Hirdetés

Videokártya-hűtők csatározása

Arctic Cooling ATI Silencer 4

Novemberi bajnokunk, a Zalman ZM80D-HP új kihívókra talált: az Arctic Cooling ATI Silencer 4, a Cooler Master CoolViva, a GlacialTech NorthPole 1000 és a Zalman ZM700Cu négyese próbálkozik a trónfosztással.

Ősszel a Thermaltake Giant III csak hajszállal - és hangos hűtésének köszönhetően - maradt alul a Zalman ZM80D-HP-vel szemben; lássuk mi a helyzet a piac többi résztvevőjével.

Hirdetés

Arctic Cooling ATI Silencer 4

A svájci illetőségű, hűtőkkel foglalkozó vállalatot extrém megoldásairól ismerhetjük. Videokártyákhoz két hűtősorozatot forgalmaz, ATI és NV Silencer néven. Mivel tesztkártyánk egy Radeon X800 Pro volt, ezért az ATI Silencer 4-et vettük górcső alá. A termék elismertségét jelzi, hogy két nagy ATI kártyagyártó, a HIS és a Sapphire is ezt a hűtőt használja exkluzív kártyái hűtésére. A HIS Excalibur IceQ és a Sapphire Toxic VGA-k közkedveltek a tuningosok körében.


A Sapphire és HIS videokártyákat gyárilag Arctic Cooling Silencer 4 hűti

Az ATI Silencer csomagolásának érdekes része a hat év garanciát jelző felirat. Vajon hol lesznek már hat év múlva a Radeon X800-ak...? A hátoldalra jutottak az impresszív teljesítmény-összevetések a gyári hűtéssel, hamarosan meglátjuk, ezek mennyire bizonyultak valósnak.

A készlet szerencsére nem "sokcsavaros, nehezen összeépíthetős". Négy csavar van beépítve a GPU-oldali rézlemezbe, hozzájuk tartozik négy anya és két alátét. Kapunk még egy adag hővezető pasztát és egy AC matricát.

A hűtés alapja egy vastag rézlemez, melyen külön helyet alakítottak ki a GPU-nak és a memóriáknak is. A lemezre egy alumíniumbordát rögzítettek (feltehetőleg ragasztva), amit a műanyagházban vezetett levegő hűt. A légáramlásról egy 72 mm-es, percenként 2200-at forduló ventilátor gondoskodik, mely a számítógép házából húzza be a levegőt, és a gép hátulján tolja ki. Kerámia csapágyazást kapott, talán ez a hat éves garancia titka.

A szerelvény elfoglalja az AGP-vel szomszédos PCI aljzatot is, de még a következőbe sem érdemes bővítőkártyát rakni. A felszerelés zökkenőmentesen zajlott, a csavarokra helyezett kártyát masszív hátoldali alumíniumlemez támasztotta, melyet az anyákkal tudtunk megfeszíteni. A ventilátor háromtűs tápcsatlakozóját a videokártyára kellett csatlakoztatni.

A szerelés befejeztével a gépbe raktuk a kártyát egy kis izzasztásra.

 

Termék megnevezése Arctic Cooling ATI Silencer 4
Borda mérete Aktív GPU hűtő: 218,5 x 100 x 31 mm
Passzív RAM hűtő: 190 x 95 x 20 mm
Tömeg Aktív GPU hűtő: 332 gramm
Passzív RAM hűtő: 64 gramm
Ventilátor mérete 72 mm
Ventilátor fordulatszáma 2200 rpm
Forgalmazó TTS Kft.
Kiskereskedelmi ára 6700 Ft

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés