Hirdetés

Synology DS216Play: NAS, ami 4K-t kódol

Hardver

Manapság a multimédia és házimozizás terén a 4K az egyik, ha nem a legerősebb húzókifejezés, az a fogalom, amire felkapják a fejüket az érdeklődők, amivel vásárlót lehet fogni – legalábbis a marketingesek szerint. Így aztán nem csoda, hogy az elsősorban hálózati tárolókban, vagyis NAS-okban utazó Synology éppen a 4K-val, pontosabban a 4K-s anyagok valós idejű transzkódolásával reklámozza DS216Play nevezetű újdonságát. Aki kicsit is jártas a márka nevezéktanában, tudhatja, hogy kétfiókos (tehát két merevlemezt fogadó) megoldásról van szó, ami egy fokozattal a belépőszint fölött áll, és médialejátszásra hegyezték ki.

Az egyszerű és elég kompakt csomagolásból egy műanyag burkolatú NAS ugrik elő klasszikus, Synology formatervvel. Oldalán a márkajelzés egyben szellőzőnyílásként is funkcionál, elején a visszajelző LED-eken kívül csak egy bekapcsológomb van. Ez bizony visszalépést jelent a DS214Play elődhöz képest, ugyanis annak USB csatlakozó, gyorsmentő gomb és még egy SD kártyaolvasó is virított az elején. Hasonló a helyzet hátul is, a Gigabit Ethernet port mellett csak egy-egy USB 2.0 és USB 3.0 kaput találunk, hiányzik az előd eSATA-ja. De legalább a ventilátornyílás jó nagy, halk üzemet sejtető, 92 milliméteres ventilátor rejtőzik mögötte.

Belül is visszafelé lépett a DS216Play, ugyanis két merevlemezállásának megtöltéséhez a teljes burkolatot szét kell bontani, nem kapunk olyan elölről kezelhető, hot-swap megoldást, mint az elődnél vagy egyes konkurenseknél. Az előlap felét az egyik oldallal és a tetővel együtt kell előrefelé tolni, utána leszedni, ezután tárul elénk az egyszerűbb Synology NAS-okból ismert, fémvázas tartórendszer, amire gumival bélelt csavarmenetek segítségével fogathatjuk fel a 3,5 vagy átalakítóval 2,5 hüvelykes adattárakat. Persze jó esetben ezt a műveletet csak egyszer, beüzemeléskor kell megcsinálni, nem mindenkinek fontos a hot-swap.

Teljesen új a DS216Play-ben használt hardver, de téved, aki úgy gondolja, hogy a Synology a DS214Play-ben használt Atom CE5335 utódját választotta. Inkább az ST Microelectronics ARM-alapú, Monaco Ultra fantázianevű, STiH412 rendszerchipje után nyúlt. Ennek két Cortex-A9 processzormagja van, grafikus gyorsítója Mali-400 MP4, a 2160p-s (népiesen 4K-s), legfeljebb másodpercenként 30 képkockás videókat pedig a Faroudja transzkódoló kezeli. Papíron a SoC támogat HDMI 1.4b-t és akár két SD kártyát is, de ezeket nem építették ki.


ST Microelectronics STiH412 rendszerchip felépítése

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés