Hirdetés

Corsair TX tápok – felsőkategória

Hirdetés

Hasonló külső

Nagy lendülettel ugrott bele a Corsair a tápok készítésébe. Pontosabban itt nem készítésről, hanem forgalmazásról van szó, ugyanis a PC-s áramforrásokat többnyire nagy OEM gyártók készítik, majd az egyes márkák – mint például a Corsair – saját címkéjükkel díszítik. Ezzel a módszerrel kaphatunk például sokak számára ismeretlen nevű AcBel tápot Asus, Chieftec vagy Cooler Master címkével. A nagy Corsairek – kisebb testvéreikhez hasonlóan – szép dobozban érkeztek, ezen belül bársonyszerű zsákocskában lapultak. A „kisebbik” 650 wattos, a nagyobb egy százassal erősebb.

Ma már teljesen hétköznapi, ha egy tápnak mattfekete a burkolata és ventilátorát is ilyen színű rács védi. A nagyobb modelleknél ugyanúgy átlagosnak számít a hatalmas, szintén fekete harisnyába bújtatott vezetékcsomó. Corsairék valahogy továbbra sem találják a paramétertábla rendes helyét; a TX-ek oldalán is csak egy díszes címke látható.

Biztosan feltűnt – meg többen valószínűleg híreinkben is olvasták – hogy a TX750-nek a megszokott 12 centiméteresnél nagyobb, 14 centiméteres ventilátora van. Ennek köszönhetően egy picivel nagyobb az átlagos ATX méretű TX650-nél. Érdekes, hogy a légkavarók közepéről eltűnt a hajós Corsair címke.

Nem sokban, de a két táp vezetékezése is különbözik. A 750-esnél először is merevebbek a kötegek, ami kicsit körülményesebbé teszi az elrendezésüket, ráadásul összesen 10 darab van belőlük, míg a 650-esnél csak nyolc. A két extra szál végén 6+2 tűs PCI Express grafikus kártyákhoz való konnektor van, így a TX750-nek összesen négy VGA-s köteg jutott, míg a TX650-nek csak kettő. A többi vezeték hossza és csatlakozó-kiosztása megegyezik. A 24 tűs és a 8 tűs alaplapi kábel ugyanúgy 60 centiméteres, mint a VGA-sak. Két-két kötegen összesen nyolc-nyolc IDE és SATA dugasz van a táptól 40, 55, 70, illetve 85 centiméterre. Az IDE-s ágak végére tettek még egy-egy floppykonnektort is.

Érdekes számok szerepelnek a tápok hasán lévő paramétertáblán. Már a korábbi Corsairek is egyesíteni tudták szétbontott 12 voltos részlegüket – mely valójában egy tőről fakad – de most már ezzel sem fáradtak, hanem szépen egyben hagyták. Ennek brutálisan magas – a TX650-nél 52 amperes, a TX750-nél 60 amperes – áramerősségi érték lett az eredménye.

Úgy tűnik, ennek ma már nagyobb a reklámértéke, mint a sok 12 voltos ágnak, amit már minden konkurens ezerszer elsütött. Azért a figyelemfelkeltés mellett gyakorlati haszna is van. Igaz, hogy a tápok többségében – kivéve a két főtrafósakat – egy tőről fakad minden feszültség, de az ATX12V szabvánnyal összhangban ezt több részre szokták osztani, hogy megfeleljenek a vezetékenként legfeljebb 240 VA-es korlátozásnak. Ez 12 volton azt jelenti, hogy egy vezetékkötegen maximum 20 A-es áramerősség folyhat, ami 240 wattos teljesítménynek felel meg. Erre többnyire a táp védelmi rendszere figyel. Ha szerencsétlenül bontják a 12 voltos ágat részekre, előfordulhat, hogy az igazán csúcsra tuningolt Core 2 Quad más fogyasztókkal együttesen túllépi a 240 wattos limitet. Ilyenkor hiába van 1000 wattos tápunk, a védelem le fogja kapcsolni, hiszen túláramot érzékelt. Az egyben vezérelt 52-60 ampert – vagyis 624-720 wattot – igazán nehéz lesz zavarba hozni, igaz, búcsút inthetünk az ATX12V 2.xx-es tanúsítványnak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Moduláris duó a Cooler Mastertől

  A neves gyártó két lecsatlakoztatható vezetékes tápegységét tettük próbára.

 • Tápegységek az OCZ-től

  Az OCZ-t a tuningmemóriák kapcsán ismertük meg, de ma már árul egyebek mellett tápegységeket is. Ma két modellt mutatunk be kínálatából.

 • Mode Com tápok minden szinten

  Két kisebb, passzív PFC-s és két nagyobb, moduláris csúcsmodellt próbáltunk ki a Mode Com tápkínálatából.

 • FSP Epsilon 80 Plus

  Kipróbáltuk az FSP felsőkategóriás tápjának új, gazdaságosabb sorozatát.

Előzmények

Hirdetés