QNAP TS-453mini – kis NAS nagy tudással

Hirdetés

Hardver

Ma már egyre több háztartásban vagy kisebb irodában merül fel annak az igénye, hogy a digitális adatokat ne csak biztonsággal menteni és tárolni lehessen, hanem ezek sokféle eszközzel elérhetővé váljanak a helyi hálózaton, de akár az interneten is. Ilyenkor általában egy erre a célra kiválasztott számítógépre jut a szerver szerepe, és elkezdődik a gyakran véget nem érő telepítés, amivel vagy sikerül elérni azt az állapotot, amit szerettünk volna, vagy nem. De az biztos, hogy az üzembe helyezésig eltelik majd nem egy és nem is kettő mérnöki óra, amit valakinek ilyen vagy olyan módon, a szabadidejéből vagy a költségvetésből lecsippentve meg kell fizetnie.

A másik lehetséges út a komplex adattároló és megosztó rendszer felé egy fejlett NAS beüzemelése. Ilyen például a hálózati adattárak terén jól ismert QNAP új, TS-453mini elnevezésű modellje. Külsején látszik, hogy alapvetően inkább otthoni környezetbe szánják, csinos, kompakt, lakkszerűen tükrös burkolattal. Azért mini, mert ahhoz képest, hogy négy darab 3,5 hüvelykes merevlemezt lehet beletenni, egész kicsi – pontosabban egy ügyes trükknek köszönhetően kicsinek néz ki, mert egyébként űrtartalomban alig marad el a hagyományos megoldások mögött.

Sajátos vonása, hogy a merevlemezeket nem elölről, hanem felülről lehet betárazni. Ehhez a művelettel egyetlen rántással le lehet venni a mágnessel rögzülő tetőt, és máris a fiókoknál vagyunk, melyeket felfelé lehet kihúzni. Semmilyen kulcsos zár nem biztosítja a fiókokat, így érdemes őrzött helyre tenni a NAS-t, nehogy valaki egy óvatlan pillanatban meglépjen adatainkkal, persze otthonunkban kevéssé áll fenn ez a veszély.

Hardverből Bay Trail architektúrára épülő, négymagos Celeron J1900-et kapunk, aminek 2,00 GHz-es órajele 2,41 GHz-re is felugorhat. Mellé 2 GB (egy modulban) vagy 8 GB (két modulban) DDR3 rendszermemóriát telepítenek, de ez az alsó szerviznyíláson keresztül bővíthető is. A TS-453mini komolyságát a hátulján sorakozó csatlakozók serege is jelzi. Nem csak USB 2.0 és USB 3.0 kapuból van rajta kettő, de két Gigabit Ethernet porttal is ellátták, és van HDMI kimenete, amivel közvetlenül monitorra vagy tévére köthető. Elején a bekapcsoló és a szinkronizáló gombon, illetve az állapotjelző LED-eken kívül még egy USB 3.0 csatolót találunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • QNAP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés