Átfogó elemzés az SSD-k természetéről

Az SSD-k jövője

Mi a jövő? Elmondható, hogy az SSD az "ultimate" tároló?

Hirdetés

Az SSD-kben még van fejlődési potenciál. Ami a méreteket illeti, minden a NAND-flasheknél alkalmazott gyártástechnológiától függ. Az Intel jelenleg 34 nm-en gyártja NAND-jait, ilyeneket találunk az X25-M-ben is. Év végére ígérik a 25 nm-es csíkszélesség bevezetését, ami közel azonos területen dupla kapacitást ígér. A Samsung, a Toshiba és a Hynix is még idénre ígéri a huszonx nm-es lapkákat, tehát a kapacitás tekintetében hamarosan duplázásra számíthatunk, de könnyen lehet, hogy ez először csak a jelenleg kapható SSD-k árzuhanását fogja jelenteni.


34 nm-es 4 GB-os MLC NAND: 172 mm² és 25 nm-es 8 GB-os MLC NAND: 167 mm²

Ami a NAND-ok élettartamát és sebességét illeti, itt is van még hova fejlődni. Ennek első állomása valószínűleg az FFS, azaz Flash File System (flashekhez fejlesztett fájlrendszer) továbbfejlesztése lesz, ami a napjainkban használatos NAND-chipek írási "problémáinak" és a wear leveling további optimalizációjának, illetve az operációs rendszerek figyelembe vételével készül. Az írást úgy szeretnék felgyorsítani, hogy a valós írás minden esetben egy üres lapot/blokkot terheljen, majd a vezérlő a törlendő lapot/blokkot csak akkor törli ténylegesen, amikor ideje van erre, tehát üresjáratban (a SanDisk által propagált ExtremeFFS 100x-os írási gyorsulásának is ez áll a hátterében). A wear leveling hatékonysága javítható az írások tovább optimalizált "szétszórásával" a NAND-ok között.

És hogy mi lesz az SSD-k után? Jó pár olyan fejlesztésről tudunk, amely a NAND-okat hivatott leváltani, ilyen a Resistive random-access memory, a Programmable metallization cell vagy a Phase-change memory, de hogy ezekből mikor lesz kézzelfogható termék, az még talány, és persze a bevezetésük sem megy olyan könnyen; gondoljunk csak az OLED-re, amit már évek óta várunk, sokan a jelenlegi TFT LCD-panelek leváltójaként vizionáltak, és még mindig csak kiállításokon láthatjuk őket.

Van még valami, amit tudnunk kéne?

Az SSD-k teljesítményének degradálódása kapcsán érdemes megemlíteni, hogy azokat az SSD-ket, melyek nem támogatják a TRIM-et, különböző programokkal van lehetőségünk karbantartani. Ez itt nem a reklám helye, de a Diskeeper HyperFast és a PerfectDisk alkalmas az SSD-ken található nem TRIM-elt, de törlendőként megjelölt lapokat konszolidálni, ami után az írási sebesség az eredeti, maximális értékhez tér vissza. Mindkét programot lehetőségünk van úgy beállítani, hogy ezt a háttérben végezze. Sajnos egyik sem ingyenes.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés