Hirdetés

Remek kis egér az alsóházban: ASUS TUF Gaming M5

Ez a belépőszintű játékos periféria viseli elsőként a TUF logót a gyártó egerei között.

Bevezető, specifikációk

Kisebb méretű és szerényebb tömegű, ám minőségi egerekből sajnos jóval kevesebbet találhatunk a kereskedések raktárkészletét vizslatva, mint a nagyobb testű, nehezebb darabokból: meglehetősen kevés az igazán jó, 80 gramm körüli (vagy könnyebb) rágcsáló. Ezt valószínűleg az Asus is felismerte, és ezért hozta el a TUF család első egerét, a hat programozható gombot viselő TUF Gaming M5-öt.

Hirdetés

A dobozt kézbe véve, majd kibontva rögtön farkasszemet nézünk a minimalista életfilozófiával: nincs kihajtható előlap, hogy még felnyitás előtt szemrevételezhessük vásárunk gyümölcsét, és az egéren, plusz egy használati útmutatón kívül mást nem is találunk a kartonon belül. Egy tartalék teflonszett talán jól esett volna, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a termék díjszabása mennyire barátságos (erről majd később).

Semmi sallang, csak az egér és egy használati útmutató
Semmi sallang, csak az egér és egy használati útmutató [+]

A kifejezetten egyedi, ám szimmetrikus formavilágú eszköz 111 mm hosszú, 61 mm széles, legmagasabb pontján pedig 42 mm magas, kábel nélküli tömege körülbelül 80 gramm. Az egyedi formavilág alatt azt értjük, hogy az egér háta meredek szögben emelkedik, és a "púpos" kialakításnak köszönhetően elég szokatlan érzés használni. Az általánosságban elmondható, hogy inkább a karmos (claw grip), illetve ujjbegyes (fingertip grip) fogást favorizáló emberek számára borul virágba a rét, bár azt sem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy a kisebb kezekkel megáldott egyének akár tenyeresen (palm grip) is munkára foghatják. Ez teljesen személyes preferencia és megszokás kérdése, hiszen majdhogynem mindent lehet bárhogy fogni, de azért javasoljuk, hogy vásárlás előtt, ha van rá módunk, tapogassuk meg valahol, hogy kényelmes-e.

Letisztult vonalak, fókuszpontban a TUF logóval Letisztult vonalak, fókuszpontban a TUF logóval
Letisztult vonalak, fókuszpontban a TUF logóval [+]

Azt széles mosollyal jegyezzük meg, hogy a gyártó szerencsére nem követte azt a trendet, hogy a belépőszintű ketyerék tervezésekor kispórolják az anyagot a költségek kordában tartásának érdekében: az M5 határozottan jól összerakott benyomást kelt, nincsenek hibás illesztések, recsegő-ropogó borítás (egy enyhe roppanó hangot ki lehet belőle csikarni, ha a hátulsó részt erőteljesen megszorítjuk, de ennyi), nyüszögő gombok – egyszóval masszív az összhatás.

A gumis hatású kábellel szerelt M5-ös szemből
A gumis hatású kábellel szerelt M5-ös szemből [+]

Írtuk már, hogy az M5 kontúrja szimmetrikus, tehát mindkét kézbe egyformán jól simul, ám a balkezes felhasználóknak bizony le kell mondaniuk a hüvelykujj alatt terpeszkedő dupla gomb komfortos használatáról, mivel ezeket csak a gyűrűs- és kisujjaikkal tudják szükség esetén aktiválni. Talán szerencsésebb lett volna egy olyan kétoldalas megoldás, mint amilyennel a Logitech G Pro Wireless tesztje során találkozhattunk, miszerint az oldalgombok kivehetők és szabadon csereberélhetők a két térfél között – bár azt is belátjuk, hogy egy ilyen funkció implementálásával az amúgy kellőképpen visszafogott árazás minden bizonnyal csorbát szenvedett volna.

Jól látható a Notre Dame-i toronyőrrel való rokonság Jól látható a Notre Dame-i toronyőrrel való rokonság Jól látható a Notre Dame-i toronyőrrel való rokonság
Jól látható a Notre Dame-i toronyőrrel való rokonság [+]

A burkolat felső, hátsó és oldalsó-hátsó része szimpla műanyag, de az oldalak fogásban is aktívan részt vevő darabja némi TUF-os beütésű textúrázást visel. Igaz, hogy ez nem annyira hatékony, mint a gumírozás, de meg kell mondjuk, hogy a konkáv profillal megtámogatva így sem akart az egér kiesni a kezünkből.

A szétszerelés nem túl bonyolult, bár összesen tizenkét csavar tartja egyben delikvensünket. A nagyobbik teflontalp alatt rejtező két csavar eltávolításával leválasztható a burkolat hátsó része. Miután az így feltárulkozó belső műanyag váz elejéből és farából is kicsavartunk két-két csavart, és a bal, illetve jobb klikkeket magába foglaló elemet kiakasztjuk az őt fogó kis kampókból, kiemelhetjük a kétrészes elektronikát fedő plasztikot. Az öteres kábel foglalatból történő kiimádkozásához célszerű keresni egy varrótűt.

Tesztünk alanya, kissé "szétszórt" állapotban
Tesztünk alanya, kissé "szétszórt" állapotban [+]

A szenzor egy PixArt PAW3327-es egység, ami feltehetően a PMW3325-ből eredezteti magát. Ezen a téren sem a high-end mezsgyén lavírozunk, de ettől függetlenül aktív használat közben nem szembesültünk anomáliákkal, kihagyással, jitterrel, gyorsulással, smoothinggal: az érzékelő tette a dolgát rendesen, nem vonta el figyelmünket kiszámíthatatlan vagy egyes helyzetekben kritikán aluli performansszal. A felbontást a 100 és 6200 cpi közötti tartományban variálhatjuk 100-as léptékben, míg a LoD (emelési magasság) nagyjából 2 mm.

A kétrészes elektronika, premier plánban A kétrészes elektronika, premier plánban
A kétrészes elektronika premier plánban[+]

A bal és jobb gombok alatt kínai Omron D2FC-F-K(50M) mikrokapcsolók találhatók, csakúgy, mint a Logitech G Pro Wireless esetében. A klikkelés határozott, kellemes hangú és a gomboknak csak nagyon minimális holtjátéka van; jót tett a kattintási érzet javításának a két fő "elsütőbillentyű" különválasztása a felső burkolattól. A Kailh brown encoderes görgő vaskos, könnyen jár és gumírozott borítást hord, ám a fokozatok nem különülnek el túl jól. A középső kattot felüdítő használni, se nem túl nehéz, se nem túl könnyű a lenyomás, azonban az alatta pihenő, lila színű hengeres kapcsolót nem tudtuk beazonosítani – mindenesetre remekül ellátja feladatát. A lötyőgéstől mentesen működő és precíz oldalgombok tuszkolását Huano kapcsolók közvetítik gépünk irányába, míg a görgő mögötti cpi-váltó alatt egy feliratoktól mentes darab figyel.

Az elektronika a másik oldalról, a jobb térfélen pedig a középső klikk érdekes kapcsolója látható Az elektronika a másik oldalról, a jobb térfélen pedig a középső klikk érdekes kapcsolója látható
Az elektronika a másik oldalról, a jobb térfélen pedig a középső klikk érdekes kapcsolója látható [+]

A hastájékon három teflontalp igyekszik minél simább csúszást megvalósítani, s bár ezek a talpak nem csúcskategóriásak, de szövetpadon azért kellemesen siklanak. Nem olyan, mint mikor ónjégen próbálunk egy 35 fokos lejtőn lejutni, de abszolút használható, és az a tény egészen üdvözítő, hogy a tappancsoknak dedikált helyet biztosító bemélyedések szélén hagytak egy pici üres térrészt, aminek hála egyszerűbben le tudjuk majd hámozni a papucsokat csere idején.

Az egér hasa, a három papuccsal
Az egér hasa a három papuccsal [+]

A vezeték sztenderd 1,8 méter hosszúságú, és nagy örömünkre nem kapott harisnyázást; ebből kifolyólag nem túl merev, nem hajlamos elhúzni az egeret.

ASUS TUF Gaming M5
Méret (h x sz x m) 111 x 61 x 42 mm
Szenzor PixArt PAW3327
Felbontás max. 6 200 cpi, 100 cpi-től 100-as léptékben állítható
Gyárilag tárolt felbontások 400/1600 cpi
Belső memória van
Gombok száma 6 szabadon programozható
Mikrokapcsolók Omron D2FC-F-K(50M)
Görgő enkódere Kailh brown
Tömeg körülbelül 80 gramm (kábel nélkül)
USB frissítési frekvenciája 125/250/500/1000 Hz
Kábel 1,8 méteres, nem harisnyázott
Szoftver Asus ROG Armoury II
Gyártó honlapja www.asus.com/hu/
Termék honlapja ASUS TUF Gaming M5
Ár körülbelül 12 000 forint

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés