Hirdetés

QNAP TS-453mini – kis NAS nagy tudással

Hirdetés

Próba

Sebességben egyértelműen a Gigabit Ethernet port volt a szűk keresztmetszet. Nagy állományokkal írásban és olvasásban is lazán 100 MB/s fölötti tempót mértünk, és ezt a gyorsaságot 6-8 MB-os képfájlokkal is meg tudtuk közelíteni. Persze sok-sok apró állománnyal a hagyományos, merevlemezes másoláshoz hasonlóan itt is lényegesen lelassultak a dolgok, gyakran 20 MB/s alá. Aki ilyen felhasználást tervez (például virtualizálást), annak érdemes egy SSD-t beszereznie gyorsítótárnak, amivel tizedére csökkenthető az I/O műveletek késleltetése, amivel többszörösére nőhet az átviteli sebesség.

A két Ethernet portot egyszerre használva nagy fájlokkal összesítve 180 MB/s körüli csúcsértéket kaptunk, 6-8 MB-osakkal „csak” 140 MB/s jött össze. Az előlapon található USB 3.0 csatlakozó sebességére sem lehet panaszunk, a rákötött merevlemezt 100 MB/s fölötti tempóval tudtuk olvasni és írni.

Gyakorlati nyúzásként a HDMI kimenetre kapcsolt tévé segítségével dolgoztattuk meg a NAS-t. Egy Full HD anyag lejátszása, másik távoli gépre streamelése és közben egy masszív másolás sem igazán izzasztotta meg, 60%-os maximális terhelést regisztráltunk a processzoron, a rendelkezésre álló 8 GB memória háromnegyede pedig üresen tátongott. Ennek megtöltéséhez az internetböngészőket kellett segítségül hívni, melyek egy-egy rosszul optimalizált flash modullal a processzor erejét is szépen elszívták, így internetezés közben már akadozott a transzkódoló kiszolgálás is. Mondani sem kell, hogy a KODI médialejátszó viszont nagyon jól működött, hiszen az egyik legjobb megoldásról van szó a maga kategóriájában. Irányításához használhatunk telefonos appot is, de nekünk nagyon bevált erre a mellékelt kis infrás távirányító.

Éppen a legnagyobb kánikulában járt nálunk a QNAP NAS, 30-32 °C-os szobahőmérsékletnél bizony automata vezérlésénél 47 °C-ig melegedtek a winchesterek, bár eközben a NAS szép csendben dolgozott. Amikor viszont megemeltük a ventilátor fordulatszámát, egy erősebb notebook hangjának megfelelő, 30 dB körüli zaj mellett 40 °C-ra hűtötte az adattárakat, ami még elfogadható érték. Fogyasztásban csak adatátvitellel 30 watt körüli maximumot mértünk, transzkódolás közben ez még öt wattal megemelkedett, a merevlemezek leparkolásával pedig 10 watt környékére csökkent.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • QNAP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés