Radeon X800 Pro chipes videokártyák

Hirdetés

Gigabyte GV-R80P256V

A Gigabyte variánsa is méretes dobozban érkezik - egy morcos, "felszarvazott" bácsi néz róla ránk. Kicsomagolás után Asus-szerű a kép, azaz a tartalom:


Itt is 9 CD fogadja a nézőt

Mindennek főleg a játékok megszállottjai örülnek majd: összesen három teljes játékot kapunk "ajándékba". Ezek a Counter Strike: Condition Zero, a Rainbow Six, valamint a Spellforce: The Order of Dawn. A teljes lista tartalmazza még: a PowerDVD 5-öt, a 3D-Album 2.03-t, és persze az elmaradhatatlan meghajtócsomagot.

A GV-R80P256V hűtőbordája az Asushoz hasonlóan extra méretű, hogy a GPU oldali RAM-okat is takarja. Másik különlegessége a kártyájának, hogy ő bemutatónk egyetlen VIVO-s változata. Ám a különcködésnek itt még nincs vége!


1,6 ns Samsung!

A mezőnyben egyedüliként a GV-R80P256V 1,6 ns-os memória-chipeket kapott, pedig ez elvileg az XT-s változatok kiváltsága. E felfedezés után szívünk egyre gyorsabban vert, reménykedtünk, a Gigabyte esetleg a Pro helyett egy XT GPU-t rejtett a borda alá.


Jobb felső sarok!


Bingó!

Az előbbi kép azonban némi magyarázatra szorul. Közismert, a Pro és az XT változatok közti különbség az órajelen kívül az aktív futószalagok számában is megmutatkozik. A Pro 12, az XT 16 pipeline-nal rendelkezik. Igen ám, de honnan lehet tudni, hogy kártyánk GPU-ja Pro vagy XT? Nos, a fenti kép (immár nem először..) a GPU-tokozás jobb felső sarkának kinagyítása - itt deaktiválhatók a futószalagok. (azért deaktiválást írunk, mert a gyártó egy lézernyaláb segítségével átvág egy vezetéket, aminek hatására a 16-ból csak 12 futószalag marad "életben") A képen a lényeges részt pirossal jelöltük. Látható, a két rézpöttyöt összekötő vezeték érintetlen, ez tehát egy XT mag, nem vitás.

Itt a lézerrel csonkított (Pro) magot látjuk, kinagyítva pedig a "milyennek kéne lennie, ha 16 pipeline-unk lenne" látszik. Bizonyára sokan latolgatják, a két pont újbóli összekötése vajon ép és egészséges 16 futószalagot eredményez-e.. Az "XT-sítés" azonban többről szól, ugyanis megfelelő BIOS-ra is szükség van a moddoláshoz. Viszont elolvasva a gyártó oldalán szereplő adatokat, ott bizony Pro magról írnak, az adekvát 12 pipeline-t említve. (link) Gyorsan segítségül hívtuk az ATITool 0.0.20 segédprogramot, így rövidúton fény derült az igazságra:

A látottak minden kétséget kizáróan megerősítették elképzelésünket: itt bizony egy ízig-vérig XT kártyával van dolgunk. Egyedül az órajelek voltak a szokásos Pro-szinten, ezen viszont egy BIOS-frissítéssel segíteni tudtunk. Az operációs rendszer újraindításakor új VGA vezérlőt vélt felfedezni a rendszer, ami ezúttal már egy X800 XT Platinum Edition (PE) volt. Kíváncsiak voltunk a négy új pipeline-ra, így lefuttattunk egy Halo benchmarkot 1600 x 1200-ban.

Halo 1.04 - átlag sebesség (Halo -timedemo)

X800 Pro 12 futószalag 46,34 fps
X800 Pro 16 futószalag 53,66 fps
X800 XT 57,94 fps

3DMark 2001SE B330 - Fill Rate (Single-/Multi texturing)

X800 Pro 12 futószalag 2697,8 / 5481,1 MTexel/mp
X800 Pro 16 futószalag 2969,6 / 7227,6 MTexel/mp
X800 XT 3613,8 / 8048,0 MTexel/mp

A 16 futószalag áldásos hatására gyorsan fény derült - a Halo tesztfutamán (azonos órajelen) átlagosan 16 %-kal volt gyorsabb az új kreatúra korábbi énjénél. A 3DMark 2001 SE build 330-ban a fill rate érezhetően magasabb volt, főleg multitextúrázáskor. A Gigabyte X800 Proja teljesítményben sokkal közelebb áll egy XT-hez, mint többi Pro testvéréhez. A teljesen XT-sített Gigabyte azonban egy kellemetlen meglepetéssel is szolgált: bár a BIOS-frissítés után hibátlanul futott a magasabb órajeleken, ám az ATI Catalyst 4.7-es meghajtójában a "VPU recover" terhelés alatt bizony közbeszólt. A Pro kártyák hűtőventilátorának fordulatszáma a tapasztaltak alapján nem elegendő egy, az XT órajelein futó kártya korrekt hűtésére. A kártyát épségben szerettük volna visszajuttatni a forgalmazóhoz, ezért sajnálkozások közepette visszatettük az eredeti BIOS-t. Szomorkodásra azonban semmi ok: az aktív 16 futószalagnak köszönhetően kétségtelenül a Gigabyte GV-R80P256V a leggyorsabb X800 Pro! (legalábbis ebben a mezőnyben)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés