Hirdetés

Felnőtt az Eee PC

Hirdetés

Külső

Valahogy csak nem tud vége szakadni az Eee PC áradatnak. Az Asus önmaga annyiféle netbookot készített, mint konkurensei együttvéve. Kezdték a sort a kategória megteremtőjével, a pici, korlátozott, de első 701-essel, amelyet követett a nagyobb, használhatóbb méretű kijelzővel szerelt 900-as, majd a 901-es, amely nem csak az Intel modern Atom processzorát, hanem a korábbiaktól több ponton is eltérő külsőt kapott. Mindegyik Eee PC egy picivel nagyobb lett elődjénél, de még a 901-es is pár centiméterrel keskenyebb, mint konkurensei. Éppen ezt a pár centimétert hiányoltuk az Asus gépeiről, ennek „köszönhetően” lett számunkra, és sokak számára túl szűk a billentyűzete. Minden bizonnyal az Asusnál is felfigyeltek erre, mert a legújabb Eee PC, az 1000H már nem 22-23 cm, hanem majdnem 27 centiméter széles, ráadásul monitora is tíz – egészen pontosan 10,2 – hüvelykesre nőtt. Méretét tekintve tehát majdnem akkora, mint az MSI Wind.

Külsőre a 901-es Eee PC-re hasonlít az új modell. Ugyanolyan a formaterve, de pár centiméterrel szélesebb és egy kicsit mélyebb is lett. Tetején nem Asus, hanem Eee címke díszeleg, amihez a korábbinál felnőttesebb "Easy, Excellent, Exciting" szlogent találták ki.

Elölről és hátulról nézve az ezres szinte ugyanolyan, mint a 901-es, csak pár centiméterrel szélesebb. Tehát egyik oldalán sincsenek csatlakozók, elején a tapipad billentyűi kellően szélesnek tűnnek, tőlük jobbra pedig négy LED látható. A hátsó traktust az akkumulátor tölti ki, mely szemre keskenyebbnek tűnik, mint a 901-esé. Ez csak a szélesebb ház miatti optikai csalódás, ugyanis az 1000H és 901-es Eee PC akkumulátora ugyanaz.

Oldalról még ennyire sem különbözik a két legutóbbi Asus mininotebook. Az ezresnek is három USB-je van, szellőzőnyílása nagyobb, mint a kezdeti modellé, és lehagyták róla a vak modemcsatlakozót. Talán a többség feláldozta volna a Kensington zárhelyet még egy USB csatlakozóért, de az ilyen gépek felhasználási területén többnyire elég a három USB is. Nem csak az akkumulátor miatt emelkedik meg az Eee PC 1000H hátulja, hanem eleve ilyenre tervezték.

Kinyitva a legnagyobb kis Asust örömmel tapasztaltuk, hogy az extra szélesség miatt sokkal nagyobb billentyűzet fért el rajta. Ezzel a mérettel már nem lesz annyi gondja az átlagos, esetleg az átlagosnál vaskosabb ujjakkal megáldott felhasználóknak sem. Akárcsak a 901-esnél, most is 1,3 megapixeles webkamera kukucskál az ezúttal 10,2”-os, de továbbra is 1024x600 pixel felbontású kijelző fölött. Bár nem volt kéznél 901-es, hogy összehasonlítsuk vele, de úgy tűnik, hogy az 1000H is ugyanazt a touchpadet kapta.

Oldalról nézve az is látszik, hogy az ezres Eee PC sem nyitható ki teljesen vízszintesre, bár maximálisan kitárva eléggé hátradől a monitora. A dőlési szögből elvesz egy kicsit az alsó rész megemelt hátulja, de ölben vagy asztalon is nagyszerűen használható volt az 1000H. Nagyobb szögbe nyitva ez a modell is hajlamos volt a hátrabillenésre. Meg kell még említeni, hogy nagyobb, közel másfél kilogrammos súlya ellenére is stabilan megállt, nem nyílt tovább, ha kijelzőjének felső sarkánál fogva emeltük meg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • ASUS

Azóta történt

 • Atomot asztali számítógépbe?

  Kis költségvetésű mini rendszereket vizsgáltunk használhatóság szempontjából.

 • Itt a nagy Eee PC!

  Az Eee PC 1000H érkezése és egyéb hardveres érdekességek mellett egy Mode Com MP3-lejátszót is bemutatunk.

 • Hardverpiac nyári álomban

  A pihenő üzemmódra váltott piac szemléje mellett újabb Mode Com zenelejátszót mutatunk be.

 • Mini AMILO

  A Fujitsu Siemens is előállt saját netbookjával. Kipróbáltuk az AMILO Minit.

Előzmények

Hirdetés