ASUS blog: ROG-tapasztalatok első kézből

A bejelentések után nem sokkal már élőben is megnézhettük az új ROG notebookokat – igaz, komolyabb teszttel még várnunk kell.

Egész sor új ROG családba tartozó notebookot jelentett be az ASUS, amelyekről mi is hírt adtunk már, nem sokkal később pedig egy rendezvényen – az AMD-s modelleket leszámítva – kézbe is vehettük őket.


[+]

A sorból nem maradt ki a CES-en bemutatott, a notebook kategória határait feszegető kialakítású Mothership is, amely igazából nem változott január óta, leszámítva azt, hogy már hivatalosan (is) kilencedik generációs Intel processzorral érkezik, és várhatóan heteken belül a boltokban lesz, egyelőre viszonylag limitált példányszámban. Az ár hazánkban át fogja lépni a milliós határt, ezzel talán nem okozunk meglepetést.


[+]

A klasszikus ROG csoportba, azaz a Desktop Replacement kategóriába tartozó szerkezet kinyitva egybegépre, összecsukva viszont egy méretes notebookra emlékeztet, és az ASUS munkatársa szerint mindent egybevetve nagyjából 18 munkaóra alatt készül el.


[+]

A burkolat alatt jelen állás szerint Core i9-9980HK-t, GeForce RTX 2080-at és három NVMe SSD-t találunk, a 17,3”-es panel pedig (amelyet a kialakítás miatt külön fémlemez óv az előbb említett komponensek termelte hőtől) lehet 4K-s, 60 Hz-es, 100%-os Adobe RGB színteret kínáló VA panel, ha tartalomgyártásra, multimédiás felhasználásra is koncentrálnánk, illetve lehet Full HD-s VA panel, 144 Hz-cel, ha a játék a fontosabb. A G-Sync mindkét esetben adott, továbbá a teljes gép összecsukva 410 x 320 x 30 mm-es, a mérlegen pedig 4,8 kg-ot nyom.

ROG Zephyrus M ROG Zephyrus M ROG Zephyrus M
ROG Zephyrus M [+]

Amíg a tiszta ROG osztály a DTR eszközöket tartalmazza, addig a Zephyrus sorozat a hordozhatóságra koncentrál, ahogy azt pár éve az első Max-Q notebook megjelenésekor is látszott, és ahogy a ROG-ok esetében, úgy itt is három felszereltségi szint áll rendelkezésre: az S a csúcsot, az M a középkategóriát, a G pedig a belépőszintet képviseli. Jelen pillanatban a Zephyrusból G még nincs (de lesz), így egyelőre be kell érnünk az M és S szinttel.

ROG Zephyrus S ROG Zephyrus S ROG Zephyrus S
ROG Zephyrus S [+]

Mindkettőben Core i7-9750H CPU-t, legfeljebb 32 GB memóriát, RAID 0-ba kötött NVMe háttértárakat találhatunk, a különbség a GPU-knál jelentkezik, az M esetében ugyanis GeForce RTX 2060, az S-nél pedig a 2070 a választható maximum. A kijelző 15,6”-es, VA paneles, és ami a legfontosabb, már 240 Hz-es képfrissítésre is képes mind a két modellnél, de az S-nél ehhez még a G-Sync is hozzátartozik, illetve egy olyan egyedi megoldás is, amely a G-Sync mellett az Optimus használatát is lehetővé teszi. Más szóval a készülék képes arra, hogy általános felhasználásnál lekapcsolja a dedikált GPU-t, ami az üzemidőre lesz jó hatással, pár óra helyett tíz órákat is használhatjuk majd a gépeket. Ez azért is érdekes, mert a magnézium-alumínium ötvözetű házba kerülő, AAS-sel (ez a hűtést javító, alul kinyíló burkolat neve) is felszerelt Zephyrus S pont becsúszott 2 kg alá, a valamivel egyszerűbb megoldású burkolattal készülő Zephyrus M pedig 1,8 kg, szóval nem is olyan rossz a hordozhatóságuk. Ehhez adalék az USB Type-C-n át történő töltés is, így ugyanis a gyári, nagy teljesítményű, de nehéz töltő nyugodtan otthon is hagyható, menet közben elég egy kisebb, 40-65 wattos USB-PD szabványú adapter is ahhoz, hogy gépünk működőképes maradjon (nyilván nem játékos felhasználásról beszélünk).

ROG Strix Hero III ROG Strix Hero III ROG Strix Hero III
ROG Strix Hero III [+]

Az eSportot célzó ROG Strix szériát képviselő Scar és Hero páros is generációt váltott, így már Scar III és Hero III néven jönnek, bennük az új generációs Intel és NVIDIA termékekkel. A processzorválasztékot a Core i9-9880H, i7-9750H és i5-9300H képviseli mindkettőnél, a kijelzők lehetnek 15 vagy 17 hüvelykesek, 240 Hz-esek, a RAM 32 GB-ig bővíthető, viszont a Scar esetében GeForce RTX 2060-ig, a Herónál pedig 2070-ig választhatunk grafikus vezérlőt.

A KeyStone A KeyStone
A KeyStone [+]

A készülékek fontos újdonsága az a KeyStone névre hallgató apró „kulcs”, amely a gépház erre a célra kiképzett, saját LED-del is ellátott nyílásába helyezhető. Nincs másról szó, mint egy NFC chippel és némi saját memóriával felszerelt egységről, amely ebben a saját memóriában lehetővé teszi például az AURA Sync beállításaink tárolását, tehát könnyű átvinni a személyünkhöz kapcsolódó profilokat egyik gépről a másikra. A második, az NFC chiphez kötődő funkció pedig azonosításra szolgál: ezzel oldhatjuk fel a notebook adattárolóján elkülönített rész titkosítását, és az ASUS tervei szerint a jövőben a Windows Hellóval együttműködve belépésre is használhatjuk majd. Érdekes adalék lehet, hogy a KeyStone alakjának kialakításában a BMW DesignWorks is segédkezett.

Újdonság még az eddig csak a notebook első éle alatt található LED-sáv kiterjesztése, amely így már körbeveszi az egész burkolatot. A gépeken egyébként visszaköszön a ZenBookoknál látott NumberPad, ezúttal piros színben.

ASUS ROG Strix G ASUS ROG Strix G
ASUS ROG Strix G [+]

A ROG Strix család alsó, G osztályú tagja Core i7-9750H-val vagy Core i5-9300H-val választható, GeForce RTX 2070-nel, 32 GB RAM-mal, 1 TB-os háttértárral szerelhető fel, továbbá 15, illetve 17 hüvelykes változatban is piacra kerül. Ebben a kijelző 144 Hz-es frissítésű lehet, a G-Sync és a KeyStone nincs már az opciók között.

Lássuk most akkor szolgáltatásokhoz kapcsolódó újdonságokat! A KeyStone-ról már volt szó, viszont fejlesztés várható a hűtőrendszer vezérlésében: az eddigi, tulajdonképpen fix profilokat tartalmazó megoldás helyett egy applikációkra is külön-külön profilozható, félautomata megoldást kapunk. Ebből már mindenki kitalálhatja, hogy ha például egy nagyon halk profilt készítünk videózáshoz, egy közepesen hangosat a Photoshophoz, és egy nagyon hangosat kedvenc játékunkhoz, akkor mostantól nem kell majd kézzel váltogatnunk, a rendszer érzékelve az elindított szoftvert, automatikusan vált majd közöttük. Ezt a váltást az új gyorsbillentyűvel persze felülbírálhatjuk, ha akarjuk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények