Hirdetés

MSI Wind Atommal - nyerő kombináció?

Hirdetés

Külső

Úgy tűnik, az idei nyár notebookos vonalon a minigépekről fog szólni. Nemrég érkezett meg a hazai piacra a lavinát elindító Asus Eee PC, melyre már az elmúlt év végén vethettünk egy pillantást, két hete teszteltük a HP 2133-at, és már akkor mellé tudtuk állítani – igaz, csak pár fotó erejéig – az MSI reménységét, a Wind Notebookot. Érdekes, hogy a különböző, a notebookoknál kisebb gépekre utaló kifejezések helyett – mint MID (Mobile Internet Device, mobil internetező eszköz), netbook, mini-note stb. – az MSI vállalta a nagyobb méretkategóriáknál szokásos megnevezést. Ki kell emelni azt is, hogy a Wind szócskát nemcsak hordozható gépen, hanem kisméretű asztali számítógépeken is viszontláthatjuk majd.

Mivel korábban már találkoztunk mai tesztalanyunkkal, nem lepődtünk meg rajta, hogy színben és formában is eléggé hasonlít az Asus Eee PC 701-re, csak valamivel nagyobb nála. Persze nincs ezen mit csodálkozni, hiszen a minigépes – nevezzék bárhogyan is – kategória képviselői is olyanok, mint nagyobb társaik, alapvetően ugyanarra a koncepcióra épülnek, csak kisebb részletmegoldásokban különböznek. Windből egyelőre bemutatópéldányt kaptunk az MSI hazai képviseletétől, mely formára ugyan már egyezik a végleges modellel, de színe és külső borítása még nem a végleges. A fehér gép esetében az majd úgy fogy festeni, mint a fehér PR200 YA kabátja.

A fedőlap tetején már az MSI új, frissebb, fiatalosabb logóját láthatjuk, mely szerintünk is jobban sikerült mint a régi, kör alakú. Hazánkba először nem a fehér, hanem a fekete és rózsaszín külsejű Wind U100 érkezik majd.


Először rózsaszínben és feketében érkezik meg hozzánk az MSI Wind Notebook U100

Körbejárva a Windet ugyanazt tapasztaltuk, mint a HP 2133-nál, hogy valamivel szélesebb, mint az Eee PC 701. Elejére és hátuljára sem került semmilyen csatlakozó. Tesztpéldányunk fara enyhén meg volt emelve, ugyanis a nagyobb, hatcellás akkumulátort kaptuk hozzá. A kisebb, háromcellás teljesen belesimul a Wind Notebook hátuljába, és idehaza azt adják majd alapból a géphez, a nagyobbat külön lehet rendelni.

Mivel az első és hátsó perem üres, az összes csatlakozó a két rövidke oldalra összpontosul. Ebből a balon meglepően sok helyet foglal el a szellőzőnyílás. Az Eee PC 701-nek, de a Windhez hasonló méretű HP 2133-nak is sokkal kisebb volt a szellőzője. Vajon az új Atom processzor köré épülő platformnak több hűtés kell? A rács elé fért még két USB aljzat, mögé pedig csak a táp csatlakozója és egy Kensington zár került. Úgy érezzük, elég pazarlóan bántak a hellyel az MSI mérnökei, ha élére állították volna a zár aljzatát, akkor elfért volna még egy USB.

Persze, egy ilyen kicsi gépre talán fölösleges lenne a másik oldalival együtt háromnál több USB. Jobbra van még egy SD kártyahely, amelyre remélhetőleg a végleges modellnél tesznek majd fedelet, a két hangos csatlakozó, a külső monitor D-Sub kimenete és az Ethernet aljzat. Azzal együtt, hogy a másik oldalon kissé szellősen vannak a konnektorok, a Wind Notebooknak megvan minden lényeges csatlakozója, igaz ExpressCarddal nem bővíthető úgy, mint a HP 2133, viszont eggyel több USB-je van.

Alul rengeteg nyílás látható a kicsi MSI-n. Talán tényleg annyira melegszik az új Intel platform, hogy a nagy oldalsó mellett még ennyi alsó rés is kell, vagy csak a minél halkabb hűtés miatt csinálták szellősre a házat? Ez mindjárt kiderül, amikor szétszedjük a kicsikét. Alul az tűnhet még fel, hogy a Windnek elég termetes akkumulátora van. Érdemes megfigyelni a lefelé fordított hangszórókat az első két sarokban.

Ügyes trükk, hogy a felső panelt éppen az imént említett kis hangszórók mágnese tartja a helyén. Ez a megoldás szerintünk valamivel komolyabbá teszi a gépet. Kinyitva még erősebb a hasonlóság az Eee PC-vel. A Wind első ránézésre olyan, mint az Eee PC 900 (vagy inkább 901, az Atom processzor miatt), csak egy kicsivel szélesebb, és több LED van a jobb első részén. A kis MSI-nek a monitor és a billentyűzet közötti sávon egyetlen gombja, a bekapcsolója van, ezt jobbra felülre tették, és üzem közben kéken világít, szerencsére nem zavaró fényerővel. A 10 hüvelykes kijelzőnek elég vastag, majd két centiméteres kerete van, ami optikailag kicsinyíti. Fölé került a webkamera, amely lehet 0,3 és 1,3 megapixeles is. Szintén a felső peremen van a mikrofon.

A Windnek is az egyre többször felhasznált, kis helyet foglaló zsanérmegoldása van. Érzésünk szerint kicsit eltúlozták a spórolást, meglehetősen vékonynak tűnik a szerkezet, és tesztpéldányunknál a panel felső részének jó egy centiméteres holtjátéka volt. Bízunk benne, hogy a végleges modelleknél erősebb lesz a zsanér szorítása.

Örvendetes, hogy az elsősorban ölben használatos notesz kijelzőpanelje kellően nagy szögben hátrahajtható. A HP 2133-nél éppen ennek hiányát kifogásoltuk, mert nem tudtuk annyira kinyitni, hogy kényelmesen rálássunk a monitorra. Az alábbi fotón az látszik, hogy a nagyobb akkumulátor elvesz néhány fokot a nyitás szögéből, az viszont nem, hogy mélyre döntve meglehetősen labilissá válik a Wind. Ha nem tenyerelünk rá, hajlamos hátrabilleni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • MSI

Azóta történt

 • Acer Aspire One netbook

  Az Asus és MSI netbookjához képest kisebb csinnadrattával érkezik nyár végén az Acer aprósága. Most egy előszériás példánnyal találkoztunk.

 • Eee PC-k - a három kislegény

  Együtt tettük próbára a celeronos Eee PC 701-et és 900-at, valamint az új, Atom processzoros 901-et. Vajon melyik a nyerő?

 • Felnőtt az Eee PC

  Kistestvérei után itt a legnagyobb Eee PC, az 1000H 10 hüvelykes kijelzővel, nagyobb billentyűzettel.

 • Atomot asztali számítógépbe?

  Kis költségvetésű mini rendszereket vizsgáltunk használhatóság szempontjából.

Előzmények

Hirdetés