Tátongó rést foltoz be a Zotac termékskáláján az új ZBOX M

Az MA551 jelzésű modell az elmúlt évben már kiállításra került, de végül platformot váltott.

A Zotac friss ZBOX M sorozatú fejlesztéssel rázná fel a mini PC-k piacát. Erre a szériára nagyon figyel a vállalat, mivel az eladások tekintetében is nagyon kedveltnek számítanak, köszönhetően annak, hogy a lényegében középszintre szánt megoldásokról van szó. Bár az E sorozaton belül az egyes modellek kiterjedése nem sokkal nagyobb, a dedikált GPU alkalmazása miatt ezek ára akkor is lényegesen magasabb, így nem tud annyi potenciális vásárlót megszólítani, mint az M-es verziók.

A Zotac már az elmúlt évi Computexen is azon fáradozott, hogy az M és az E sorozat közötti különbséget ledolgozza, ugyanis óriási az eltérés a grafikus képességek tekintetében. Ez azért alakult így, mert az M-es modellek Intel IGP-t használnak, míg az E-széria dedikált GPU-t. A korábban bemutatott, Bristol Ridge APU-t használó koncepció viszont sosem jelent meg, annak ellenére sem, hogy őszre ígérte a cég. A mögöttes okokat minden bizonnyal az AMD-nél kell keresni, ugyanis fél évvel korábban már megmutathatták a gyártóknak a Raven Ridge SoC APU képességeit, és ez meggyőzhette a Zotacot arról, hogy megéri pár hónapot csúszni, és rögtön bevetni a legújabb fejlesztést.

Az új ZBOX MA551 lényegében emiatt kapta meg az asztali Ryzen 3 2200G és Ryzen 5 2400G modellt. Az APU-k paraméterei az előbb linkelt hírben megtalálhatók, így ezt nem részletezzük külön, viszont a Zotac kiemelte, hogy végre megszűnik a hatalmas űr a ZBOX M és ZBOX E sorozat között, legalábbis ami a grafikai képességeket jelenti.

Az MA551-be szerelt leggyorsabb lapka, Vega architektúrára épülő Radeon IGP-je nagyjából kétszer-háromszor lesz gyorsabb minden eddig megjelent, ZBOX M sorozatú modell integrált grafikus vezérlőjénél. Ezzel persze a dedikált GPU-val rendelkező, visszafogott kiterjedésű ZBOX E modelleket nem éri be, de sokkal közelebb lesz hozzájuk. Végeredményben tehát a multimédiás igényeket támasztó vásárlók nem feltétlenül lesznek rákényszerítve a ZBOX E sorozatra, választhatnak egy még olcsóbb opciót is a ZBOX MA551 személyében.

A kisméretű házba szerelhető, DDR4 szabványra épülő, legfeljebb 2400 MHz-es effektív órajelű rendszermemória maximum 32 GB lehet, és két SO-DIMM várja a modulokat. Az adatokat M.2 2280-as formátumú SSD vagy 2,5"-es 6 Gbps-os SATA meghajtó tárolhatja, a kommunikációs lehetőségeket pedig a Gigabit Ethernet, az IEEE 802.11b/g/n/ac-s Wi-Fi és a 4.2-s Bluetooth modul biztosítja, továbbá nem hiányzik a kártyaolvasó (SD/microSD) sem. Az aljzatok tekintetében a vállalat 3,5 mm-es jack ki- és bemenettel, illetve négy USB Type-A és egy Type-C porttal kedveskedik, továbbá a két HDMI 2.0 és az egy DisplayPort 1.4 kimenet is alapfelszereltség.

A Zotac a ZBOX MA551-et tavasszal dobja majd piacra szimplán barebone kivitelben, vagy előre konfiguráltan, azaz beszerelt memóriával és adattárolóval, valamint előtelepített Windows 10-zel. A várható árakról egyelőre nincs pontos adat, de az aktuális információk szerint az eddigi ZBOX M megoldások szintjére érkezik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Zotac

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés