Hirdetés

Corsair VX450 - tápos telitalálat

Külső

Néhány hónapja volt szerencsénk a Corsair első tápegységeihez, az 520, illetve 620 wattos HX-ekhez. Szerencsénk, mert nagyon jónak és halknak bizonyultak e moduláris típusok. Nem csoda ez, hiszen a tápos berkekben jó hírnévnek örvendő Seasonic szállítja hozzájuk a belsőt. Egyetlen baj volt velük, ami a mai tápegységek nagy részére jellemző: a felhasználók többségének fölöslegesen erős még a kisebb, 520 wattos modell is. Mai tesztalanyunk a Corsair második tápcsaládjából a kisebbik típus, vagyis a VX450-es. A nagyokéhoz hasonló, tetszetős dobozban érkezett, melyben tépőzáras szalagokat, gyorszárakat és egy Corsair matricát is találtunk.

Kedves meglepetés volt, hogy a dobozt kinyitva egy világos vászonzsákban találtuk a tápegységet, melybe később mindenfélét tömhetünk majd. Jól jött volna ez az apróság a modulárisoknál is, a fölösleges vezetékek tárolására.

A VX450 lemezfelületeit sem fényesítették ki, maradtak a diszkrét matt feketénél, ami a 12 centiméteres ventilátor védőrácsáról is visszaköszön. Továbbra is csak a típusszámot jelölő hajós címke van a táp oldalán; az ágakra lebontott teljesítmény táblája kicsit szerencsétlenül felülre került, arra az oldalra, amelyik hagyományos álló házakban nem látható.

Nem lehet panasz a VX kábelezésére. Fő (20+4 tűs) tápcsatlakozója 60 centiméteres vezetéken lóg, tehát azokban a házakban sem bizonyul majd rövidnek, ahol a táp alulra kerül. Ugyanilyen hosszú a 4+4 tűs alaplapi kiegészítő 12 voltos csatlakozó vezetéke is. Egyszerűbb alaplapokhoz készítettek négytűset, melynek kábelkötege 55 cm hosszú. Az egyetlen PCI Express szál többnyire elég szokott lenni, akárcsak 65 centiméteres vezetéke. A perifériákat hat négytűs és ugyancsak hat SATA konnektor várja. Mindkét típus két-két vezetéken ül, a táptól 40, 55 és 70 centiméterre. A két négytűs köteg végén van még egy-egy floppycsatlakozó is.

A paramétertáblára kukkantva két furcsaságot figyelhetünk meg. Először is nincs többfelé bontva a 12 voltos ág. Ebben a formában tehát a táp nem felel meg az ATX 2.0 szabványnak, mely áganként legfeljebb 20 A-t engedélyez, hiszen itt 33 A folyhat az egyetlen 12-esen. Fizikai értelemben véve a többi modern tápegységben is csak egy 12 voltos kör van, melyet egyszerűen több vezetékre osztanak el (ezeknek közös a vezérlése), és kissé megtévesztően neveznek több ágnak. A másik érdesség, hogy a VX450 közel 400 wattot tud leadni 12 volton, ami teljesítményének 88%-a. Tesztünkben a valamivel régebbi tervezésű, 550 wattos Cooler Master Real Powerrel vetettük össze, mely csupán 360 wattot tud 12 volton, ami csúcsteljesítményének 65,5%-a. Látszik, hogy a modernebb tápokban a 12 voltos részre fektetik a hangsúlyt, hiszen az aktuális PC-k ezen veszik fel teljesítményük meghatározó hányadát, körülbelül 70–90%-át.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Hajrá előtt

  Mint a versenyzők a startvonalnál, úgy készülnek a hardvergyártók a karácsonyi vásárlási szezonra.

 • FSP Epsilon - ezer watton túl

  Meghajtottuk – már amennyire lehetett – az FSP Epsilon tápcsalád új, 1010 wattos csúcsmodelljét és 800 wattos rokonát.

 • Komoly Chieftec duó

  Kipróbáltuk a WH-02 kisméretű szerverházat és a Chieftec legerősebb, 1200 wattos tápegységét.

 • Corsair TX tápok – felsőkategória

  Három a Corsair igazság is! A HX és VX széria után itt a TX, mely a trió legerősebb tagja.

Előzmények

Hirdetés