Hirdetés

QNAP TS-453mini – kis NAS nagy tudással

Hirdetés

Konfigurálás

A mellékelt útmutató segítségével meglehetősen egyszerű volt merevlemezekkel megtölteni a QNAP TS-453minit. Előbb a tálcákba kerültek a kifejezetten NAS felhasználásra szánt WD Red merevlemezek, majd ezeket a tálca két oldalába pattintható műanyag lemezekkel kellett rögzíteni, és már mehettek is be a helyükre. Igaz, hogy alapvetően otthoni felhasználásra szánt modellről van szó, de mi azért a könnyen leszedhető tető miatt szívesen láttunk volna kulcsos zárat a fiókokon.

A szoftveres konfigurálás sem tart sokáig, ha az ember pontosan tudja, hogy vékony, vastag vagy milyen kötetet szeretne. Ha nem tudja, akkor sok-sok olvasásra lesz szüksége, aminek a végén valószínűleg arra fog jutni, hogy házi felhasználásnál, ha nincs szüksége pillanatkép (snapshot) jellegű állapotmentésre a NAS tartalmáról, akkor elég neki a statikus kötet, ha mégis szeretne ilyet, akkor a jobb teljesítményű vastag kötetre voksol. Vékony kötetre akkor lehet szükség, ha sok különböző tárigényű felhasználót tervez kiszolgálni.

Vékony kötet módszerrel virtuálisan több tárterület is kiosztható (például tíz felhasználónak egy-egy terabájt), mint amennyi fizikailag rendelkezésre áll a merevlemezeken (például 4 TB). A NAS akkor fog csak további fizikai tárhelyet kérni, ha a tíz felhasználó együttesen elfogyasztotta a 4 TB-os tárat, és a bővítés megoldható egyszerűen egy további merevlemez beüzemelésével. Már a vastag kötet is Storage Pool elven működik, tehát az adatok tényleges tárolási módja elkülönül a fizikai adattáraktól és a RAID tömböktől, a meghajtók és rajtuk a mappák az egységes tárolórendszerből építhetőek fel.

Néhány perc leforgása alatt elkészült a négy darab, 2 TB-os WD Red merevlemezből álló RAID 1 tömbünk, ami a kettőzött tárolás miatt általános választás a házi NAS-oknál. A kicsit bonyolultabb felépítésű RAID 0 tömb elkészítéséhez már durván fél órára volt szükség, az összetett RAID 5 rendszer megszületéséhez pedig hozzávetőleg hat óra kellett. A QTS 4.1.4 operációs rendszerben megtaláltunk minden olyan részletet, opciót és kapcsolót, ami egy hálózati adattárnál felmerülhet, legyen szó felhasználókezelésről (jogosultságok, kvóták), archiválásról (ütemezett mentési feladatok, Time Machine), médialejátszásról (kiszolgáló szerverek, transzkódolás), hálózati elérésről (internetes hozzáférés, VPN), vagy monitorozásról.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • QNAP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés