Hirdetés

QNAP TS-453mini – kis NAS nagy tudással

Hirdetés

Értékelés

Igazán komoly tudást gyömöszölt nagyon kis dobozba a QNAP, amikor megalkotta a TS-453minit. A négymagos Bay Trail platform lényegében egy komplett számítógép, aminek ki is használták minden képességét. Ennek kulcsa pedig nem más, mint a QTS operációs rendszer, ami az adattárolási feladatok mellett mindenfajta megosztásban és multimédiás tartalom kezelésében is otthon érzi magát. Lényegében egy olyan, kisvállalati képességekkel felvértezett NAS-ról van szó, ami egyben HTPC, de akár virtualizációs szerver is lehet, nekünk ezért nagyon tetszett, szívesen beépítenénk házi informatikai rendszerünkbe a négy darab WD Red merevlemezzel együtt.

Ugyanakkor a QNAP TS-453mini – különösen a 8 GB memóriás változata – nem éppen olcsó mulatság, hiszen nagyjából 220 000 forintba kerül, de a 2 GB-os, könnyedén bővíthető verziót 170 000 forint körül megkaphatjuk. Akinek nem fontos a kompakt méret és esetleg a távirányítóra sincs szüksége (ami egyébként külön 5000 Ft alatt megkapható), viszont szeretne kulcsra zárható HDD rekeszeket és hatékonyabb hűtést, valamint státuszkijelzőt, annak a 2 GB-os QNAP TS-453 Próért már „csak” 150 000 forintot kell kiadnia, persze merevlemezek nélkül. Illetve van még kétfiókos TS-253 Pro is ugyanezzel a hardverrel, de két fiókkal, 120 000 forint környékén, amiben az általunk bemutatott QNAP TS-453mini minden funkciója elérhető fél áron.

Tudásból pedig bővelkedik ez a kívül kicsi, belül nagy NAS, mondhatni otthoni felhasználónak talán túl okos is. Aki ennyi extrát ki tud használni, az több mint valószínű, hogy rendelkezik azzal a szakmai tudással, ami egy hasonló szerver megépítéséhez és felkonfigurálásához kell – csakhogy az idő pénz. Ahhoz, hogy Bay Trail alapú vagy akármilyen hardverrel és négy merevlemezfiókkal elérjük a TS-435mini kompakt méreteit, el kell töltenünk 30-40 órát szereléssel, moddolással, majd legalább ennyi idő lesz a megfelelő operációs rendszer telepítése és a szoftveres környezet létrehozása. Mindezt az időt és szakértelmet forintosítva nagyjából a hasonló QNAP NAS-ok áránál kötünk ki. A felhasználón áll, hogy a kész NAS-t vagy a saját építést választja.


QNAP TS-453mini NAS

rudi

A QNAP TS-453mini NAS-t a QNAP, a WD Red merevlemezeket pedig a Western Digital bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • QNAP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés