Frissítve: Radeon X800-tuning

Hirdetés

Az elmélet

Régen foglalkoztunk már "hardverközeli" tuninggal! Legutóbb a szorzózárral megáldott Palomino magos Athlon XP módosítását mutattuk be. Nemrég kiderült, hogy hasonló eljárással 16 futószalagos Radeon X800 XT-t varázsolhatunk a 12 futószalagos Radeon X800 Próból. Most kicsit mélyebbre ásunk, és bemutatjuk, hogyan.

Figyelmeztetés!

A cikkben leírt módosítások elvégzése előtt érdemes végiggondolni, hogy valóban vállaljuk-e a moddolás következményeit. A hardveren végzett átalakítások garanciavesztéssel járhatnak, vagy akár működésképtelenné tehetik az eszközt, így mindenki saját felelősségére fogjon ezekhez. A PROHARDVER! és a szerzők a sikertelen módosításból adódó hardveres, szoftveres vagy lelki sérülésekért nem vállalnak felelősséget.

Az elmélet

A grafikus chipekből elsősorban tervezési megfontolások miatt készül számos változat. Mivel ezek a lapkák erősen párhuzamosítottak, több egymástól független futószalag, feldolgozóegység, memóriacsatorna található bennük. Kézenfekvő, hogy tervezéskor kidolgoznak egy verziót, és később ezt bővítik (vagy egyszerűsítik) a piaci igényeknek megfelelően. A legismertebb példa erre az ATI 8 futószalagos R300-as chipje, amelyet megtalálhattunk a Radeon 9500, 9700 sorozatokban, majd később némileg átfésülve a 9800-asban is. Ugyanerről a tőről fakad, de csak 4 futószalagos az RV350/RV360-as mag, amely a Radeon 9600-as szériák alapját képezi (újabban pedig az X600-ét és a 9550-ét is). Gyakorlatilag az ATI jó két éve tervezett egy nagyszerű grafikus processzort, és azóta ennek átfésüléséből, a gyártástechnológia frissítéséből élt.

A feldolgozók lezárásának másik fontos oka a gyártás gazdaságosságának növelése. Egy új chip előállítása kezdetben nagyon sok selejttel jár. Gyakori azonban, hogy a kisebb-nagyobb hibákkal rendelkező lapkák még – korlátozott funkcionalitással – működőképesek. Jó példa erre az Intel Celeron esete. Ennek magja azonos a nagyobb másodszintű gyorsítótárral rendelkező Pentium 4-ével, csak éppen azokból a chipekből lesz Celeron, melyek L2 cache-ében (ami a mag közel felét teszi ki) hibás áramkörök vannak. Ilyenkor a hibás memóriarész kizárható, és máris kész a csökkentett méretű másodszintű gyorsítótárral szerelt Celeron. Hasonló a helyzet a grafikus processzoroknál is: ha a tervezett 8 futószalagból néhány hibás, a chipek eladhatóak 4 futószalagosként.

A nemrég bemutatott R420 sem készül másként. Máris találkozhattunk a 16 futószalagos X800 XT-vel, a 12-es X800 Próval és a mobil alkalmazásra szánt nyolc futószalagos M9800-zal. Az utóbbi különálló fejlesztés, de a Pro és XT ugyanarról a tőről fakad, a Pro szintén 16 futószalagos chipet tartalmaz – ezek közül azonban 4 le van tiltva.

A tiltás eltávolítható, de felhívjuk mindenki figyelmét, hogy a módosítás olyan lépéseket tartalmaz, melyek a garancia elvesztését eredményezik, ezért mindenki csak saját felelősségére kezdjen bele. A moddolás másik hátulütője a siker viszonylagos kiszámíthatatlansága. A mai R420-as chipek közül csak a 0414AA és 0416AA jelölésűeknél van esély a gyárilag deaktivált 4 futószalag bekapcsolására. Feltehetőleg a jövőben, az R420 gyártástechnológiájának fejlődésével a sikeresen módosítható chipek aránya is megnő – erről a fórumban (vagy a cikk kiegészítésével) szólunk majd.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés