtérlefedettség látható: a szürke szaggatott vonal jelzi a referencia színteret, míg a színes háromszög a mért színteret ábrázolja. Eszerint 129,9%-ban fedi az sRGB színteret, 99,6%-os pontosság mellett, ami a tévék között igen jó értéknek számít. Az átlagos delta E 0,43, a legnagyobb pedig lett 1,81 lett: ezek szintén remek eredmények!

Színpontosság
Színpontosság [+]

Samsung Q9FN ideális beállítások
Háttérvilágítás 15
Fényerő -4
Kontraszt 50
Szín 25
Élesség 10
Árnyalat (Z/P) 0
Dig. tiszta megjelenítés Ki/Auto (zajosodás esetén)
Kontrasztjavító Ki
Auto Motion Plus Ki/Egyedi (Elmosódáscsökkentés: 4-6, Torzításcsökkentés: 1-3)
Helyi sötétítés Alacsony
HDR+ mód Ki
Színtónus Meleg 2
Gamma BT.1886, 2
Csak RGB üzemmód Ki
Színközbeállítások Natív
Fehéregyensúly piros erősítése 3
Fehéregyensúly zöld erősítése -5
Fehéregyensúly kék erősítése 3
Piros eltolása 1
Zöld eltolása 0
Kék eltolása 0

Kezelés, netes appok

Okostévé

Természetesen a modell is a házon belül készült, Tizen-alapú okostévérendszert használja, amellyel továbbra sem vagyunk igazán kibékülve. A magyarul is kommunikáló grafikus kezelőfelület egyszerűen túlzsúfolt, átláthatatlan, struktúrája nem az igazi, ezért néhány fontos menüpont vagy paraméter eléréséhez rengetegszer kell a távirányító gombjait nyomogatni, ami egy idő után egy kicsit idegesítővé válik. A stabilitással nem volt gond, fagyással, újraindításokkal nem találkoztunk, viszont az is tény, hogy néha egy-egy másodperces lassulásba, akadozásba azért belefutottunk.


[+]

A távirányító ezúttal is egy dizájnos, kecses, de mindössze néhány gombot tartalmazó darab. Továbbra is azon a véleményen vagyunk, hogy jobb lenne egy csúnyább, robusztusabb, de funkcionálisabb periféria, amelyen keresztül több fontos szolgáltatás vagy funkció érhető el közvetlenül egy gombnyomással. A készülék képes együttműködni USB-n keresztül csatlakoztatott egérrel, billentyűzettel vagy kontrollerrel, és egy ingyenesen letölthető app révén iOS- vagy Android-alapú mobil eszközről is vezérelhető.


[+]

Netes alkalmazások

Az okostévérendszer szerves részét képezik a készüléken közvetlenül elérhető internetes alkalmazások. Ezek futtatása során semmilyen anomáliát nem tapasztaltunk, az appokat gyorsan betöltötte, fagyást nem tapasztaltunk. A kínálat közel 150 darabból áll, amelyek között kiemelten nagy a különféle tartalomszolgáltató applikációk aránya a mai trendeknek megfelelően. Nem hiányoznak az olyan hazánkban is népszerű appok, mint a YouTube, a HBO Go, a Netflix, az Amazon Prime vagy épp a Deezer. Ezeken kívül akadnak hírszolgáltatással, életmóddal kapcsolatos alkalmazások is, valamint még néhány játék is elérhető, ám ezek sajnos annyira primitívek, hogy csak igen rövid ideig szórakoztatóak, vagy még addig se.


[+]

A böngésző sem hiányzik, aminek hála úgy lehet szörfözgetni a tévén, mint egy számítógépen vagy mobilon. A sebesség megfelelő, viszont az kár, hogy az oldalak mobil verzióit tölti be, amelyek egy ilyen nagy képernyőn meglehetősen furán festenek.

Kislexikon

A Samsung Q900R használatát megkönnyíti, hogy rendelkezik beépített, offline módban is elérhető kislexikonnal, amely az e-Manual névre hallgat. Itt amellett, hogy témakörök szerint lehet keresgélni, tehát például hogy mire jók és hogyan használhatóak az egyes képbeállítások vagy hogyan érhető el az ízlésünkhöz leginkább passzoló kép, másrészt ábécésorrendbe szedve is megtalálhatóak az egyes fogalmak, így a funkciókra, paraméterekre, alkalmazott technológiákra közvetlenül is rákereshetünk.

Hangrendszer, médialejátszó, extrák

Jól szól

A Q900R 60 wattos, 4.2 csatornás, mélysugárzókkal kiegészített, rejtett hangsugárzókat használó integrált audiorendszere az egyik legjobb hangminőséget produkálja, amit valaha olyan tévétől hallottunk, amelyik nem rendelkezik beépített soundbarral. A basszusok kicsit vékonyak, de ott vannak, a dinamika érezhető, a finom részletek is jól átjönnek (bár ezeknél némi pontatlanság azért tetten érhető), és az összhatás remek. Azt nem mondjuk, nem mondhatjuk, hogy egy jobb sztereó vagy házimozi szettel, esetleg hangprojektorral eséllyel veheti fel a versenyt, de a megszólalás mindent összevetve meglepően jó.


[+]

Három előre programozott hangprofil közül választhatunk, és ha valakinek ezek közül egyik sem jön be, akkor még mindig ott az "Ekvalizer", amivel saját ízléséhez szabhatja az arányokat. Amennyiben szinkronizációs probléma lépne fel a hang és a kép között, akkor az a Hang késleltetése funkció révén egyszerűen orvosolható, és a dinamikakompresszió (Automatikus hangerő) sem hiányzik.

Médialejátszó

A gyárilag előre telepített médialejátszó alkalmazás grafikus kezelőfelülete átlátható, szellős, jól néz ki, és jól is használható. Az állományok és mappák cím és dátum szerint rendezhetőek, törölhetőek, és mód nyílik lejátszási lista összeállítására is. A JPG mellett a PNG és BMP formátumú képek megjelenítése is megoldott. Az EXIF adatok megjelenítésére nincs lehetőség, de diavetítés elindítására igen, a képváltás sebessége állítható. Audiótartalmaknál az MP3 mellett a WMA és FLAC szabványok megszólaltatása lehetséges. A szoftver az ID3 tagek feldolgozását támogatja, de a fájlokban metaadatként megtalálható dalszöveg nem varázsolható a képernyőre.


[+]

Szokásos tesztcsomagunk végigpörgetése során azt tapasztaltuk, hogy a DivX és a 10 bites (Sword Art & Suzumiya) fájlok mellett a Killa_sample lejátszását is megtagadta. A többivel nem volt gondja, még a 4K HDR állományokkal sem. A külső feliratok megjelenítése rendben van, a betűk mérete és kódolása megváltoztatható, és ha a szöveg el lenne csúszva a képhez képest, az is korrigálható. Szomorúan tapasztaltuk, hogy a surround hangfájlok közül a se az Atmos, se a True HD, se a DTS HD, se a DTS HD Master Audio megszólaltatása nem jött össze.


[+]

Bluetooth

A tévé képes kilőni a hangot Bluetoothon keresztül a kompatibilis hangeszközökre, tehát házimozirendszerre, hangprojektorra, mikrotoronyra vagy akár fejhallgatóra. Ez nagyon hasznos és kényelmes szolgáltatás, ráadásul jól is működik, hiszen a berendezések felismerték egymást, a párosítással nem volt gond, a kapcsolat pedig nem szakadozott.

Miracast

A Samsung Q900R 8K tévé módot ad a Miracast használatára, aminek köszönhetően a kompatibilis mobil eszközök kijelzője tükrözhető a tévére, például a telefonunkon futó filmek, játékok egyszerűen átküldhetőek a nagy képernyőre. Üröm a örömben, hogy némi késleltetéssel azért számolni kell, ami a játékoknál zavaró lehet, de mondjuk videózásnál egyáltalán nem probléma.

Ambient/Galéria mód

Ez a Samsung tavalyi újdonsága, ami egy teljesen különálló, saját grafikus kezelőfelülettel rendelkező szekció, ahol a hagyományos mozgóképek, videók, filmek helyett különféle képek, illusztrációk és animációk megjelenítésén van a hangsúly. Például mód nyílik arra, hogy egy órát pakoljunk a képernyőre, ahol a mutatókat "acélgolyók" helyettesítik, de kérhetünk hullámzást is, vagy a tévé adatbázisában megtalálható képeket, illetve mi is tölthetünk fel fotókat. Lehet különféle virtuális keretek közül is válogatni, így a végeredmény kicsit olyan lesz, mintha a televízió képernyője helyett egy "valódi" képet vagy ábrát nézegetnénk.

Galéria mód
Galéria mód [+]

Egyik különleges funkciója, hogy a tévé képernyőjén megjeleníthető az aktuális háttér is, tehát, ha például egy téglafal előtt áll a készülék, akkor a kijelzőre pont olyan téglák varázsolhatóak. Ez nem varázslat; ehhez telefonnal le kell lefotózni a tévé környezetét a SmartThings alkalmazásban, és ezek után az elektronika már elvégez mindent magától – ennek köszönhetően minden korábbinál jobban a környezetébe olvasztható a készülék. Az Ambient mód érdekes kísérlet arra, hogy kicsit tágítsák az otthoni televíziózás határait, de az kérdés azért, hogy van-e ilyesmire valós igény, tényleg fontos-e, hogy a tévé képernyője úgy nézzen ki, mint a tapéta, vagy hogy a falióra helyett egy ilyen hatalmas tévén megjelenő időmérő eszközt használjunk.

Vélemény a 8K-ról és a tévéről

Korábban csak kevés időt tölthettünk 8K megjelenítők társaságában, akkor is csak bemutatókon, kiállításokon. Most viszont egy egész hetet kaptunk a barátkozásra, ráadásul hazai pályán, nem annyira steril körülmények között próbálhattuk ki az eszközt, úgy, hogy kaptunk hozzá 8K felbontású anyagokat is. Az az igazság, hogy mikor ezeket néztük, akkor teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy a 8K-nak van értelme, mert ez az extrém nagy felbontás egy teljesen új szintet jelent a látványvilágban. A korábban sosem tapasztalt részletesség tényleg komoly hozzáadott értéket jelent, így (már) nem kételkedünk abban, hogy a 8K-nak van-e létjogosultsága.


[+]

Viszont az komoly problémát jelent, hogy egyelőre alig van 8K tartalom. Tudom-tudom, jelenleg is forognak a filmek, és Japánban már elindult a 8K tévéadás, ami bizakodásra ad okot, de ez a magyarországi felhasználókon egyelőre nem segít. Nincsenek megvásárolható asztali lejátszók, még az sem tiszta, hogy milyen formátumban lehetne beszerezni a 8K alkotásokat, és hogy mi a helyzet az esetleges online streaminggel. Tehát sikerült nagyjából harmadszorra is belelépni ugyanabba a folyóba, azaz, hogy a megjelenítő eszközök elérhetőek, viszont egyszerűen nincs mit nézni rajtuk. Azt hittük, hogy a 3D-nél és a 4K-nál szerzett keserű tapasztalatokból okultak a paici résztvevők, de ez fatális tévedés volt.

A gyártók, köztük a Samsung is, azt állítják, hogy a felskálázás a megoldás, azaz, hogy különféle trükkös algoritmusok segítségével képesek az alacsonyabb felbontású anyagokat 8K közelire húzni. Amikor ezt demonstrálták a különféle kiállításokon, az nagyon meggyőzőnek tűnt, viszont itthon, amikor rádugtuk a PS4 Pro-t, meg ráküldtük saját 4K HDR filmjeinket, akkor nem ezt éreztük. Egyszerűen óriási a különbség a valódi 8K és a felskálázott anyagok között. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy csodák nincsenek, a semmiből nem lehet pixeleket varázsolni, és egyszerűen muszáj ráfeküdni valahogy a tartalomhiány enyhítésére, mert ha ezt nem sikerül megoldani, az bedöntheti az egész 8K-bizniszt.

Értékelés

Maga a Samsung Q900R egyébként egy korrekt darab, amiről sok mindent elárul, hogy leggyengébb pontja az okostévérendszer. Itt lenne már az ideje, hogy a cég továbblépjen, és radikálisan megújítsa ezt, mert a vetélytársak mostanra elhúztak mellettük e téren. Viszont a helyzet korántsem tragikus, mint ahogyan az sem, hogy az egyébként tényleg szép távirányítón csak néhány gomb van, így egy csomó fontos funkció csak nehézkesen érhető el. Ezek inkább csak kisebb kellemetlenségek, amiket bőven túl lehet élni.

Samsung Q900R
Samsung Q900R [+]

A netes alkalmazások kínálata megfelelő, futtatásuk problémamentes. A médialejátszó alkalmazás formátumtámogatási hiányosságai viszont megdöbbentőek, reméljük ezen azért változtatnak a jövőben. A hangrendszer kiemelkedő, a megszólalással teljesen elégedettek voltunk. A kép minősége rendben van, kisebb hibák előfordulnak, de ezek egy része jó hatékonysággal orvosolható. A színek pedig szépek, a kontraszt remek, a 8K felbontás megfelelő tartalmak esetén egyszerűen szuper. A dizájntól nem voltunk különösebben elájulva, lehetett volna a Samsung első 8K televíziója egy fokkal monumentálisabb, szoborszerűbb, de igazából baj sincs vele. Ára jelenleg 1 150 000 és 1 250 000 forint környékén mozog meglehetősen dinamikusan, ami nyilván nem kevés pénz. De ha azt nézzük, hogy milyen különleges, sőt a hazai piacon konkrétan egyedülálló modellről van szó, illetve hogy a csúcs 4K OLED tévék is nagyjából ennyibe kerülnek, akkor azért már egyáltalán nem olyan rázós ez az összeg.


Samsung Q900R QLED 8K tévé

elefant

A Samsung Q900R 8K tévét a Samsung magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.