Hirdetés

Emlegetett szamár: a Ninox Aurora egér közelebbről

Az eszköznek vannak hibái, árusításának körülményei sem voltak példaértékűek, mégsem tudunk szabadulni a bűvköréből.

Egyszer volt, hol nem volt...

Egeres írásainkban párszor már feltűnt a Ninox Aurora név, mint viszonyítási alap, de mivel nem egy gyakori, elterjedt modellről van szó, olvasóink nagy része valószínűleg hallomásból sem ismeri ezt a kifejezetten rétegterméknek mondható eszközt. Úgy gondoltuk, hogy mivel még nem teszteltük, mégis újra meg újra felmerül a neve, nem árthat, ha kicsit alaposabban is bemutatjuk.


(forrás: ESReality) [+]

Az Aurora esetében kristálytiszta bizonysággal skandálhatjuk a Razer szlogenjét: "For Gamers. By Gamers." Ez annyit tesz, hogy játékosoktól, játékosoknak, ami cikkünk tárgyát tekintve hatványozottan igaz, hiszen a rágcsáló szülőatyja egy bst nicknév alatt futó quaker, aki a quaker közösség gyűjtőhelyén, az esreality.com-on kezdett bele nagyszabású tervének végrehajtásába, miszerint a weboldalon aktív felhasználók közreműködésével megálmodják, majd létrehozzák a tökéletes quaker egeret. E sorok írója annak idején kifejezetten azért regisztrált az angol nyelvű fórumra, hogy kivegye a részét az "alkotói" folyamatból. (A dolog iránt érdeklődő olvasóink a következő linkeken találhatják meg a vonatkozó ESReality topikokat: [link], [link], [link] )

Elöljáróban annyit megjegyeznénk, hogy bár akadhatnak, akik úgy vélik, hogy a beharangozás (és a korábbi tesztjeinkben elő-előforduló ajnározásunk) miatt annyira hibátlan a kurzorkergető, hogy erre szavakat találni is nehéz, de a tárgyilagos valóság ennél azért jóval árnyaltabb: a perifériának igenis vannak kisebb-nagyobb, sőt egyesek számára egyenesen vásárlástól eltántorító hiányosságai, és nem áll szándékunkban ezeket elhallgatni, ahogy az egér piaci jelenlétét körbeölelő, felemás érzéseket keltő tényeket sem.


(forrás: ESReality) [+]

A 2011 őszén kezdődő tervezési fázisban volt néhány sarkalatos pont, melyeknek teljesülnie kellett. Ezek között a pontok közt szerepelt a nem túl nagy méret, az alacsony tömeg, az egyszerű, de már bevált, bizonyított forma, a minőségi, mindenféle anomáliától mentes szenzor, annyi gomb, amennyi feltétlenül szükséges, és az, hogy az egér elektronikája komolyabb fúrás-faragás nélkül áthelyezhető legyen egy Microsoft Wheel Mouse Optical 1.1a belsejébe (kép 1, kép 2, kép 3, kép 4). Az utóbbi kissé szokatlan feltételnek tűnhet, de máris érthetővé válik, mikor rájövünk, hogy a quakerek köreiben a WMO abszolút kultikus egérnek tekinthető, olyannyira, hogy már sok éve mém is kerekedett belőle, és van, aki mind a mai napig ezt használja.

A kezdetektől a 2014 végi megjelenésig sok variálás volt szinte minden egyes alkotóelem esetében, de a konstans párbeszéd a közösséggel (kiegészítve a béta tesztelési szakasszal, melyben több professzionális játékos is részt vett) végül csak megszülte a "mestertervet", és megvásárolhatóvá vált a kész termék, még ha bizonyos nehézségek be is árnyékolták a piaci startot. Az első nehézség az volt, hogy az Aurora sosem volt boltban kapható, kizárólag a Ninox Amazon accountján keresztül rendelhettük meg, 50 dollár/40 euró körüli összegért. Hozzá kell tenni, hogy ez egy indokolt árcédula volt, ám az egér idővel jóval olcsóbb lett, nem számított ritkaságnak a 22,5 eurós akció sem, ami egészen nevetséges pénzmennyiség egy ilyen kaliberű perifériáért.


(forrás: ESReality) [+]

A második probléma a rendelések teljesítésével volt; sokan hosszú hónapokat vártak saját példányukra, mert a gyártás nem tudott lépést tartani a kereslettel, már olyanok is akadtak, akik inkább lemondtak az egészről, és csak az elutalt pénzt akarták visszakapni. Ezzel sem ment minden flottul, a visszatérítésre újfent sokak várakoztak, ráadásul sok-sok hetet, hónapot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Ninox

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés