Hirdetés

Tápegységek az OCZ-től

Hirdetés

Hasonló külső

A mai, reklámoktól és egyéb, vásárlási kedvet ébresztő trükköktől hemzsegő világban egy-egy jól bejáratott márkanév többet ér, mint egy nagyszerű, de ismeretlen termék. Tudják ezt nagyon jól az OCZ-nél is, melyet elsősorban tuningos memóriamoduljairól ismerünk, de forgalmaz flash-alapú tárolóeszközöket, processzorhűtőket és tápegységeket is. Szándékosan a „forgalmaz” szót használtuk a „gyárt” helyett, ugyanis a termékei többségét legfeljebb tervezi, de a gyártást OEM partnerekre bízza. Nincs ezzel semmi baj, hiszen egy memóriamodulok finomhangolásával foglalkozó vállalat nem valószínű, hogy jobban ért a tápgyártáshoz, mint azok a cégek, melyek több évtizede készítenek számítógépes áramforrásokat. Tehát a hangzatos nevű OCZ tápjainál is az a fő kérdés, ami a Corsairnél vagy a Mushkinnál, hogy vajon melyik OEM-től származnak.

Külsőre a nálunk járt GameXstream és StealthXstream szinte azonos. Mindkettő normál ATX méretű, tetejükön fekete rács alatt 120 mm-es ventilátor dolgozik, igaz, a Gamernél világos, a Stealthnél fekete színű. Kábelezésük is különbözik valamelyest, de lényegében mindkét modellnél sok fekete harisnyába bújtatott zsinórt kapunk. Közös még a kék főkapcsolójuk, melyről a Stealth ventilátorát látva a tapasztaltabbak már biztosan sejtik, hogy az OCZ kinél vásárolt. Érdekes, hogy a specifikációs tábla feliratán kívül semmilyen látványelem nem hirdeti az OCZ nevet, a hangzatos GameXstream és StealthXstream kifejezések pedig egyáltalán nem szerepelnek a tápegységeken.

Két tesztpéldányunk közül kábelben a 700 wattos GameXstream állt jobban. 24 és 4+4 tűs alaplapi csatlakozói is 55 cm-es vezetéken lógtak, akárcsak a hat-, illetve nyolctűs PCI Express VGA-kat ellátók. Emellett szereltek rá még két 110 cm-es köteget, melyen 50, 70 és 90 cm-nél négytűs perifériákhoz való, végén pedig floppys konnektor van. Az utolsó két 90 cm-es vezetéken három-három SATA csatlakozó volt.

Sokkal rövidebb, csupán 40 centiméteres a 600 wattos StealthXstream huszonnégyes és 4+4-es, alaplapra kötendő kábele. Ez alulra helyezett tápos házakban jó eséllyel kevésnek bizonyulhat. Ugyanilyen rövid, ráadásul csak az utolsó 10 centiméteren ágazik el a nyolc- és hattűs PCI Express VGA-s köteg. Szintén 40 centiméternél található a további három ág első konnektora. Az egyiken három négytűs van, a másikon két négytűs és egy floppy, a harmadikon pedig három SATA. A mai 600 wattos tápok körében ez nem számít valami sokak, de nem mindenki építkezik óriási házba, használ fél tucat merevlemezt, több VGA-t és optikai meghajtót.

A két OCZ tápegység adatlapjára pillantva valószínűleg újabb embereknek ugrik be az OEM neve. Árulkodó lehet a négy darab, egyenként legfeljebb 18 amperrel terhelhető részre bontott 12 voltos ág, valamint ezek kiosztásának listája a bal alsó sarokban.

A két modell csak a három fő feszültségi ág közös maximumában különbözik. Csak a 700 wattos adatlapjára írták rá kis betűkkel, hogy 12 volton legfeljebb 50 ampert (tehát 600 wattot) bír.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • OCZ

Azóta történt

 • Mode Com tápok minden szinten

  Két kisebb, passzív PFC-s és két nagyobb, moduláris csúcsmodellt próbáltunk ki a Mode Com tápkínálatából.

 • FSP Epsilon 80 Plus

  Kipróbáltuk az FSP felsőkategóriás tápjának új, gazdaságosabb sorozatát.

 • Optimális Corsair táp

  400 wattos, magas hatásfokú, jó minőségű, aktív PFC-s, sok csatlakozóval felszerelt a Corsair új, CX400-as tápja.

 • Asus izompacsirta

  Sok minden más mellett nagy teljesítményű tápokat is forgalmaz az Asus, egyet kipróbáltunk.

Előzmények

Hirdetés