Hirdetés

Új korszakot nyit az Intel az olcsó gépek szegmensében

Mióta bebizonyosodott, hogy az Asus Eee PC-je nemcsak egy jól szervezett marketinghadjárat miatt képezi folyamatosan közbeszéd tárgyát, hanem valós piaci igény mutatkozik az efféle noteszgépek, sőt hasonló teljesítményű asztali PC-k iránt is, azóta mind gyakrabban érkeznek hírek a különféle gyártók által tervezett készülékekről. A versenybe szinte mindegyik nagy név beszáll, bár legtöbben kivárták az Intel új, Atom néven érkező processzorait, amelyek teljesítményét és fogyasztását éppen ehhez a szegmenshez szabták, apró magméretük miatt pedig kellően gazdaságos lehet előállításuk is. A processzorgyártóhoz köthető az újfajta gépek gyűjtőneve is, hiszen utalva arra, hogy elsősorban internetes alkalmazások futtatására szánják őket, netbookoknak (a hordozható, noteszgépszerű modelleket), illetve nettopoknak (az asztali változatokat) keresztelték el az egyszerű masinákat.

Hirdetés

A kisebb, Silverthorne magos, MID-ekbe való Atom processzorok után az Intel a Computexen bemutatta Diamondville kódnéven emlegetett, kifejezetten netbookokra, illetve nettopokra szabott Atom chipjeit is. A hordozható gépekbe az Atom N270 processzort és mellé a 945GSE chipsetet szánják, míg az asztali konfigurációkba a kevesebb energiatakarékossági funkcióval ellátott Atom 230 processzor, illetve a 945GC alaplapi vezérlő kerülhet.


Diamondville magos Atom processzorok
TípusAtom N270Atom 230
Csíkszélesség45 nm
TokozásFCBGA8 (22 x 22 x 1,6 mm)
Órajel1,6 GHz
EnergiamenedzsmentC0–C4, Enhanced C állapotokkalC0, C1
TDP2,5 W4,0 W
Átlagos fogyasztás0,6 Wn. a.
L1 cache32 kB utasítás + 24 kB adat
L2 cache512 kB
Rendszerbusz533 MHz
SIMD utasításkészletekSSE, SSE2, SSE3
Többszálúság2 szál / 1 mag

Az Intel szerint egy tipikus netbook 7–10 hüvelykes kijelzővel, 256–512 megabájtnyi, 400 vagy 533 MHz-es memóriával, 802.11b/g Wi-Fi interfésszel és Linux vagy Microsoft Windows XP Home operációs rendszerrel fog rendelkezni. Háttértárként 2–8 GB flashmemóriát ajánlanak (az Intel Parallel ATA csatolós SSD-t is kínál partnereinek), bár számos gyártó a valamivel drágább, cserébe jóval nagyobb kapacitású merevlemezeket választja inkább. A nettopok ára 250 dollár tájáról indul, de felszereltségtől, kidolgozottságtól függően jelentős árbeli különbségekre számíthatunk.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés