Hirdetés

QNAP TS-453mini – kis NAS nagy tudással

Hardver

Ma már egyre több háztartásban vagy kisebb irodában merül fel annak az igénye, hogy a digitális adatokat ne csak biztonsággal menteni és tárolni lehessen, hanem ezek sokféle eszközzel elérhetővé váljanak a helyi hálózaton, de akár az interneten is. Ilyenkor általában egy erre a célra kiválasztott számítógépre jut a szerver szerepe, és elkezdődik a gyakran véget nem érő telepítés, amivel vagy sikerül elérni azt az állapotot, amit szerettünk volna, vagy nem. De az biztos, hogy az üzembe helyezésig eltelik majd nem egy és nem is kettő mérnöki óra, amit valakinek ilyen vagy olyan módon, a szabadidejéből vagy a költségvetésből lecsippentve meg kell fizetnie.

A másik lehetséges út a komplex adattároló és megosztó rendszer felé egy fejlett NAS beüzemelése. Ilyen például a hálózati adattárak terén jól ismert QNAP új, TS-453mini elnevezésű modellje. Külsején látszik, hogy alapvetően inkább otthoni környezetbe szánják, csinos, kompakt, lakkszerűen tükrös burkolattal. Azért mini, mert ahhoz képest, hogy négy darab 3,5 hüvelykes merevlemezt lehet beletenni, egész kicsi – pontosabban egy ügyes trükknek köszönhetően kicsinek néz ki, mert egyébként űrtartalomban alig marad el a hagyományos megoldások mögött.

Sajátos vonása, hogy a merevlemezeket nem elölről, hanem felülről lehet betárazni. Ehhez a művelettel egyetlen rántással le lehet venni a mágnessel rögzülő tetőt, és máris a fiókoknál vagyunk, melyeket felfelé lehet kihúzni. Semmilyen kulcsos zár nem biztosítja a fiókokat, így érdemes őrzött helyre tenni a NAS-t, nehogy valaki egy óvatlan pillanatban meglépjen adatainkkal, persze otthonunkban kevéssé áll fenn ez a veszély.

Hardverből Bay Trail architektúrára épülő, négymagos Celeron J1900-et kapunk, aminek 2,00 GHz-es órajele 2,41 GHz-re is felugorhat. Mellé 2 GB (egy modulban) vagy 8 GB (két modulban) DDR3 rendszermemóriát telepítenek, de ez az alsó szerviznyíláson keresztül bővíthető is. A TS-453mini komolyságát a hátulján sorakozó csatlakozók serege is jelzi. Nem csak USB 2.0 és USB 3.0 kapuból van rajta kettő, de két Gigabit Ethernet porttal is ellátták, és van HDMI kimenete, amivel közvetlenül monitorra vagy tévére köthető. Elején a bekapcsoló és a szinkronizáló gombon, illetve az állapotjelző LED-eken kívül még egy USB 3.0 csatolót találunk.

Szoftver

A NAS-ok versenye elsősorban a szoftveres fejlesztésről szól, hiszen hardverből lényegében ugyanaz áll az egyes gyártók rendelkezésére. A QNAP NAS operációs rendszere a QTS nevet viseli, jelenleg (augusztus közepén készült a teszt) a 4.1.4-es verzió fut, de rövidesen érkezik a 4.2-es. Természetesen grafikus a kezelőfelülete, amit legegyszerűbben böngészőn keresztül érhetünk el, de van hozzá mobil konfigurátor is. Korábban, az egyszerűbb QNAP TS-220 tesztjében már bemutattuk a kezelőfelület fő jellegzetességeit. Teljesen úgy néz ki, mint egy asztali számítógép vagy egy tablet operációs rendszerének felülete, ráadásul közel olyan bonyolult, sokrétű. Az alábbi, félórás videóban bemutatjuk minden részletét:

A 4.1-es verzió fő újdonságai a VPN kiszolgáló funkció OpenVPN és VPN Client for PPTP protokollhoz, több RAID tömb együttes kezelése (Storage Pool) és az ehhez kapcsolódó LUN adatmentés. Továbbá mostmár a legelső konfigurációs lépések is elvégezhetőek közvetlen HDMI kapcsolattal, billentyűzet és egér segítségével, nem kell hozzá külső számítógép, illetve új az SRT formátumú feliratok kezelése, amit akár a transzkódolt videókba is bele tud tenni a NAS.


A QTS gerincét a különböző minialkalmazások jelentik van például képnézegető (Photo Station), zenelejátszó (Music Station), videólejátszó (Video Station), letöltő (Download Station) vagy éppen fájlkezelő (File Station), és ezeknek rendszerint mobil alkalmazás verziója is készült, így amellett, hogy tengernyi megosztási és távoli elérési lehetőségünk adódik, mobil készülékekkel is vezérelhetjük az egyes funkciókat, sőt a NAS telefonról is konfigurálható, monitorozható.

Természetesen az előtelepített programok csak a jéghegy csúcsát jelentik, számos fejlesztő kínál további appokat. Ezeket – hasonlóan a mobil oprendszerek boltjaihoz – az App Centerben találjuk, rövid információval, hogy mire is jók. Letöltve, majd elindítva őket szépen ki lehet tenni ikonjukat a kezelőfelületre. Jelenleg több mint százötven alkalmazásból áll a kínálat, az alábbi linken a kiválasztott QNAP NAS-ra szűrhető, hogy melyek futnak rajta.


A komolyabb funkciók közé tartozik a HybridDesk Station, ezzel állíthatjuk a HDMI-n keresztül elérhető, lényegében komplett PC-s lehetőségeket. Alapvetően multimédiás, HTPC-s funkciók vannak itt, mint a KODI vagy XBMC médialejátszó, de kapunk Youtube klienst, Firefox és Chrome böngészőt, Spotify-t, kezelőfelületet megfigyelő kameráinkhoz (a TS-453minihez négy kameralicenc jár ingyed), de még játékokat is. Akinek pedig ez kevés lenne, kihasználva a Bay Trail platform és az akár 8 GB memória, illetve a beszerelhető négy merevlemez lehetőségeit, Windowst, Linuxot vagy más operációs rendszereket is telepíthet, majd virtualizáció révén futtathatja őket párhuzamosan.

Hirdetés

Konfigurálás

A mellékelt útmutató segítségével meglehetősen egyszerű volt merevlemezekkel megtölteni a QNAP TS-453minit. Előbb a tálcákba kerültek a kifejezetten NAS felhasználásra szánt WD Red merevlemezek, majd ezeket a tálca két oldalába pattintható műanyag lemezekkel kellett rögzíteni, és már mehettek is be a helyükre. Igaz, hogy alapvetően otthoni felhasználásra szánt modellről van szó, de mi azért a könnyen leszedhető tető miatt szívesen láttunk volna kulcsos zárat a fiókokon.

A szoftveres konfigurálás sem tart sokáig, ha az ember pontosan tudja, hogy vékony, vastag vagy milyen kötetet szeretne. Ha nem tudja, akkor sok-sok olvasásra lesz szüksége, aminek a végén valószínűleg arra fog jutni, hogy házi felhasználásnál, ha nincs szüksége pillanatkép (snapshot) jellegű állapotmentésre a NAS tartalmáról, akkor elég neki a statikus kötet, ha mégis szeretne ilyet, akkor a jobb teljesítményű vastag kötetre voksol. Vékony kötetre akkor lehet szükség, ha sok különböző tárigényű felhasználót tervez kiszolgálni.

Vékony kötet módszerrel virtuálisan több tárterület is kiosztható (például tíz felhasználónak egy-egy terabájt), mint amennyi fizikailag rendelkezésre áll a merevlemezeken (például 4 TB). A NAS akkor fog csak további fizikai tárhelyet kérni, ha a tíz felhasználó együttesen elfogyasztotta a 4 TB-os tárat, és a bővítés megoldható egyszerűen egy további merevlemez beüzemelésével. Már a vastag kötet is Storage Pool elven működik, tehát az adatok tényleges tárolási módja elkülönül a fizikai adattáraktól és a RAID tömböktől, a meghajtók és rajtuk a mappák az egységes tárolórendszerből építhetőek fel.

Néhány perc leforgása alatt elkészült a négy darab, 2 TB-os WD Red merevlemezből álló RAID 1 tömbünk, ami a kettőzött tárolás miatt általános választás a házi NAS-oknál. A kicsit bonyolultabb felépítésű RAID 0 tömb elkészítéséhez már durván fél órára volt szükség, az összetett RAID 5 rendszer megszületéséhez pedig hozzávetőleg hat óra kellett. A QTS 4.1.4 operációs rendszerben megtaláltunk minden olyan részletet, opciót és kapcsolót, ami egy hálózati adattárnál felmerülhet, legyen szó felhasználókezelésről (jogosultságok, kvóták), archiválásról (ütemezett mentési feladatok, Time Machine), médialejátszásról (kiszolgáló szerverek, transzkódolás), hálózati elérésről (internetes hozzáférés, VPN), vagy monitorozásról.

Próba

Sebességben egyértelműen a Gigabit Ethernet port volt a szűk keresztmetszet. Nagy állományokkal írásban és olvasásban is lazán 100 MB/s fölötti tempót mértünk, és ezt a gyorsaságot 6-8 MB-os képfájlokkal is meg tudtuk közelíteni. Persze sok-sok apró állománnyal a hagyományos, merevlemezes másoláshoz hasonlóan itt is lényegesen lelassultak a dolgok, gyakran 20 MB/s alá. Aki ilyen felhasználást tervez (például virtualizálást), annak érdemes egy SSD-t beszereznie gyorsítótárnak, amivel tizedére csökkenthető az I/O műveletek késleltetése, amivel többszörösére nőhet az átviteli sebesség.

A két Ethernet portot egyszerre használva nagy fájlokkal összesítve 180 MB/s körüli csúcsértéket kaptunk, 6-8 MB-osakkal „csak” 140 MB/s jött össze. Az előlapon található USB 3.0 csatlakozó sebességére sem lehet panaszunk, a rákötött merevlemezt 100 MB/s fölötti tempóval tudtuk olvasni és írni.

Gyakorlati nyúzásként a HDMI kimenetre kapcsolt tévé segítségével dolgoztattuk meg a NAS-t. Egy Full HD anyag lejátszása, másik távoli gépre streamelése és közben egy masszív másolás sem igazán izzasztotta meg, 60%-os maximális terhelést regisztráltunk a processzoron, a rendelkezésre álló 8 GB memória háromnegyede pedig üresen tátongott. Ennek megtöltéséhez az internetböngészőket kellett segítségül hívni, melyek egy-egy rosszul optimalizált flash modullal a processzor erejét is szépen elszívták, így internetezés közben már akadozott a transzkódoló kiszolgálás is. Mondani sem kell, hogy a KODI médialejátszó viszont nagyon jól működött, hiszen az egyik legjobb megoldásról van szó a maga kategóriájában. Irányításához használhatunk telefonos appot is, de nekünk nagyon bevált erre a mellékelt kis infrás távirányító.

Éppen a legnagyobb kánikulában járt nálunk a QNAP NAS, 30-32 °C-os szobahőmérsékletnél bizony automata vezérlésénél 47 °C-ig melegedtek a winchesterek, bár eközben a NAS szép csendben dolgozott. Amikor viszont megemeltük a ventilátor fordulatszámát, egy erősebb notebook hangjának megfelelő, 30 dB körüli zaj mellett 40 °C-ra hűtötte az adattárakat, ami még elfogadható érték. Fogyasztásban csak adatátvitellel 30 watt körüli maximumot mértünk, transzkódolás közben ez még öt wattal megemelkedett, a merevlemezek leparkolásával pedig 10 watt környékére csökkent.

Értékelés

Igazán komoly tudást gyömöszölt nagyon kis dobozba a QNAP, amikor megalkotta a TS-453minit. A négymagos Bay Trail platform lényegében egy komplett számítógép, aminek ki is használták minden képességét. Ennek kulcsa pedig nem más, mint a QTS operációs rendszer, ami az adattárolási feladatok mellett mindenfajta megosztásban és multimédiás tartalom kezelésében is otthon érzi magát. Lényegében egy olyan, kisvállalati képességekkel felvértezett NAS-ról van szó, ami egyben HTPC, de akár virtualizációs szerver is lehet, nekünk ezért nagyon tetszett, szívesen beépítenénk házi informatikai rendszerünkbe a négy darab WD Red merevlemezzel együtt.

Ugyanakkor a QNAP TS-453mini – különösen a 8 GB memóriás változata – nem éppen olcsó mulatság, hiszen nagyjából 220 000 forintba kerül, de a 2 GB-os, könnyedén bővíthető verziót 170 000 forint körül megkaphatjuk. Akinek nem fontos a kompakt méret és esetleg a távirányítóra sincs szüksége (ami egyébként külön 5000 Ft alatt megkapható), viszont szeretne kulcsra zárható HDD rekeszeket és hatékonyabb hűtést, valamint státuszkijelzőt, annak a 2 GB-os QNAP TS-453 Próért már „csak” 150 000 forintot kell kiadnia, persze merevlemezek nélkül. Illetve van még kétfiókos TS-253 Pro is ugyanezzel a hardverrel, de két fiókkal, 120 000 forint környékén, amiben az általunk bemutatott QNAP TS-453mini minden funkciója elérhető fél áron.

Tudásból pedig bővelkedik ez a kívül kicsi, belül nagy NAS, mondhatni otthoni felhasználónak talán túl okos is. Aki ennyi extrát ki tud használni, az több mint valószínű, hogy rendelkezik azzal a szakmai tudással, ami egy hasonló szerver megépítéséhez és felkonfigurálásához kell – csakhogy az idő pénz. Ahhoz, hogy Bay Trail alapú vagy akármilyen hardverrel és négy merevlemezfiókkal elérjük a TS-435mini kompakt méreteit, el kell töltenünk 30-40 órát szereléssel, moddolással, majd legalább ennyi idő lesz a megfelelő operációs rendszer telepítése és a szoftveres környezet létrehozása. Mindezt az időt és szakértelmet forintosítva nagyjából a hasonló QNAP NAS-ok áránál kötünk ki. A felhasználón áll, hogy a kész NAS-t vagy a saját építést választja.


QNAP TS-453mini NAS

rudi

A QNAP TS-453mini NAS-t a QNAP, a WD Red merevlemezeket pedig a Western Digital bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • QNAP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés