Radeon X800 Pro chipes videokártyák

Asus AX 800 Pro

Korábbi írásainkban (GeForce 6800 Ultra versus Radeon X800 XT Platinum, ATI Radeon X800 Pro és ATI Radeon X800: élj a mának!) részletesen bemutattuk az ATI új grafikus magjának újításait, de grafikonok végeláthatatlan sorával kiveséztük a teljesítményét is. Ezért mostani körképünkben ezekre már nem térünk ki. Cikkünkkel az itthon már – vagy rövidesen – kapható kártyák közti esetleges különbségekre szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét.

Asus AX 800 Pro

Az Asus kártyája a gyártótól megszokott igen bőséges körítéssel érkezik:


9 CD és webkamera jár az AX 800 Pro mellé

A gyártó tisztességes minőségű, nyomtatott kezelési útmutató és termékismertető mellett összesen kilenc darab CD-lemezt mellékel VGA kártyájához. A lemezeken megtaláljuk a Deus Ex: Invisible War, a Counter Strike: Condition Zero játékok teljes verzióját, valamint a Ulead Cool 3D 2.0 és Photo Express 4.0 SE szoftvereit, de az Asus DVD XP-t, a Power Director 3-at, a Media Show-t és a grafikus kártya meghajtóit is. A dobozban találunk még egy igényes külsejű, gumírozott talppal ellátott webkamerát (felbontása 300 000 képpont), ami az Asus Gameface technológiájának egyik fontos kelléke: adott játék során akár 8 játékos is figyelemmel kísérheti egymást. A Computexen élőben volt szerencsénk látni a dolgot, és ügyes kiegészítőnek tartjuk azóta is.

Az Asus kártyája jórészt követi az ATI referenciatervét - a réz hűtőborda viszont csak itt és a Gigabyte termékénél volt akkora, hogy a DRAM-lapkákat is teljesen lefedje. (a GPU oldalán)


Samsung 2 ns chip

Ezt a képet szinte az összes kártyánál látni fogjuk: minden X800 Pro a Samsung 2 ns chipjeivel érkezik - hivatalosan.

A "lényeg", aminek cikkünk végén külön figyelmet szentelünk majd, a kép jobb felső sarkában látható. Egyelőre legyen elég ennyi..

Hirdetés

Club 3D X800 Pro (CGA-PX86TVD)

A Club 3D kártyáját OEM kiszerelésben, doboz nélkül kaptuk. A zacskóban a következőket találtuk:


OEM tartalom

A csomag a szokásos kábeleken és átalakítókon kívül két CD-lemezt tartalmazott: az InterVideo WinCinema szoftverét, valamint a kártya drivereit. A végleges, dobozos változat alighanem jobb felszereltséggel érkezik majd.


Hűtőbordák a RAM-okon

A Club 3D - konkurenseivel ellentétben - a kártya hátoldalán elhelyezett RAM-okra külön hűtőbordákat szerelt. Ennek valószínűleg a kártyát túlhajtani kívánók örülnek majd igazán, a megnövelt hőleadó felület szinte biztosan hoz pár plusz megahertzet.


2 ns Samsung

Sasszemű olvasóink bizonyára észreveszik a fenti képen látható érdekességet..

GeCube RX800 Pro-D3 256

A GeCube afféle köztes megoldást kínál az adakozókedvű Asus és a puritán Club 3D között. Itt is megkapjuk a szokásos kábeleket (S-video, S-videóról HDTV-re konvertáló RGB kábel, hosszabbító molex vezeték), valamint a fotózás elől elmenekült DVI->D-Sub átalakítót..

A kártya mellé egy vaskos, több nyelvű használati utasítást is kapunk, amely álmatlan éjszakákon jöhet jól. A szoftveres körítést a Counter Strike: Condition Zero, a PowerDVD 5, és a Yager vagy a Black Hawk Down című teljes játékok egyike alkotja.

A GeCube egy az egyben az ATI referencia-kártyákat másolja, s teszi ezt oly módon, hogy még a hűtőre sem kerül saját matrica.


2 ns Samsung

Itt is a szokásos kép fogadja a szemlélődőt - az ismerős Samsung modulok megint. A memória gyári órajele egyébként 900 MHz (DDR 450 MHz), holott a 2 ns hivatalosan legalább 1 GHz-et jelent.

A GeCube kártyán a többitől némileg eltérő feliratú (értsd: újabb) GPU csücsül: itt már nem az R420 feliratot látni, hanem a Radeon X800-at.

Gigabyte GV-R80P256V

A Gigabyte variánsa is méretes dobozban érkezik - egy morcos, "felszarvazott" bácsi néz róla ránk. Kicsomagolás után Asus-szerű a kép, azaz a tartalom:


Itt is 9 CD fogadja a nézőt

Mindennek főleg a játékok megszállottjai örülnek majd: összesen három teljes játékot kapunk "ajándékba". Ezek a Counter Strike: Condition Zero, a Rainbow Six, valamint a Spellforce: The Order of Dawn. A teljes lista tartalmazza még: a PowerDVD 5-öt, a 3D-Album 2.03-t, és persze az elmaradhatatlan meghajtócsomagot.

A GV-R80P256V hűtőbordája az Asushoz hasonlóan extra méretű, hogy a GPU oldali RAM-okat is takarja. Másik különlegessége a kártyájának, hogy ő bemutatónk egyetlen VIVO-s változata. Ám a különcködésnek itt még nincs vége!


1,6 ns Samsung!

A mezőnyben egyedüliként a GV-R80P256V 1,6 ns-os memória-chipeket kapott, pedig ez elvileg az XT-s változatok kiváltsága. E felfedezés után szívünk egyre gyorsabban vert, reménykedtünk, a Gigabyte esetleg a Pro helyett egy XT GPU-t rejtett a borda alá.


Jobb felső sarok!


Bingó!

Az előbbi kép azonban némi magyarázatra szorul. Közismert, a Pro és az XT változatok közti különbség az órajelen kívül az aktív futószalagok számában is megmutatkozik. A Pro 12, az XT 16 pipeline-nal rendelkezik. Igen ám, de honnan lehet tudni, hogy kártyánk GPU-ja Pro vagy XT? Nos, a fenti kép (immár nem először..) a GPU-tokozás jobb felső sarkának kinagyítása - itt deaktiválhatók a futószalagok. (azért deaktiválást írunk, mert a gyártó egy lézernyaláb segítségével átvág egy vezetéket, aminek hatására a 16-ból csak 12 futószalag marad "életben") A képen a lényeges részt pirossal jelöltük. Látható, a két rézpöttyöt összekötő vezeték érintetlen, ez tehát egy XT mag, nem vitás.

Itt a lézerrel csonkított (Pro) magot látjuk, kinagyítva pedig a "milyennek kéne lennie, ha 16 pipeline-unk lenne" látszik. Bizonyára sokan latolgatják, a két pont újbóli összekötése vajon ép és egészséges 16 futószalagot eredményez-e.. Az "XT-sítés" azonban többről szól, ugyanis megfelelő BIOS-ra is szükség van a moddoláshoz. Viszont elolvasva a gyártó oldalán szereplő adatokat, ott bizony Pro magról írnak, az adekvát 12 pipeline-t említve. (link) Gyorsan segítségül hívtuk az ATITool 0.0.20 segédprogramot, így rövidúton fény derült az igazságra:

A látottak minden kétséget kizáróan megerősítették elképzelésünket: itt bizony egy ízig-vérig XT kártyával van dolgunk. Egyedül az órajelek voltak a szokásos Pro-szinten, ezen viszont egy BIOS-frissítéssel segíteni tudtunk. Az operációs rendszer újraindításakor új VGA vezérlőt vélt felfedezni a rendszer, ami ezúttal már egy X800 XT Platinum Edition (PE) volt. Kíváncsiak voltunk a négy új pipeline-ra, így lefuttattunk egy Halo benchmarkot 1600 x 1200-ban.

Halo 1.04 - átlag sebesség (Halo -timedemo)

X800 Pro 12 futószalag 46,34 fps
X800 Pro 16 futószalag 53,66 fps
X800 XT 57,94 fps

3DMark 2001SE B330 - Fill Rate (Single-/Multi texturing)

X800 Pro 12 futószalag 2697,8 / 5481,1 MTexel/mp
X800 Pro 16 futószalag 2969,6 / 7227,6 MTexel/mp
X800 XT 3613,8 / 8048,0 MTexel/mp

A 16 futószalag áldásos hatására gyorsan fény derült - a Halo tesztfutamán (azonos órajelen) átlagosan 16 %-kal volt gyorsabb az új kreatúra korábbi énjénél. A 3DMark 2001 SE build 330-ban a fill rate érezhetően magasabb volt, főleg multitextúrázáskor. A Gigabyte X800 Proja teljesítményben sokkal közelebb áll egy XT-hez, mint többi Pro testvéréhez. A teljesen XT-sített Gigabyte azonban egy kellemetlen meglepetéssel is szolgált: bár a BIOS-frissítés után hibátlanul futott a magasabb órajeleken, ám az ATI Catalyst 4.7-es meghajtójában a "VPU recover" terhelés alatt bizony közbeszólt. A Pro kártyák hűtőventilátorának fordulatszáma a tapasztaltak alapján nem elegendő egy, az XT órajelein futó kártya korrekt hűtésére. A kártyát épségben szerettük volna visszajuttatni a forgalmazóhoz, ezért sajnálkozások közepette visszatettük az eredeti BIOS-t. Szomorkodásra azonban semmi ok: az aktív 16 futószalagnak köszönhetően kétségtelenül a Gigabyte GV-R80P256V a leggyorsabb X800 Pro! (legalábbis ebben a mezőnyben)

PowerColor X800 Pro Limited Assassin Edition (R42-PD3)

A PowerColor egy "bérgyilkost" küldött ránk. A Limited Assassin Edition ráadásul igen egyedi "dobozt" kapott - egy praktikus, fekete hátizsákot:

A táska a LAN-partikra járóknak lehet komoly segítség, megannyi zsebbel és rekesszel, bár egy legfeljebb 15 hüvelykes LCD-vel bíró noteszgépnek is van hely belül, ahogyan CD-lejátszónkat is külön zseb várja, korrektül megoldott fülhallgató-kivezetéssel.

A gyártó a Hitman: Contracts című játékot adja a zsákhoz. Kapunk még meghajtószoftvert és a CyberLink DVD Solution programcsomagját. A szokásos kábelek mellé DVI->D-Sub átalakító is jár, vérvörös-áttetsző színben.

Maga a kártya gyakorlatilag ugyanolyan, mint az előzőek: fotóját a narancssárgás Asuson kívül gyakorlatilag bármely másikra kicserélhetnénk.


2 ns Samsung

A RAM-ok itt is 2 nanoszekundumosak, és sajnos a mag környéke is (ominózus jobb felső sarok) a többi kártyára hajaz, azaz 12 futószalagról tanúskodik.

Gondolatok és értékelés

A bemutatott modellek mindegyike az ATI referenciaterveit követi, így választásnál a preferált márkán felül a körítés lehet a döntő. Tuningoltuk is a kártyákat, ám a gyakorlatilag azonos felépítésnek köszönhetően látványos különbségek nem adódtak. Általánosságban elmondható, a GPU-k körülbelül 510-540 MHz-ig, a 2 ns Samsung RAM-ok pedig 530-570 MHz-ig (1040 - 1140 DDR MHz) bírják. Hogy konkrétan ki mennyit hoz majd ki kártyájából, leginkább a szerencsétől és a hűtéstől függ. Nyilván a gyorsabb RAM-ok (lásd Gigabyte) sokat segíthetnek, noha egyelőre annyira egyforma a kínálat, hogy komoly eltérésekre ne számítsunk.

Aki "olcsón" szeretne új generációs VGA kártyát, az keresse az OEM vagy a puritánabb csomagolású termékeket (Club 3D(?), GeCube), aki azonban bőséges körítést óhajt, az inkább az Asus vagy a Gigabyte termékeit válassza. A cikkünkben felvonult mezőnyben egyértelműen a Gigabyte GV-R80P256V volt a leggyorsabb a maga 16 futószalagjával, ráadásul igazi unikumként 1,6 ns-os memóriachipeket kapott. Mindössze a hatékonyabb hűtésről kell gondoskodnia annak, aki emellett a kártya mellett dönt.

Lássuk a termékek kiskereskedelmi árait:

  • Asus AX 800 Pro: 131 125 Ft

  • Club 3D X800 Pro (CGA-PX86TVD): kb. 450 euró

  • GeCube X800 Pro 256: 127 125 Ft

  • Gigabyte GV-R80P256V: 126 900 Ft

  • PowerColor X800 Pro Limited Assassin Edition (R42-PD3): 124 000 Ft

A nálunk járt öt X800 Pro közül így a Gigabyte-nak jár a serleg, ő az abszolút bajnok. A második helyezés az Asus kártyájának jár, a webkamera és a rengeteg szoftver komoly értéktöbbletet jelent. A maradék három gyártó terméke is csupán felszereltség alapján rangsorolható: harmadik a PowerColor, negyedik a GeCube, ötödik a Club 3D. Izgatottan várjuk a gyártók egyedi megoldásait (pl. a hűtés terén), ugyanis akkor valószínűleg könnyebben megy majd a véleményalkotás.

Gigabyte GV-R80P256V:

Asus AX 800 Pro:

MLaca

Bemutatónkhoz a kártyákat az Asus, a GeCube, a Pulsar Hungary Kft. (Club 3D), a Sowah Hungary Kft. (PowerColor) és a Co-Run Kft. (Gigabyte) biztosította.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés