Hirdetés

Optimális Corsair táp

Külső

Lassan másfél éve annak, hogy az első Corsair tápot kipróbáltuk. Az elsősorban memóriamoduljairól ismert hajós márka azon „gyártók” sorába állt be, akik valójában nem készítenek, de még csak nem is terveznek számítógépes áramforrást, csak egy úgynevezett OEM gyártótól vásárolt, kész terméket látnak el márkajelzésükkel. Az ilyen tápok minőségét alapvetően az OEM határozza meg, tehát lehetnek nagyon jók, de akár rosszak is. Érdekes módon a Corsair VX, HX és TX családjánál is a vegyes szállítás mellett döntött. Így lett a VX450, a HX sorozat legtöbb tagja és a TX650 Seasonic beles, míg a VX550-ben, a TX750-ben és a HX1000-ben CWT szív dobog. Tesztjeinkben az előbbieket jobban szerettük, ugyanis nem csak teljesítményben, hanem hangban is nagyon jók voltak. A CWT elektronika szintén rendben van, de hűtése valamivel hangosabb.

Hirdetés

A Corsair tápjai közül elsősorban a 450 wattos VX450-et szerettük, mely bármilyen játékos konfigurációval elbír (csak extrém tuninhgoz kevés), és emellett nagyon halkan teszi a dolgát. Húszezer forint körüli jelenlegi árával nem éppen olcsó darab, de a hasonló tudású és minőségű modellek sem kerülnek kevesebbe. Pár héttel ezelőtt a Corsair bejelentette CX400-as tápját, mely kisebb, olcsóbb, és reményeink szerint ugyanolyan jó, mint 50 wattal erősebb társa. Ma ennek fogunk utánajárni.

A CX400-hoz nem kaptunk olyan fehér zsákocskát, mint a VX450-hez, bár valljuk be, hogy erre nincs is túl nagy szükség. Sokkal hasznosabbak a kábelfogók, amiket most sem hagytak ki a csomagból, és kaptunk egy kis Corsair matricát is. Maga a táp egy fokkal látványosabb a VX450-nél, ugyanis oldalán nem matrica, hanem dombornyomott Corsair felirat és hajós embléma díszeleg.

Elsősorban a tápot házuk aljába építők fognak nagyon örülni annak, hogy a kis Corsair fekete harisnyába bújtatott alaplapi kötegei nagyon hosszúak. Hatvan centiméteres vezetéken ül a 20+4 és a 4+4 tűs csatlakozó is, a PCI Express VGA-t etető pedig még öt centiméterrel hosszabb. A hat darab IDE csatlakozót két vezetékre osztották el. Ezeken a tápról 45, 60 és 75 centiméterre vannak az érintkezők, plusz mindkettő végére, 90 cm-nél került egy floppyetető. A hat SATA dugasz a négytűsökhöz hasonlóan lett elosztva, de ennek a két kötegnek a végén már nincs további dugasz.

A CX400 specifikációs táblázatát a tápventilátorral átellenes oldalára rakták, akárcsak a többi Corsairnél. Legfontosabb információ rajta, hogy a 12 voltos részt nem osztották virtuális ágakra, hanem egyben hagyták. Ennek megfelelően nem is látni a címkén ATX12V szabványos matricát, hiszen az egy 12 voltos ágra legfeljebb 20 ampert engedélyez.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés