Hirdetés

AMD Ryzen 7 5800U: az alacsony fogyasztású Cezanne

Az ultramobil szegmens csúcsát képviselő Ryzen 7 5800U-t teszteltük az ASUS ZenBook UM325 legújabb változatában.

Zen 3 a notebookban

A Zen 3 mobil változatát idén januárban, a CES-en mutatta be az AMD, és rögtön több szegmenst is megcélzott vele: először piacra dobta a nagyobb teljesítményű notebookokba szánt H, HS és HX szériát, melyből az egyik legerősebb változatot, a nyolcmagos, 45 watt feletti TDP-vel rendelkező Ryzen 9 5900HX-et már ki is próbálhattuk egy játékosoknak szánt notebookban. Amivel azonban az AMD mostanáig adós maradt, az az alacsony fogyasztású, U széria, melynek a 15 wattos fogyasztású szegmensben kellene felvennie a harcot az Intel hasonló célú – és szintén U betűvel jelölt – termékeivel. Mostani tesztünkben ennek az U szériának a csúcsát, a nyolcmagos, 16 szálas Ryzen 7 5800U-t teszteltük egy új ASUS ZenBook UM325 ultrabookban.

Hirdetés

A Cezanne SoC APU esetében nem titok, hogy sok dolgot megörökölt elődjétől, így a Renoir kódnevű fejlesztéshez képest nem változik például az integrált grafikus vezérlő. Ugyanakkor a processzorrészt alaposan kigyúrták: nem csak szimplán nyolc Zen 3 mag áll rendelkezésre, amelyek egyenként 512 kB-os L2 gyorsítótárral bírnak, de a megosztott L3 cache kapacitása is 8-ról 16 MB-ra nőtt. Utóbbi változás célja, hogy jobban ki lehessen szolgálni az Zen 3-at.

Ezzel az AMD komoly előrelépést ér el a teljesítményt tekintve a Zen 2-re épülő korábbi nyolcmagos SoC APU-jához képest, de ezt még megspékelte a vállalat az átdolgozott energiatakarékossággal, és nagyrészt ennek köszönhető az, hogy a Cezanne kódnevű lapka kifejezetten jó üzemidőket tud produkálni a notebookokban.


[+]

A technikai háttér tekintetében két újításra érdemes koncentrálni. Egyrészt a korábbi memóriavezérlő kiegészült egy rendkívül alacsony energiafelhasználást biztosító állapottal, másrészt bevetésre került a CPPC2 vagyis a Collaborative Processor Performance Control. Utóbbi igazából nem újdonság, ha az asztali Ryzenekre tekintünk, de mobil szinten az, mivel alacsony fogyasztási keretek mellett kifejezetten nehéz alkalmazni ezt a technikákat. A lényeg itt a nagyon precíz feszültség- és órajelskálázás, miközben az órajelváltás akár hússzor gyorsabban is megvalósulhat, ráadásul az új generáció esetén nem kell szinkronban lennie az IGP, illetve a processzormagok feszültségének. A magok konkrétan egyedi finomszemcsés energiamenedzsmentet használnak.


[+]

Ezekkel a fejlesztésekkel a mobil Ryzen 5000 generáció úgy működik Windows alatt, ahogy az asztali Ryzen 5000 sorozat, csak éppen ennek a jelentősége a notebookoknál az üzemidőben is meglátszik, és tipikus akkumulátorhoz mérve itt konkrétan órákat javított az AMD az előző generációhoz viszonyítva. Persze a puding próbája az evés, és a kanalat már be is készítettük...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés