Hirdetés

QNAP TS-453mini – kis NAS nagy tudással

Hirdetés

Szoftver

A NAS-ok versenye elsősorban a szoftveres fejlesztésről szól, hiszen hardverből lényegében ugyanaz áll az egyes gyártók rendelkezésére. A QNAP NAS operációs rendszere a QTS nevet viseli, jelenleg (augusztus közepén készült a teszt) a 4.1.4-es verzió fut, de rövidesen érkezik a 4.2-es. Természetesen grafikus a kezelőfelülete, amit legegyszerűbben böngészőn keresztül érhetünk el, de van hozzá mobil konfigurátor is. Korábban, az egyszerűbb QNAP TS-220 tesztjében már bemutattuk a kezelőfelület fő jellegzetességeit. Teljesen úgy néz ki, mint egy asztali számítógép vagy egy tablet operációs rendszerének felülete, ráadásul közel olyan bonyolult, sokrétű. Az alábbi, félórás videóban bemutatjuk minden részletét:

A 4.1-es verzió fő újdonságai a VPN kiszolgáló funkció OpenVPN és VPN Client for PPTP protokollhoz, több RAID tömb együttes kezelése (Storage Pool) és az ehhez kapcsolódó LUN adatmentés. Továbbá mostmár a legelső konfigurációs lépések is elvégezhetőek közvetlen HDMI kapcsolattal, billentyűzet és egér segítségével, nem kell hozzá külső számítógép, illetve új az SRT formátumú feliratok kezelése, amit akár a transzkódolt videókba is bele tud tenni a NAS.


A QTS gerincét a különböző minialkalmazások jelentik van például képnézegető (Photo Station), zenelejátszó (Music Station), videólejátszó (Video Station), letöltő (Download Station) vagy éppen fájlkezelő (File Station), és ezeknek rendszerint mobil alkalmazás verziója is készült, így amellett, hogy tengernyi megosztási és távoli elérési lehetőségünk adódik, mobil készülékekkel is vezérelhetjük az egyes funkciókat, sőt a NAS telefonról is konfigurálható, monitorozható.

Természetesen az előtelepített programok csak a jéghegy csúcsát jelentik, számos fejlesztő kínál további appokat. Ezeket – hasonlóan a mobil oprendszerek boltjaihoz – az App Centerben találjuk, rövid információval, hogy mire is jók. Letöltve, majd elindítva őket szépen ki lehet tenni ikonjukat a kezelőfelületre. Jelenleg több mint százötven alkalmazásból áll a kínálat, az alábbi linken a kiválasztott QNAP NAS-ra szűrhető, hogy melyek futnak rajta.


A komolyabb funkciók közé tartozik a HybridDesk Station, ezzel állíthatjuk a HDMI-n keresztül elérhető, lényegében komplett PC-s lehetőségeket. Alapvetően multimédiás, HTPC-s funkciók vannak itt, mint a KODI vagy XBMC médialejátszó, de kapunk Youtube klienst, Firefox és Chrome böngészőt, Spotify-t, kezelőfelületet megfigyelő kameráinkhoz (a TS-453minihez négy kameralicenc jár ingyed), de még játékokat is. Akinek pedig ez kevés lenne, kihasználva a Bay Trail platform és az akár 8 GB memória, illetve a beszerelhető négy merevlemez lehetőségeit, Windowst, Linuxot vagy más operációs rendszereket is telepíthet, majd virtualizáció révén futtathatja őket párhuzamosan.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • QNAP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés