Hirdetés

Phanteks Enthoo Pro II: duplán jóra sikerült

Ismét egy Phanteks ház tette tiszteletét szerkesztőségünkben, melynek jól átgondolt bendőjébe akár két külön rendszert is beépíthetünk.

Külső

Több mint tízéves fennállása alatt egyszer sem járt szerkesztőségünkben Phanteks ház, nemrég azonban rögtön kettő is jött, hiszen a most tesztelt Enthoo Pro II modell előtt már az Enthoo Evolv X házat is volt szerencsénk közelebbről megnézni. Az Enthoo Pro II házból létezik acél, illetve üveg oldallappal szerelt változat is, nálunk az utóbbi járt, melyben belül egy, a szivárvány szinte összes színében pompázó RGB szalagot is találunk az alaplap alatti domborulat élén, ez a teli oldallapos variánsból – érthető okból – hiányzik.

[+]

Az üveg oldallap nem sok levegőt enged be, de a ház többi része kifejezetten szellősre sikeredett, ez alól nem kivétel a másik oldallap sem. Itt két rácsot is találunk, melyek közül a kisebb a tápegység, a nagyobb pedig az alaplaptálca mellé szerelhető ventilátorok szellőzését biztosítja, a rajtuk átáramló levegőt pedig az oldallap belsejére mágnesesen rögzített porszűrő igyekszik tisztán tartani.

[+]

Hirdetés

Az előlapon szintén alig áll valami a légáramlatok útjába, hiszen a műanyagból készült elem szinte teljes felülete rácsos kialakítású, melyet kivülről még egy szövethálóval is elláttak, belül pedig itt is egy mágneses porszűrőt találunk a ventilátorhelyek elé csattintva. A ház elejének felső részén először azt hittük, hogy egy 5,25 hüvelykes meghajtó számára kialakított kivágás lapul, de nem: a téglalap alakú lemezt behajtva a világítás vezérlőgombját, illetve a négy USB 3.0 Type-A és az egy-egy jack, valamint USB 3.1 Type-C csatlakozót magába foglaló panelhez férhetünk hozzá. 5,25-ös meghajtót tehát gyári állapotban nincs lehetőségünk beszerelni, de utólag beszerezhetünk egy kétslotos keretet (PH-ODDBAY_01 az eszköz cikkszáma), melyet a beltér jobb felső sarkába tudunk felerősíteni, így akinek nagy szüksége van az optikai meghajtóra, egy kis ráfordítással módosíthatja a házat.

[+]

A ház tetején egy további, mágneses porszűrővel fedett szellőzőrácsot találunk, mely egyben a felülre szerelt ventilátorok rögzítőpontjaként is funkcionál, továbbá ide került még a bekapcsológomb is, ezzel is kedvezve a padlón tartott számítógépek tulajdonosainak.


[+]

A gépház alsó felén a gumitappancsokkal ellátott lábak, valamint az előlap levétele után kihúzható, a ház alját teljes hosszában borító porszűrő érdemel említést. Utóbbi azért sikerült ekkorára, mert a beltérben a ház aljára is szerelhetünk ventilátorokat, hiszen belül nem a klasszikus kétkamrás kialakítást találjuk – de erről bővebben majd a következő oldalon.

[+]

Ami ennél érdekesebb, az a ház hátoldala, és nem az alaplapi kivágás, a hátsó ventilátor szellőzője vagy a 8 fekvő és három álló PCIe bővítőkártyahely miatt – bár utóbbiak sem számítanak szokványos tulajdonságnak. Ami igazán egyedivé teszi az Enthoo Pro II-t, az tápegység kivágásának állított helyzete, illetve a mellette található lemez, melynek fedlapját lecsavarozva még egy tápegység számára szabadul fel hely.

[+]

Fontos megjegyezni, hogy bár – az említett lemezt egy másik, a dobozban megtalálható darabra cserélve – a ház képes egy második, Mini-ITX rendszer fogadására, ez csak abban az esetben kivitelezhető, ha a fő tápunk képes kiszolgálni egyszerre két konfigurációt (amilyen például a Phanteks RevoltX), hiszen vagy egy második tápegységet, vagy egy második alaplapot tudunk az erre kialakított helyre szerelni, egyszerre a kettőt nem. A második tápegység akkor lehet szükséges, ha az alaplapba szerelt komponensek kiszolgálására nem elég egy táp, ami például egy SSI-EEB alaplapra épülő konfiguráció vagy egy több, nagyteljesítményű VGA-t tartalmazó rendszer esetében előfordulhat.

Belső

A kézzel oldható csavarokkal rögzített oldallapok eltávolítása után szokatlan elrendezésű beltér tárul szemeink elé. Arra persze nem nehéz rájönni, hogy az alaplap helye szokás szerint a bal felső sarokban van, ahogy azt is örömmel vettük észre, hogy a kábelek elvezetésére külön kivágások állnak rendelkezésünkre felül, alul és bal oldalon, utóbbi helyen ráadásul gumibetétekkel.

[+]

Ami azonban furának hathat, az a beltér alsó harmada. Itt általában erről az oldalról nézve semmit nem találunk, hiszen a tápegység kamráját egy derékszögben meghajlított lemez választja le a felső résztől, ám itt ez a kamra jóval kisebb. Méretéből adódóan szó szerint értendő, hogy ez a tápegység számára fenntartott kamra, hiszen azon, és annak kábelein kívül nem is nagyon fér be más, a vezetékeket pedig egy harmadik, szilikonnal bélelt csatornán keresztül vezethetjük ki a fő kamrába.

[+]

De hogy miért is egy ekkora, ráadásul függőleges elrendezésű szekciót kapott a tápegység? A válaszra már utaltunk az előző oldalon, hiszen egy második, Mini-ITX méretű alaplapot is szerelhetünk a ház belsejébe, ennek helye pedig a „nagy” alaplap alatt, a tápegység előtt van. Egy ilyen felállás összeállítása előtt nincs más dolgunk, mint helyére csavarozni a szükséges hátlapot, illetve az alaplap távtartóit, és már építhetjük is be a konfig főbb komponenseit. Hogy azért mégse legyen olyan könnyű dolgunk, a második rendszer videokártyáját kizárólag állítva tehetjük be a házba, ehhez azonban szükségünk lesz egy riser kábelre, amit a gyártó ezúttal sem mellékel.


[+]

Amennyiben nincs szükségünk egy második rendszerre, ezt a helyet feltölthetjük a mellékelt merevlemezkeretekkel, míg két konfig esetén ezeket az alaplaptálca jobb oldalán látható műanyag elemek helyére tudjuk rögzíteni, ahogy azt az Enthoo Evolv X esetében is láthattuk.

[+]

Persze ha nem kívánunk merevlemezeket építeni a gépbe, bent is hagyhatjuk a négy darab műanyag takaróelemet, és használhatjuk őket az SSD-k rögzítésére is, hiszen mindkét oldaluk alkalmas egy-egy 2,5 hüvelykes meghajtó fogadására, hátulról pedig még csavaroznunk sem kell, elég csak állítva bepattintani a pöcköket az SSD négy csavarhelyére.


[+]

Hátul a már említett SSD helyeken kívül a tápegység kábeleit takaró, kézzel oldható csavarokkal rögzített ajtót, illetve a vezetékek rögzítésére szolgáló pántokat, valamint a processzorhűtő szerelőnyílását találjuk. A házhoz utólag vásárolhatunk három SSD-tartó konzolt is, ezek felfogatási pontjai szintén itt kaptak helyet.


[+]

Ahogy azt a figyelmesebbek már kiszúrhatták, a ház nem rendelkezik gyárilag beszerelt ventilátorokkal. Természetesen ez nem probléma abból a szempontból, hogy utólag bármikor belepakolhatunk saját magunk által válogatott légkavarókat (vagy radiátorokat is beszerelhetünk, illetve az épített vízhűtések kivezetéseinek szánt kivágások is találhatók a házon), de ezek beszerzése nyilván extra munkával és költséggel jár. A lehetőségek száma szinte végtelen, az előlap, a tetőlemez és a hátlap mellett alulra és az alaplaptálcára is rögzíthetünk ventilátorokat vagy radiátorokat.

Főbb paraméterek
Termék megnevezése Phanteks Enthoo Pro II
Elérhető színek fekete
Méret (mé x sz x ma) 560 x 240 x 580 mm
Tömeg 14 kg
Anyaga acél, műanyag, edzett üveg
Beszerelhető alaplapok SSI-EEB, E-ATX, ATX, microATX, Mini-ITX
5,25"-os helyek száma 0 db (opcionális keret elérhető)
3,5"-os helyek száma 4 db
2,5"-os helyek száma 12 db
Bővítőkártyák száma 8 + 3 db
Beszerelhető ventilátorok - Előre: 4 db 120 vagy 3 db 140 mm
- Fentre: 3 db 120/140 mm
- Hátra: 1 db 120/140 mm
- Alulra: 3 db 120/140 mm
- Oldalra: 4 db 120 mm
Gyárilag beszerelt ventilátorok -
Beszerelhető radiátorok hossza - Előre: max. 480 mm
- Fentre: max. 360 mm
- Hátra: max. 140 mm
- Alulra: max. 360 mm
- Oldalra: max. 480 mm
I/O panel csatlakozók - 4 db USB 3.0 Type-A
- 1 db USB 3.1 Gen2 Type-C
- 1 db 3,5 mm jack (kombinált be- és kimenet)
Beszerelhető processzorhűtő max. 195 mm magas
Beszerelhető grafikus kártya max. 503 mm hosszú
Beszerelhető táp 2 db szabványos ATX
Extrák Edzett üveg oldallap, eltávolítható porszűrők, beépített RGB világítás, 4 db merevlemezkeret, második alaplap vagy tápegység támogatása
Gyártó honlapja www.phanteks.com
Termék honlapja Enthoo Pro II
Fogyasztói ára 46 000 ft
Garancia 5 év

Szerelés

Ritkán írunk ilyet, de tesztalanyunkkal minden, szereléssel töltött perc élmény volt, nem találtunk olyan idegesítő apróságot, ami miatt akár kicsit is bosszankodhattunk volna. A házban már csak annak méretei miatt is könnyű volt a munka, az erre használt ASUS Z170-Deluxe alaplap és NVIDIA GeForce GTX Titan grafikus kártya is villámgyorsan a helyére került, ahogy a be quiet! táp kábelezésén és az SSD beszerelésén is hamar túlestünk.

[+]

A Noctua NH-D15 hűtő beszerelése persze már nem volt egyszerű eset, de ez a legtöbb gépházra igaz, a titok a műveleti sorrendben rejlik. Egy ekkora toronyhűtőt érdemes még a házon kívül rögzíteni az alaplapra, az EPS csatlakozót pedig még a végleges csavarozás előtt csatlakoztatni, így különösebb dolgunk már nem lesz az alaplap felső részével.


[+]

A rengeteg, nagyméretű kábelcsatornának hála a vezetékek ízléses elrendezése is könnyű feladat volt, de a tápegység beszerelése és kábelezése sem ment még ilyen könnyen. A hátsó ajtó mögött még egy fix kábelezésű tápegység madzagjainak is rengeteg hely marad, és ha sikerül visszacsuknunk ezt az ajtót, biztosak lehetünk benne, hogy az alaplap is gond nélkül a helyére megy majd.

[+]

Pozitívum továbbá az a rengeteg SSD-hely is, ami rendelkezésünkre áll, különösen azok, amelyek a tápegység ajtajához közel helyezkedik el, hiszen így a hozzá tartozó táp- és SATA-kábelből csak a csatlakozó látszik, maguk a vezetékek szépen rejtve maradnak – bár ez csak a mi lelkivilágunkat nyugtatja meg, az oldallap felszerelése után ebből nyilván semmi nem látszik.

Mérések, értékelés

Mérések

Zajszintmérési tesztünk módja maradt a régi, vagyis miután a 60 dB hangerejű fehér zajt kibocsátó okostelefonunkat elhelyeztük a gépház belsejében, visszaraktuk az oldallapot és ismét mértünk egy zajszintet. Mindenre tippeltünk volna, de egy 42,7 dB-es értékre semmiképp, hiszen a ház minden irányból méretes szellőzőrácsokkal van ellátva, és őszintén szólva magyarázatunk sincs arra, hogy a zajszigetelés hogy lehet ehhez képest ilyen jó. Persze ennek csak örülünk, terheléses tesztünk alatt még bekapcsolt ventilátorokkal is igen jó volt a helyzet.

A hőmérsékleti teszthez ezúttal is a szokásos konfigot használtuk, melyben egy 1,25 voltos feszültséggel és fix 4 GHz-ez órajelen üzemelő Intel Core i7-5960X processzor, valamint egy PowerColor Red Dragon RX 570-es videokártya dolgozik. A tesztprogram szerepét az AIDA64 töltötte be, aminek CPU-t, FPU-t és GPU-t terhelő tesztjei nem kímélték a rendszer hőmérő szenzorait.

A mérést a gyári állapot mellett két darab, hátul, illetve az előlap tetején elhelyezett Chieftec Tornado ventilátorral is elvégeztük, melyeket végig maximum fordulatszámon dolgoztattunk (utóbbi esetben a processzorra szerelt Noctua NH-D15 természetesen nem került kikapcsolásra), az eredményeket pedig felírtuk alapjáraton és csúcsteljesítménnyel dolgozó hardverrel is. Ezt követően a tesztet újra lefuttattuk, de ezúttal már a ház nélkül, tehát tesztpadra szerelve a hardvereket. A grafikonokon a házban és a szabad levegőn végzett mérések közti különbség olvasható – minél alacsonyabbak az értékek, a házban mért hőmérsékletek annál közelebb állnak a tesztpadon, szabad levegőn mért számokhoz.

Üresjáratban a házban mért hőmérsékleti értékek szinte megegyeztek a tesztpadon mért számokkal, sőt a házban az alaplap szenzorai még 1 °C-kal hűvösebb értékeket is mutattak, mint szabad levegőn. Terhelés alatt a két mérés eredményei szintén nagyon közel álltak egymáshoz, ventilátorok nélkül 3-4, bekapcsolt légkavarókkal pedig 1-2 °C eltérést láthattunk, míg a VGA hőmérséklete hozta a tesztpadon mért számokat – ebben valószínűleg nagy szerepe van annak is, hogy a kártya alatt nincs takarólemez, így a levegő nem szorul be a tápegység kamrája feletti szűk helyre, ahogy az más házaknál előfordulhat.

Értékelés

A Phanteks Enthoo Pro II tervezésekor a mérnökök egyértelműen a jó szellőzési képességekre és a funkcionalitásra gyúrtak rá, a ház jó elrendezéssel rendelkezik, ennek köszönhetően pedig szerelése tényleg pofonegyszerű. Nem lepődnénk meg, ha több streamer asztalán (vagy asztala mellett) is viszontlátnánk, hiszen még két rendszer is kényelmesen elfér benne, ráadásul a hőmérsékleti mérések alapján a szellőzéssel sem lesz gond ebben a felállásban sem, ha pedig mégis, még mindig ott a lehetőség egy hatékony, egyedi vízhűtés beépítésére.


[+]

Bár nem ez az a ház, amit büszkén mutogatunk majd a hazavitt lányoknak, akinek fontosak a fenti szempontok, nem fog mellélőni az Enthoo Pro II-t választva, ráadásul a 46 000 forintos vételár sem mondható annyira vészesnek, ha azt is figyelembe vesszük, hogy valószínűleg nem fogjuk egyhamar kinőni. Persze arra is gondolnunk kell, hogy nem járnak hozzá ventilátorok, ezek beszerzéséről magunknak kell gondoskodni, plusz a kezelési útmutatóban felsorolt opcionális tartozékokra is lehet, hogy el tudunk verni annyit, amennyit sokan összesen nem költenek egy gépházra. Mindenesetre az elmondottak fényében igen előkelő helyre helyeznénk a piacon tesztalanyunkat – ha nem a microATX rendszerek hívei lennénk (vagy szükségünk lenne egy dupla konfigra), mi magunk is elgondolkoznánk a beszerzésén.


Phanteks Enthoo Pro II számítógépház

SidCorky

A Phanteks Enthoo Pro II számítógépházat a Caseking Hungary Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés