Hirdetés

Eee PC-k - a három kislegény

Külső

Kezd kicsúcsosodni a mini notebookok (netbookok, mininote-ok stb.) körüli őrület, amit az Asus indított el még a tavalyi évben. A notebookpiac versenyzői közül a HP, az MSI és az Acer kis gépét már ki is próbáltuk, de a Dell és még sok kisebb-nagyobb gyártó szintén gőzerővel készíti saját termékét ebbe a váratlanul kialakult szegmensbe. Minden bizonnyal még az Asus sem számított rá, hogy az Eee PC ekkorát szól. Most, hónapokkal a megjelenése után, az újabb modellek érkezésekor még erősebb az az érzésünk, hogy az eredeti Eee PC 701 egy merész ötlet felettébb óvatos megvalósítása volt.

Hirdetés

Miért? Azért mert egy kicsi, olcsó házat terveztek, benne egy elavult hardverrel, amely fölé a digitális képkeretekhez és hordozható médialejátszókhoz tömegével gyártott kijelzőpanelt illesztettek. De tegye fel a kezét, aki elsőre nem így csinálta volna, aki elsőre egy teljesen új, feltérképezetlen piac megteremtésekor másképp haladt volna! Most, hogy már nagyot – de még mekkorát – robbant a bomba, jöhetnek a fejlettebb, okosabb és szebb változatok, felépítésben és kiszerelésben még jobban a körvonalazódó igényekhez hangolva. Mai írásunkban az Eee PC evolúcióját, tehát a 701–900–901 utat mutatjuk be. Az első példányt még tavaly novemberben próbáltuk ki. A kicsike 701-es fehér volt, olcsónak tűnt, sok tekintetben korlátozott volt, de úgy is nagyon szerettük. Talán nem is őt, hanem az olcsó, éppen csak a célközönség igényeit kielégítő mininotebook ötletét értékeltük.

Az idei CeBIT-en már a legtöbbet kritizált, túl kicsi kijelző nélkül, egy új 8,9 colos, 1024 pixel széles panellel, de még a régi köntösben láthattuk az Eee PC-t. A 900-as éppen az elmúlt napokban, hetekben került a hazai piacra. A Computexen mutatkozott be az Intel netbookokba szánt, minimalista processzora, az Atom és vele a Centrino Atom platform MID-ek fölötti változata, amely ideális választás az Eee PC-hez hasonló kis gépekbe. Az atomos, 8,9 hüvelykes kijelzős Asus apróság a 901-es számot kapta. Azt gondoltuk, ismét csak a belső változik, de amikor először kézbe vettük az Eee PC 901-et, azonnal láttuk, hogy itt többről van szó. Már-már külön modellnek, mondhatni második kiadásnak nevezhető a fényesebb felületű, lekerekített élekkel, egy picivel nagyobb méretben érkező újdonság. Tetejére nem is Asus logó, hanem Eee felirat került. A mögötte lévő „Easy to Learn, Easy to Work, Easy to Play” szlogent is hangzatosabbra cserélték: „Easy, Excellent and Exciting”.

Elölről nézve máris látszik, hogy nemcsak kerekebb, hanem valamivel vaskosabb is az új modell. Nagy öröm látni, hogy a touchpad ezüstös gombjai sokkal szélesebbek, ami a korábbi, szinte használhatatlan érintőmezőnél nagyobb felületet sejtet.


Felül Eee PC 701, alul Eee PC 901

Atom-energiával működik, ezért nem kell tápcsatlakozó sem az új modellre. Persze ez csak vicc, a konnektort hátulról oldalra tették. Ebből a szögből is látszik, hogy a 901-es vaskosabb lett, ami 0,92 kilogrammról egészen 1,14 kilogrammra növekedett tömeget jelent.

Oldalt is látni némi formatervezési újítást. A friss modellnek más a zsanéros része, bal oldalán pedig sokkal nagyobb a szellőzőnyílása. Szükség is lehet erre a bővítésre, mert a kis 701-es meglehetősen melegedett.

Csatlakozók tekintetében minimális volt az átrendeződés. Végre eltűnt a használaton kívüli, vak modemaljzat, ezzel előbbre került az Ethernet port, a Kensington-zár rése pedig a korábban a külső monitorcsatlakozót blokkoló pozícióból most sokkal jobb helyre jutott. Az átellenes oldalon valamivel előrébb került a külső monitor – továbbra is analóg – kimenete, így mögé helyezhették a tápcsatlakozót. Az USB aljzatok száma három maradt, ami az esetek többségében elegendő.

Kinyitva, egymás mellé helyezve látszik csak igazán, hogy a 901-es mennyivel nagyobb elődjénél. Szélességük egyaránt 225 mm, de az új 11 milliméterrel mélyebb és valamivel vastagabb is. A 900-as Eee PC külsőre úgy néz ki, mint a 701-es, csak a felső, fekete részt teljes mértékben kitölti a 901-esével azonos, 8,9 colos kijelző, 170 mm-es mélysége és 0,99 kilogrammos tömege pedig éppen a két másik modell között van. Meg kell még említeni, hogy a két kicsi akkuja csereszabatos, a 901-es viszont újabbat kapott, ami nem kompatibilis a korábbiakkal.

Az új Eee PC kijelzőpanelje valamivel kisebb szögben nyitható, mint a régi, de így is jól használható akár térden tartva is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • ASUS

Azóta történt

 • Felnőtt az Eee PC

  Kistestvérei után itt a legnagyobb Eee PC, az 1000H 10 hüvelykes kijelzővel, nagyobb billentyűzettel.

 • Atomot asztali számítógépbe?

  Kis költségvetésű mini rendszereket vizsgáltunk használhatóság szempontjából.

 • Itt a nagy Eee PC!

  Az Eee PC 1000H érkezése és egyéb hardveres érdekességek mellett egy Mode Com MP3-lejátszót is bemutatunk.

 • Mini AMILO

  A Fujitsu Siemens is előállt saját netbookjával. Kipróbáltuk az AMILO Minit.

Előzmények

Hirdetés