Átfogó elemzés az SSD-k természetéről

Partíció kezdetének eltolása

Mi az az "alignálás"?

Az "alignálás" a magyarosított "partition alignmentből" származik, pontosabban így rövidítik a fórumozók. Magyarra lefordítva a partíciók helyes eltolásáról van szó. A következő a helyzet: a Windows 7 előtt kiadott operációs rendszerek és a különböző, particionálással foglalkozó programok egy merevlemez felparticionálásánál 63 szektornyi helyet biztosítanak az MBR-nek (Master Boot Record). Ez a terület az első partíció (általában C:) előtt található. Lényegtelen, hogy mi is ez, a lényeg, hogy az első partíció elé 63 szektor kerül. 1 szektor 512 byte, tehát 63 szektor egyenlő 32 256 byte-tal, ami 31,5 kB. Ennyi hely marad a merevlemez kezdete és az első partíció kezdete között. Mint tudjuk, az SSD-ken a legkisebb olvasható/írható részegység a lap, ami (általában) 4 kB méretű. Ha az első partíció kezdete 31,5 kB-nál található, akkor az azt jelenti, hogy egy 4 kB-os adat kiírása miatt sok esetben két lapot kell majd kiírni/felülírni az SSD-n (ami egyben akár egész blokkok frissítését is magával vonhatja), és az SSD-k írásának mennyiségét jobb ha csökkentjük, mint ha növeljük. De ez nem csak az élettartamra nézve rossz, hanem a sebességre is hatással van, elvégre két darab 4 kB-os lap írása/felülírása biztosan lassabb, mint egyé.

Hogyan lehet leellenőrizni, hogy hol kezdődik az első partíció?

Windows alatt indítsuk el az msinfo32 nevezetű programot (parancssorba: msinfo32), majd az Összetevők/Tárolás/Lemezek almenüben található "Partíció kezdetének eltolása" mellett található értéket osszuk el 4096-tal (azaz 4 kB-tal). Ha a kapott érték egy egész szám, akkor a partíció jó helyen kezdődik, azaz az SSD-n található 4 kB-os lapok írásával nem lesz probléma. Az emberek többsége (Windows XP alatt biztosan) itt 7,875-ös értéket fog kapni, mert a 63 szektorral eltolt partíció nem megfelelő egy SSD szempontjából.

Hogyan állítható át a partíció kezdetének helye?

Ennek sajnos csak fájdalmas megoldásai léteznek, már amennyiben előzőleg adatokat tároltunk az SSD-n, ugyanis a partíció kezdetének eltolása megsemmisíti az összes korábban tárolt adatot hiszen a háttértárat újra kell partícionálni. Windows 7/2008 R2 alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Számítógép-kezelés/Lemezkezelés almenüben szimplán töröljük a partíció(ka)t, majd hozzuk létre újra őket. Ez a két operációs rendszer 2048 szektoros, azaz 1 MB-os eltolást alkalmaz, ami megfelelő az SSD-k és a RAID-tömbök számára egyaránt (ugyanis a RAID-tömbök particionálásánál is érdemes erre odafigyelni). Windows XP/Vista alatt szintén törölni kell a partíció(kat), majd a diskpar nevezetű programot kell használnunk. A Lemezkezelő alatt jegyezzük fel, hogy a particionálni kívánt meghajtónak mi a számjele (Lemez/Disk 0, 1, 2 stb.), majd a parancssorba írjuk be, hogy "diskpar -s x" ahol x a meghajtó számjelölése. Ezután kétszer "Y"-t kell nyomni (yes), majd be kell írni a partícióeltolás mértékét, itt a 2048 megfelelő, azonos a Windows 7/2008 R2 által használttal. Ha ezzel elkészültünk, gyorsformázzuk az SSD-t, és már készen is vagyunk.

A Windows 7/2008 R2 telepítője egy teljesen új, particionálatlan SSD-t a telepítés során jól fog beállítani, tehát emiatt nem kell aggódnunk.

Mi a helyzet akkor, ha egy régebb óta használt rendszert szeretnék átmozgatni az SSD-re?

Ha egy már meglévő, használt rendszert szeretnénk átpakolni, akkor oda kell figyelni a partícióeltolás mértékére, ezt a kérdést ugyanis a különböző "backup" szoftverek másként kezelik. Ha a rendszer lementésére használt program felkínálja az MBR visszaállítását, akkor azt ne válasszuk ki, csak abban az esetben, ha az eltolás mértéke már az operációs rendszer eredeti helyén is jól volt beállítva (a reklámozás szándéka nélkül annyit sikerült kiderítenünk, hogy az Acronis True Image és a Drive Snapshot jó erre a célra).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés