Hirdetés

Tápegységek a Corsairtől

Corsair tápok kívülről

Mindig is nagy rivális volt a Corsair és az OCZ. Az utóbbi időben majdhogynem napi szinten döntötték meg egymás DDR2-es csúcsát néhány MHz-cel, és valószínűleg a DDR3-as fronton is ugyanez zajlik majd. A memóriák mellett most újabb területen versenyezhet a két gyártó, ugyanis az OCZ után a Corsair is tápegységekkel rukkolt elő. Ahogyan az a kisebb, kezdő gyártóknál lenni szokott, a hajós embléma is egy nagy tapasztalatú OEM gyártó termékére kerül fel. Egyelőre még nem lőjük le a poént, hogy melyikére.

Hirdetés

Tesztlaborunkban a Corsair teljes tápkínálata tiszteletét tette, ami két moduláris terméket jelent. A kisebbik HX520 520 wattos, a nagyobbik HX620 egy százassal erősebb. Külsőre csak a matricák színében különböznek, amely az egyiken sárga, a másikon vörös.

Látszik, hogy a Corsair még újonc a tápok területén, mert valamiért a specifikációs táblácskát szokatlan helyre, az áramforrás tetejére ragasztották, ahol senki nem láthatja majd – sebaj. Szerencsére nem követték az aktuális divathullámot, tápjaik felülete nem fényes, karcolódó, hanem matt fekete.

A témában jártas olvasóink valószínűleg a moduláris csatlakozókra pillantva már tudják vagy legalább sejtik, kinek a boszorkánykonyhájában készülnek ezek a tápok. Szokás szerint a lecsatlakoztatható vezetékek aljzatai miatt a táp picit hosszabb az átlagnál.

Három fix kábelkötege van a Corsaireknek, melyekre fekete harisnyát húztak, ahogy az illik. Végükön az alaplapra kapcsolódó 24 tűs fő tápcsatlakozó, valamint 4 és 8 tűs kiegészítő 12 voltos konnektor van, hosszuk pedig egységesen 45 centiméter.

A moduláris kábelek nem kötegelve vannak, hanem szálaikat egymás mellé ragasztották. Ez tápos berkekben szokatlan, ráadásul a feszültségekre utaló színkódokat is elhagyták. A tápegységeken összesen öt perifériás és két hattűs, PCI Express VGA-s csatlakozó van. Az utóbbiakhoz kapunk is két 50 centiméteres kábelt. Az 520 wattos Corsairhez az öt egyforma perifériás aljzathoz öt kábelköteget adnak. A két leghosszabb 75 centiméteres, és 15 centiméterenként három négytűs csatlakozó van rajtuk. További két ilyen dugó van egy 40 centiméteres szálon, amely kisebb méretű, egy-két merevlemezes rendszereknél lehet praktikus. SATA tápcsatlakozóból négy van két 60 centiméteres zsinóron. A 620 wattos változathoz még két ilyet kapunk, így arra akár nyolc SATA egységet is ráköthetünk. Mindkét táphoz jár még két rövidebb elosztó. Az egyik ventilátorokhoz való, és csak 12 voltos feszültséget ad, a másikról két floppymeghajtót etethetünk.

Elég fura számok szerepelnek a Corsairek specifikációjában. Ritka a háromfelé osztott 12 voltos ág, de még szokatlanabb a 12-es ágak nagyon magas terhelhetősége. Az 520-asnál 480 wattot bír leadni ez a rész, ami a 600 wattos tápoknak is a becsületére válik.

A 620-asnál még kisebb a differencia, nem kevesebb mint 600 wattal terhelhető 12 volton, ami 700 wattos modellekre jellemző inkább. Nagy kérdés, hogy van-e olyan konfiguráció, ami ekkora teljesítményt igényel 12 volton.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés