Hirdetés

FSP Epsilon 80 Plus

Külső

Manapság egyre több helyen kerülnek elő a környezetbarát „zöld” megoldások. Így van ez a számítógépes tápegységek területén is. Nagyjából két éve, független kezdeményezésként indult a 80 Plus program, mely azokat a tápokat látta el tanúsítvánnyal, melyek 20, 50 és 100 százalékos terhelésnél is legalább 80%-os hatásfokra képesek. Mára a 80 Plus címke ott díszeleg rengeteg tápon, jelezve, hogy a termék megfelel ezeknek az előírásoknak. A tanúsítvány is továbblépett nemrég, három újabb, még nagyobb követelményeket állító szintet bevezetve. Bronz fokozathoz 82, 85, illetve 82 százalékos hatásfok kell a vizsgált terheltségi szinteken, ezüsthöz 85, 88 és 85 százalék, az aranyhoz pedig 87, 90, 87 százalék. A díjazott tápok teljes listája itt tekinthető meg.

Hirdetés

Mai tesztalanyunkkal először az idei CeBIT-en találkoztuk. A sikeres Epsilon sorozat legújabb változata még a hagyományos 80 Plus tanúsítványt kapta, ezt büszkén hirdeti a neve is. Az új névhez új doboz illik, ablakkal és kék robottal; az korábbinál minden bizonnyal olcsóbban előállítható.

Némileg megújult a dobozból előbukkant táp is. Oldalán dombornyomott FSP Group címke és felirat díszeleg. Megmaradtak a szokásos Epsilon látványelemek, mint a kék szín, az aranyozott ventilátorrács közepén FSP logoval, a kéken világító bekapcsoló és a fekete harisnyás, fix kábelarzenál. Kaptunk még pár tépőzáras kötegelőt, négy kézzel oldható csavart és egy kis előlapi FSP matricát, no meg használati útmutatót.

A zsinórok szokás szerint sokan vannak és hosszúak. Ötvenöt centiméteres a 20+4-es fő tápcsatlakozó, a kiegészítő nyolcas és négyes 12 voltos, valamint a hat-, illetve nyolctűs PCI Express VGA-s ág. Némileg átalakultak a perifériákhoz való kötegek, nem 15, hanem 10 centiméterenként vannak rajtuk csatlakozók. Két vezetéken három-három SATA-t találunk 55, 65, illetve 75 centiméternél, egy köteg pedig ugyanilyen hosszú, csak négytűs, hagyományos konnektorok lógnak rajta. A negyedik szintén három négytűst hordoz, de a végére, a táptól 85 centiméterre, került még egy floppyetetőt is.

Elődjéhez képest nem sokat változott az Epsilon 80 Plus specifikációs táblázata. Nálunk a 600 wattos modell járt, melynek 12 voltos ágát továbbra is négy részre osztják, igaz, a részek egyenkénti csúcsa már nem 15, hanem 18 amper, vagyis 216 watt.

Áttervezték a részek elosztását is, most a két VGA-s került külön, hiszen egyre több olyan grafikus kártya van, mely akár 200 wattos rántásokra is képes, míg processzorból csak az extrémen túlhajtottak csinálnak ilyet. Hozzájuk nem az Epsilon széria a jó választás.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés