ROG Strix Scar 17: megérkezett Cezanne és a mobil Ampere

Az egyik legerősebb ASUS notebook a Ryzen 9 5900HX-et párosítja a GeForce RTX 3080-cal és egy 17”-es kijelzővel.

Bevitel, hang, üzemidő, értékelés

Billentyűzet és tapipad

Az idei ROG Scar 17 optomechanikus kapcsolókra épülő, gombonként testre szabható RGB világítással rendelkező billentyűzetet kapott, dedikált numerikus résszel. A nálunk járt példány nem magyar kiosztású, mindenesetre maguk a gombok egy enyhén „clicky” érzésű, nagyon rövid úton járó mechanikus billentyűzet érzetét közvetítik. Általánosságban nem rossz ez, a visszajelzés határozott, de a gombok járhatnának valamivel könnyebben. A kiosztással kapcsolatban azért arra felhívnánk a figyelmet, hogy a numerikus rész nem teljes értékű, nincs például külön PgUp/PgDwn és Home/End, a kurzormozgató gombok viszont teljes méretűek és jól el is különülnek. Felülre néhány extra billentyű került, itt a hangerőt állíthatjuk, letilthatjuk a mikrofont, válthatunk az üzemmód-profilok között, és elindíthatjuk az Armouryt.


[+]

A tapipad közepes méretű, integrált gombokkal rendelkező darab, mely precíz és megbízható, de nem rendelkezik semmilyen kiemelkedő képességgel.

Hirdetés

A megszólalást kétutas sztereó hangrendszer biztosítja, azaz dedikált magas és mélyközép sugárzókat kapunk. Az utóbbiak az alsó egységbe kerültek és előre, lefelé dolgoznak, míg a magasak a kijelző alatt foglalnak helyett. Hangminőségre igazából nem is lehet panasz, zenehallgatásra, filmnézésre nyugodtan bevethető a notebook, a dinamikatartomány és a torzítás is átlagon felüli, de persze a mélyhangokról így is le kell mondanunk.

Akkumulátor

A fotókon meglepően aprónak tűnő, de valójában komoly, 90 Wh-s akkumulátor normál használat mellett egész jó üzemidőt garantál – ha csak könnyedebb netezésre, némi irodai munkára kell magunkkal vinni a Scar 17-et, akár otthon is hagyhatjuk a töltőt, mert egy munkanapot ki lehet húzni pusztán csak a belső áramforrással (és ha ez nem lenne elég, ott a Type-C töltőport).

Persze komolyabb terhelésnél ez az üzemidő drasztikusan rövidül, még úgy is, hogy például a Turbót be sem tudjuk kapcsolni, és a kijelző fényereje is csökken.

Értékelés

Nincs mese, a Cezanne + Ampere párosítás rendkívül erős, az ASUS pedig mindent megtett, hogy a 2021-es ROG Strix Scar 17 vásárlói kihasználhassák a rendelkezésre álló teljesítményt. Először is, a gép masszív, kivitele is rendben van. Bár a burkolat nagy része műanyag, nem érződik olcsónak, és igazából ki is használja az alapanyag adta lehetőségeket például az áttetsző részeknél. Ahol jobban érdemes lett volna odafigyelni, az a csatlakozókínálat, ami feltűnően szegényesre sikeredett egy ekkora notebookhoz képest. Az extrák tekintetében amúgy is elég szűkmarkú volt az ASUS: nincs webkamera és nincs biometrikus azonosító sem, egyedül a régebbről ismerős KeyStone-t találjuk a noteszgép jobb szélén.

A KeyStone-hoz egy ilyen profi bőr kulcstartót is kapunk a notebook mellé
A KeyStone-hoz egy ilyen bőr kulcstartót is kapunk a notebook mellé [+]

Egy játékosnak azonban alighanem a hardver a legfontosabb, az pedig bivalyerős; mind általános, mind multimédiás, mind pedig játékos tesztjeinkben kiválóan szerepelt. Az ASUS ráadásul nem volt szívbajos sem, Turbo fokozaton a rendszer bátran engedi akár 100 °C-ig is melegedni a CPU-t, úgyhogy igazából csak a hűtőrendszer az, ami korlátozza az elérhető sebességet. Ez pedig nem kevés, mint azt korábban is láttuk, a 2K-s kijelzőt és a 165 Hz-es maximális frissítési frekvenciát teljes mértékben kihasználhatjuk még maximális minőségi beállítások mellett is. És közben dicséretet érdemel maga a kijelző is, hiszen minden szempontból nagyon jó teljesítményt nyújt, és segítségével a Scar 17 G733QS nemcsak játékra, de például komoly multimédiás, grafikus munkára is bevethető.


ASUS ROG Strix Scar 17 G733QS notebook

Wombath

Az ASUS ROG Strix Scar 17 G733QS notebookot az ASUS hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés