Megjelentek a nagyon pénztárcabarát Ryzenek

A két Ryzen 3-as modell a legnépszerűbb Core i3-as processzoroknak akar kellemetlenséget okozni.

Az AMD az előzetesnek megfelelően kiegészítette a Ryzen termékcsalád eddigi hét tagját, így a 7-es és 5-ös modellek után a 3-as verziók is elstartoltak. A korábbi bejelentésnek megfelelően ezek ugyanazt a Summit Ridge lapkát használják, de kevesebb mag van bennük aktiválva, és még az SMT képesség is le van tiltva, vagyis magonként csak egy szálat futtatnak.

Az alábbi táblázat részletezi a két új Ryzen 3-as modellt:

AMD Summit Ridge - Ryzen 3 szériás processzorok
Típus Mag-/turbó/XFR órajel SMT
L2 cache
L3 cache Fogyasztás (TDP) Listaár (dollár)
Ryzen 3 1300X (4 mag) 3,5/3,7/3,9 GHz
nincs 4 x 512 kB 8 MB 65 W 129
Ryzen 3 1200 (4 mag) 3,1/3,4/3,5 GHz nincs 4 x 512 kB 8 MB 65 W 109

Az elérhető funkciók tekintetében a 3-as sorozat nem különbözik a nagyobb testvérektől, vagyis ugyanúgy van ECC támogatás, a kétcsatornás memóriavezérlő maximum 2667 MHz-es DDR4 memóriákat kezel, illetve az aktív PCI Express 3.0-s vezérlők száma is 16 marad. Új adat azonban az XFR órajel, amit az AMD korábban nem közölt, de már ezt is tudni, illetve ezek a processzorok is szorzózár nélkül kerülnek forgalomba.

A Ryzen 3-ak a Core i3 sorozat ellen jönnek, ezen belül is a legnépszerűbb megoldásoknak akarnak kellemetlenséget okozni. Egészen konkrétan az 1300X az i3-7300, míg az 1200-as modell az i3-7100 ellen versenyzik majd. A Ryzenek előnye ezen a területen borítékolható, hiszen négy maggal mennek neki két magnak, ami a csatát igen kiszámíthatóvá teszi, ráadásul az AMD újdonságainak listaára alacsonyabb.

A hűtés szempontjából a Wraith Stealth verzió kerül a dobozba, ami a Wraith sorozat legkisebb modellje, de ilyen TDP kerettel ez is megteszi, hiszen a korábban megjelent Ryzen 5 1400-zal is könnyedén elbánik. Az AMD-t azonban március óta bombázzák a felhasználók, hogy tegyék külön megvásárolhatóvá a Ryzen 7 1700X-hez és 1800X-hez csomagolt Wraith MAX hűtőt. Ez nem csak egy vagányul kinéző RGB LED-es megoldás, de a különböző alaplapgyártók szinkronizálásra való megoldásaival is kompatibilis, illetve halkabbak teszi a dolgát, mint a Spire és Stealth verziók.

A vállalat korábban mereven elzárkózott az ötlettől arra hivatkozva, hogy processzorgyártóként nem akarnak kiegészítők eladására fókuszálni, illetve megjegyezték azt is, hogy a hűtők gyártásával foglalkozó partnereiknek sem szeretnének direkt konkurenciát állítani. Pár hónap alatt azonban megváltozott a cég hozzáállása, valószínűleg olyan mértékűre nőttek az igények, amit már nem érdemes figyelmen kívül hagyni, így a Wraith MAX hűtő hamarosan önállóan is megvásárolható lesz.

A két Ryzen 3 modell mától érhető el, a használatukhoz egy BIOS frissítésre ugyanakkor szükség lehet a már kiadott Socket AM4-es foglalattal felszerelt alaplapok esetében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés