ROG Strix Scar 17: megérkezett Cezanne és a mobil Ampere

Az egyik legerősebb ASUS notebook a Ryzen 9 5900HX-et párosítja a GeForce RTX 3080-cal és egy 17”-es kijelzővel.

Tapasztalatok

Kijelző

Mint említettük már, a ROG Strix Scar 17 többféle kijelzővel is rendelhető, az általunk tesztelt változat pedig az, ami játék mellett multimédiás felhasználásra is ajánlható, hiszen magasabb felbontást, színteret is kínál a Adaptive-Sync és a 165 Hz-es frissítés mellett. A képernyőben egy BOE Technology által gyártott NE173QHM-NY1 panel dolgozik, mely IPS technológiára épül és 338 cd/m² maximális fénysűrűséggel rendelkezik. Megjegyeznénk, hogy ezt csak akkor kapjuk meg, ha hálózatról működik a notebook, egyébként 200 cd/m² a maximum, ami a kültéri munkát negatívan érintheti. A maximális kontrasztarány egyébként 1142:1, ami egy IPS paneltől teljesen elfogadható érték.

[+]

Hirdetés

Az NE173QHM-NY1 különösen színek területén erős: 99,1%-ban képes a DCI-P3 és 84,7%-ban az Adobe RGB színtér lefedésére. A háttérvilágítás szabályzása nem PWM módszerrel történik (vagy annak frekvenciája kellően magas), egyenletessége viszont csak közepes, maximális fényerőnél 8-9%-os eltéréseket is láttunk. A színhűség elfogadható, gyári állapotában a maximális delta E érték 7 körül mozog, az eltérés átlagos értéke 2,73 – némi kalibráció, és tökéletes lesz minden, hiszen van miből dolgozni.


[+]


[+]

Használat közben

A teljesítmény kapcsán már említettük, hogy béta BIOS-szal érkezett notebookunk, így előfordulhat, hogy a végleges modellekben máshogy alakul majd a CPU és GPU fogyasztása, órajele vagy éppen a hűtés működése. Jelen állapotában a Scar 17 Performance profiljával használva egy Janus-arcú notebook, mely átlagos használat során csendes és gyors gép, komolyabb terhelésnél viszont a ventilátorok felpörgésével pillanatok alatt igen hangossá tud válni. Ha ez zavaró, akkor válthatunk a Silent profilra, ha pedig inkább a teljesítmény a lényeg, ott a Turbo beállítás, és vele az időnként Harrierre emlékeztető zajszint.

Mint az alábbi grafikonok is mutatják, mindez nem pusztán figyelemfelhívás, a CPU és GPU igenis alaposan megizzasztja a rendszert: Performance profilban az előbbi 65 wattos fogyasztással és 4 GHz-es órajellel indít, amit körülbelül 20 másodpercig tart. Ezután a második fázisban 3,4-3,5 GHz-re, illetve 53 wattos TDP-re számíthatunk – ennek a hossza nagyjából két perc. Végül a fix állapotot a 34 wattos fogyasztás és 3,0-3,1 GHz-es frekvencia jelenti, amivel már tetszőleges ideig dolgozhatunk. A hőmérsékletek az első három percben 95 °C-ig emelkednek, a harmadik fázisban viszont 84 °C-on stabilizálódnak.

Teljesen más a helyzet a Turbo profilnál, ahol láthatóan egyedül a hőmérséklet számít, a maximális fordulatszámon pörgő ventilátorok ezt próbálják meg 100 °C alatt tartani, és mivel önmagukban erre nem lennének képesek, színre lép a throttling, mely 3,3 GHz és 4,2 GHz között mozgó órajelet és hasonlóan ugráló TDP-t eredményez.

Természetesen a Turbo a GPU működési paramétereire is hatással van, ahogy az alábbi grafikonokon is látszik. Ez a két hatás együttesen eredményezi azt, hogy a Scar 17-be épített hűtőrendszer csak throttlinggal képes a CPU hőmérsékletét kordában tartani, viszont a játékok alatti gyorsulás is több annál, amit egy szimpla GPU-tuningnál láthatunk. Ezek a folyamatok egyébként magán a burkolaton nem eredményeznek extrém forró pontokat, a fedlapnál 46 °C-os, a hátoldalon 50 °C-os maximális hőmérsékletet mértünk. Figyelembe véve azt, hogy ezt a noteszgépet kevesen fogják ölben használni, ezek teljességgel elfogadhatóak.

[+]

Végül, de nem utolsósorban megemlítenénk, hogy az ismertetett profilokon túl az Armouryban saját beállításokat is elmenthetünk, tehát a CPU, GPU tuningját és a ventilátorok működését magunk is testre szabhatjuk, attól függően például, hogy milyen jellegű munkát végzünk épp.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés