Hirdetés

Asus izompacsirta

Külső

Az Asus név hallatán a legtöbbeknek alaplapok vagy grafikus kártyák jutnak az eszébe, esetleg notebookok. A hardverben tájékozottabbak tudják, hogy rengeteg más termék is megtalálható a gyártó kínálatában. Ezek – a notebookokhoz hasonlóan – rendszerint nem közvetlenül az Asus gyártmányai, hanem beszállítóktól (OEM) vásárolják őket, majd saját cégjegyeikkel díszítik fel, hogy a jól csengő névvel jobban eladhatók legyenek. Ilyen külsős cikkek a tápok is, melyek a számítógépes és merevlemezes házak mellett a Vento termékvonalat gazdagítják.

Hirdetés

Hagyományos asusosnak mondható dobozban érkezett hozzánk a márka jelenleg legerősebb, 750 wattos tápja, mely a nem éppen fantáziadús U-75HA nevet kapta. Hogy spóroljanak a nyomtatással, kisebb testvére, a 650-es U-65HA is ugyanezzel a csomagolással kapható.

Nagy teljesítménye miatt a 750 wattos Asus valamivel hosszabb a normál ATX tápoknál, de ezt már megszokhattuk az erősebb modelleknél. A nyújtás csak pár centiméteres, így az esetek többségében a házban alulra és felülre szerelve sem lesz probléma vele. Egyre több tápban látni mostanság 120 milliméteresnél nagyobb ventilátort. Ilyen van az Asuson is, 135 mm átmérőjű, várhatóan elég halk.

Egyelőre még nem kínál moduláris, lecsatlakoztatható kábelezésű tápot az Asus, meg kell elégednünk a szokásos vezetékekkel, melyekből rengeteg van. Az alaplapra csatlakoztatható 20+4 tűs és a kiegészítő 4, illetve 8 tűs köteg is 50 cm hosszú. A két, PCI Express csatlakoztatású VGA-hoz való szálon 50, illetve 70 centiméternél van egy-egy 6+2 tűs csatlakozó. Fejenként három-három SATA konnektort tettek két 80 cm hosszú ágra, melyek a táptól 50, 65 és 80 centiméterre vannak. Hasonló a két négytűs dugaszokkal ellátott ér is, de ezek végén, a táptól 95 centiméterre van még egy-egy floppytápláló.

Elnézve a nagy Asus specifikációs tábláját, azt láthatjuk, hogy 12 voltos ágát négy részre osztották, ezek fejenként 18 ampert bírnak, együtt pedig tiszteletet parancsoló mennyiség, 648 watt (57 amper) leadására képesek. Találtunk még a címkén 80 Plus logót, ami azt jelenti, hogy a táp 20, 50 és 100 százalékos terhelésnél is legalább 80%-os hatásfokkal dolgozik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés