Hirdetés

Emlegetett szamár: a Ninox Aurora egér közelebbről

Az eszköznek vannak hibái, árusításának körülményei sem voltak példaértékűek, mégsem tudunk szabadulni a bűvköréből.

Ninox Aurora

Sajnos a birtokunkban lévő apparátus doboza már egyáltalán nincs fotogén állapotban, így vettük a bátorságot, és engedélyt kértünk jaffa 2843 nevű fórumtárstól, hogy az ő logoutos szösszenetében szereplő, dobozos képet felhasználhassuk.


(forrás: jaffa 2843 LOGOUT blog) [+]

Mint az látható, a karton frontjának jelentős százalékát átlátszó műanyag alkotja, mintegy ablakként szolgálva annak belsejére. Tartalma az egéren kívül mindössze egy extra szettnyi teflon talp és egy Ninox logós matrica.


[+]

Kézbe véve a 117,5 mm hosszú, 61 mm széles, 38 mm magas és 70 gramm tömegű, szimmetrikus Aurorát rögtön feltűnik, hogy a hat gombot viselő OEM burkolat egyértelműen a nagysikerű és legendás Logitech MX300-at másolja, és formára, méretre szinte teljesen azonos vele, csak a tenyértámasz egy picivel jobban kipúposodik annál. Ez a tenyértámasz vékony gumírozást kapott a kezünkből való kicsúszást meggátolandó, míg a borítás alsó része ismét az MX300-asra emlékeztet gusztusos, áttetsző voltával; a különbség annyi, hogy most egy kicsivel szemcsésebb a műanyag, ami megintcsak jót tesz a stabil fogásnak. Az összeszerelés minősége rendben van, nem recseg-ropog semmi, habár a nem hétköznapi eredetnek és a gyártási procedúrának köszönhetően kifoghatunk gyengébben sikerült darabokat is.

Hirdetés

[+]

A patkány bendőjében – pontosan középre helyezve – egy 400-tól 4000 cpi-ig skálázódó, 160 ips-es, 20 g-s, 6400+ fps-es Avago ADNS-3090 (infrás) optikai szenzor dolgozik (sztenderd Avago lencsével, ~2 mm-es LoD-dal, Ninox NX-3090 firmware-rel), de a felbontás finom állítására nem nyílik módunk, csak az előre definiált 400, 800, 1600, 3200, valamint 4000 cpi-is szettingekből választhatunk, összesen három lépcsőt határozva meg a görgő alatt elhelyezkedő, Omron (50M)-mel operáló cpi-váltó számára. A belső memória sem maradt le a jellemzők listájáról, így a ketyere eltárolja a szoftveres machinálásunk eredményét.

[+]

A bal és jobb klikkek, illetve a görgő alatt alapból Kínában gyártott, taktilis, öblösebb hangú Omron D2FC-F-7N(10M) kapcsolók tanyáznak, de ahogy az a lejjebb található fényképeken is jól kivehető, a beszerzést követő évek során megléptük a "kötelező" tuningot, és japán Omron D2F-01F-ekre cseréltettük őket. Ezáltal megszűnt a gombok vertikális holtjátéka (pre-travel), és a kattintási karakterisztika is sokkal finomabb, kevesebb erő kell az aktivációhoz, s persze a tartósság szempontjából is jobban áll a szénánk (igaz, az utolsó oldalon meglátjuk majd, hogy ezen a téren az eredetiekkel sem volt baj). A Huano White 3M switchekkel operáló két oldalgombot csak jobbkezesek tudják komfortosan nyomkodni, a mechanikus TTC encoderrel szerelt, 24 fokozatú görgő pedig gumicsíkot hord magán, és fokozatai egész jól elkülönülnek, bár volt olyan batch is (nekünk is van egy ilyenből származó darabunk), melyben ezek a fokozatok jobban egybefolytak.

Az Aurora és az MX300 profilból
Az Aurora és az MX300 profilból [+]

Az eredeti kábel 2,2 méter hosszúságú, kábelharanggal megspékelt, gumival bevont példány, és a NYÁK-on kialakított foglalatba csatlakozik, nincs leforrasztva. Úgy véljük, hogy kellőképpen flexibilis, évekig használtuk, messze jobb a kommersz harisnyázott kivitelnél, de az kétségtelen, hogy az utólag megejtett, egyedi (és rendkívül hajlékony, továbbá pihekönnyű) paracordra történő csere olümposzi magasságokba emelte az amúgy sem rossz vezetéket. A gyári, 0,6 mm vastagságú, 100 százalékig PTFE tappancsok formája és mérete a (kis költői túlzással élve) már-már mitikus kategóriába tartozó Microsoft Wheel Mouse Optical 1.1a/Intellimouse 1.1a/Intellimouse Explorer 3.0-tól származik, amit a régi irányvonal követői bizton örömmel fogadnak, ám az idő teltével ezeknek helyét kisebb (de abszolút minőségi) teflonpöttyök vették át sufnink tövén.

[+]

Az i-re a pontot az egyzónás RGB világítás teszi fel, ami a görgőn, a céglogón és (értelemszerűen) az áttetsző alsó részen kerül szem elé. Ezúttal csak 8 alapszín és egy 10/10/10-es értékhatárokkal rendelkező R/G/B paraméterezés nyújtja a segítő jobbot exhibicionistább énünknek, de ez valójában sokadrangú tényező, vagy legalábbis annak kellene lennie.

[+]

A specifikációk végére hagytuk azt, amit oly sokszor, szinte mindig hiányolunk, mikor egy eddig még nem tesztelt egeret veszünk górcső alá: természetesen a szétszedésnél előkerülő csavarok és csúszkák egymáshoz való jó viszonyáról van szó. Jelen esetben csupán egyetlen csavar várja sorsát furatában, és az sem a talpak alatt figyel, így azokat nem kell lemészárolnunk, ha valamiért elemeire bontanánk választottunkat.

Ninox Aurora
Méret (h x szé x ma) 117,5 x 61 x 38 mm
Szenzor Avago ADNS-3090 (160 ips, 20 g, 6400+ fps, Ninox NX-3090 firmware, sztenderd Avago lencse), pontosan középen
Felbontás 400/800/1600/3200/4000 cpi
Gombok száma 6 szabadon programozható
Mikrokapcsolók bal és jobb klikk: Omron D2FC-F-7N(10M)
görgő: Omron D2FC-F-7N(10M)
oldalgombok: Huano White 3M
Görgő encoder mechanikus TTC, 24 fokozat
Tömeg 70 gramm (kábel nélkül)
USB frissítési frekvenciája 125/250/500/1000 Hz
default: 500 Hz
Kábel fixált, 2,2 méteres gumírozott
RGB igen, egyzónás, 8 alapszín, 10/10/10-es R/G/B spektrumon keverhető
Szoftver Ninox Aurora Software v1.2
Gyártó honlapja ninox.co
Termék honlapja Ninox Aurora
Garancia 2 év
Eredeti ár 38 euró (kb. 13 000 Ft)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Ninox

Előzmények

Hirdetés