Asus Eee PC - kipróbáltuk, meggyőzött

Eee PC kívülről

Úgy tűnik, minden évre jut egy mini PC-s próbálkozás. A tavalyi CeBIT-en mutatkozott be az UMPC (Ultra-Mobile PC). Mi is kipróbáltunk egyet, de nem voltunk elragadtatva tőle, igazából nem tudtuk hova tenni, és túl drágán is adták. Az idei Computexen sokkal érdekesebb koncepcióról lebbentette fel a fátylat az Asus. Az Intellel karöltve egy notebook megjelenésű, de annál jóval kisebb kommunikációs eszközt prezentált, az Eee PC-t. Három E betűje az „Easy to learn, Easy to work, Easy to play” szlogenre utal, tehát könnyű vele tanulni, dolgozni, játszani. Szinte azonnal a figyelem középpontjába került a picike gép. Kiderült, hogy először Linux operációs rendszerrel és flashalapú tárolóval érkezik, ráadásul nagyon olcsón mérik majd, tehát ideális lehet azoknak, akik kicsi, olcsó és nem fölöslegesen erős számítógépszerűségre vágynak. Sajnos arra is fény derült, hogy hazánkba ugyan honosított változat érkezik, de csak a jövő év elején. Éppen ezért nagyon örültünk, akikor egy kedves olvasónk megkeresett minket nem is egy, hanem két Eee PC-vel! A kis masinák pár napja érkeztek Hong Kongból.

Tegyük hozzá, hogy a leleményes hazánkfia elmondása szerint nagyjából a teljes hongkongi készletet felvásárolta, a Heathrow tranzitjában pedig ő volt az egyik legnagyobb turistalátványosság, amikor elővette az egyik Asus gépet, és a publikus Wi-Fi hálóra lépve internetezni kezdett vele. (Szerettük volna az Eee PC-t több szemszögből is bemutatni, ezért rudi szövegébe Renwick kolléga megjegyzéseit is beleszőttük, utóbbiakat dőlt szedéssel különböztetve meg – a szerk.)

Ebből mindjárt két következtetés is levonható: egyrészt az Eee PC-t jelenleg szinte sehol nem lehet kapni, még Londonban sem. Másrészt az Asusnak sikerült az, ami más, jóval nagyobb gyártóknak eddig nem: olcsón adni egy kis notebookot. Vagy legalábbis valami olyasmit. Ezzel a húzással pillanatok alatt beültették a köztudatba az Eee PC márkanevet, a média is bedőlt, és hetente adta a friss híreket a „filléresnek” vagy „szuperolcsónak” titulált notebook születésének körülményeiről. Ugyan később kiderült, hogy 200 dollárért csak orosz milliárdosok és az OEM szerződést kötő partnerek vásárolhatják meg nagy tételben a gépet, ekkora azonban már a csapból is az Eee PC folyt.

Bár hivatalosan már nem használják a 7 hüvelykes kijelzőre utaló 701-es modellszámot, a mellékelt dokumentációban és a gépecske hátán is az szerepel, nem pedig a merevlemez méretét megadó 2G, 4G vagy 8G. A csomagban mobiltelefonokénál alig nagyobb töltőt, dokumentációt és egy DVD-t, valamint puha, fekete huzatot találtunk. Mondani sem kell, hogy az első Eee PC sikkesen fehér. Első ránézésre csak a 7 colos kijelző vastag, fekete kerete volt kissé zavaró. Egy 10 hüvelykes panel esztétikusabban kitöltené a teret, de akkor máshova kellene költöztetni a monitor melletti hangszórókat.

Mekkora is valójában az Eee PC? Kicsi, nagyon kicsi. Alapterülete 225 x 164 mm, tehát alig nagyobb egy A5-ös jegyzetfüzetnél. Kinyitva elég viccesen hat egy normál, 15,4 hüvelykes kijelzőjű notebook mellett, de az átlagos szubnotebookoknál is lényegesen kisebb. Tömege 920 gramm, tehát egy százassal nehezebb az Asus R2H UMPC-nél.

Elöl 21,5, hátul 35 mm vastag, szóval ez a paramétere nem túl eget rengető, de valahol csak el kell férnie a processzornak, chipkészletnek, memóriának és egyéb alkatrészeknek. Ahogy a képen is látszik, enyhén előrefelé lejt az Eee PC, így kényelmesebb gépelési pozíciót nyújt.

Nem sok csatlakozó fért a kis géptestre, ráadásul az elejét nem rondították el különböző aljzatokkal.

Az egyik oldalon Ethernet csatlakozót, majd a modem vakablakát, egy USB-t, kis szellőzőrostélyt és az audiokonnektorokat találjuk. A másikra jutott a Kensington zár. Több Asus notebookhoz hasonlóan, most is túl közel rakták hozzá a csavar nélküli VGA csatlakozót, így a kettő egyszerre nem használható. Kicsivel távolabb sorakozik még két USB, végül a kártyaolvasó.

Hátulra csak az akkumulátor fért, valamint a tápcsatlakozó. Ezzel a kialakítással talán majd nagyobb telepeket is köthetünk az Eee PC-re, bár az Asus egyelőre nem jelezte, hogy növelné a kapacitást. Jelenleg 4 cellás, 4400 mAh-s vagy 5200 mAh-s akkumulátorral kapható az Eee PC. Notebookos irányból szemlélődve egyedül a PC Card vagy ExpressCard foglalatot hiányolhatjuk. A fenéklemez közepén van egy méretes ajtó. Mögötte rejtőzik egy memóriafoglalat és az üres mini-PCI aljzat.

Jó, de mi az a PC Card meg az ExpressCard? – teszi fel teljes joggal a kérdést az Eee PC avatatlanabb célközönsége. Valójában a gép csatlakozási lehetőségeit tekintve bőven kiszolgálja az átlagigényt, más kérdés, hogy nem is nagyon fért volna rá több csatlakozási pont.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés