Átfogó elemzés az SSD-k természetéről

Tesztek másodszor

Éppen ezért érdemes egy kicsit jobban megizzasztani ezeket a tárolókat. A Windows betöltődése után különböző számítógépes munkásrétegek kedvelt programjait indítottuk el egyidőben. Ezt egy szimpla batch-fájl megírásával sikerült elérnünk, az egyes elindítandó programok közé betettünk egy | jelet, tehát a "webdesignerek" batch-fájlja így néz ki:

"c:\Program Files (x86)\Adobe\Adobe Photoshop CS4\photoshop.exe" "c:\teszt.psd" | "c:\Program Files (x86)\Adobe\Adobe illustrator CS4\illustrator.exe" "c:\teszt2.tiff" | "c:\Program Files (x86)\Adobe\Adobe Bridge CS4\bridge.exe".

Hirdetés

A 3D-s tervezéshez használt csokorban a 3ds max 2010, a Sony Vegas 9.0c és az Adobe After Effects CS4, az újságírók csokrában pedig az MS Word 2007, az Adobe Dreamweaver CS4, a FireFox 3.6, a Thunderbird, a Swiff Chart Pro és a Gimp 2 szerepel. A batch-fájlokat úgy állítottuk be, hogy az adott programok egyúttal azonnal megnyissanak egy dokumentumot is, a 3ds max egy 3D-s jelenetet, a FireFox 10 előre megnyitott weboldallal nyílik meg, a Dreamweaver egy nagyobbacska HTML fájllal és így tovább.

A programok ilyen módon történő, egyidejű elindítása nem túlságosan elterjedt, mert az emberek hozzászoktak a merevlemezek lassúságához, ezért vagy egyesével indítják el az alkamazásokat, vagy végigkattintgatják az ikonokat, aztán elmennek kávét inni/dohányozni, amíg a programok betöltődnek. Az SSD-k megjelenése sem valószínű, hogy változtat majd ezen, csak éppen így már nincs indokunk a gép mellől ellógásra.

A bootteszttel kapcsolatban ki kell emelnünk, hogy az időt a "Boot from CD-ROM" szöveg eltűnésétől kezdődően mérjük egészen addig, amíg az ikonok, a gadgetek és a tálcán megjelenő programok be nem töltődnek, tehát a stoppert nem állítjuk le, amint a Windows asztal megjelenik, mert ennek nem látjuk értelmét, itt még nem használható a gép, mert még számos dolognak be kell töltődnie. Legalábbis ez a helyzet a merevlemezekkel, amíg ezek betöltődnek, addig hiába kattintgathatunk ide-oda, elég sokat kell várni még akár egy szimpla Windows Intéző megnyílására is. SSD-vel nem kell várni szinte semennyit, tehát bár már az időeredmények önmagukban is az SSD győzelmét mutatják, ez még nem meséli el a komplett sztorit.

Kombináció /
Program
1 magos CPU + HDD 2 magos CPU + HDD 4 magos CPU + HDD 1 magos CPU + SSD 2 magos CPU + SSD 4 magos CPU + SSD
Windows 7 felállása (boot + alapprogramok) 102 87 80 44 34 23

Lássuk a boot-időt. Az egymagos gép SSD-vel feleannyi idő alatt végez, mint a négymagos gép HDD-vel. A négymagos gép SSD-vel negyedannyi idő alatt végez, mint HDD-vel.

Kombináció /
Program
1 magos CPU + HDD 2 magos CPU + HDD 4 magos CPU + HDD 1 magos CPU + SSD 2 magos CPU + SSD 4 magos CPU + SSD
Webdesigner programok (Photoshop + Illustrator + Bridge) 62 49 45 40 15 8
3D-s tervezőprogramok (3ds max + Sony Vegas + After Effects) 151 125 102 99 48 29
Újságíró programok (Word, Dreamweaver, Firefox, Thunderbird, Swiff Chart Pro, Gimp) 63 51 40 51 24 14
Windows XP mód indulása 62 39 32 53 32 29

A "webdesigner" programcsokor hatodannyi idő alatt töltődik be SSD-ről, mint HDD-ről egy négymagos gépen. Itt azért érdemes megfigyelni a "skálázódást" is, mert a kétmagoson már "csak" harmadannyi időt mértünk, az egymagoson pedig csak 50%-kal gyorsabb az SSD. A 3D-s csokor betöltése tart a legtovább, érdekes módon a "skálázódás" arányaiban itt is hasonló. A vak is látja, hogy a Core i7-870-et mennyire visszafogja a HDD, de még egy elavult, egymagos gép is képes profitálni az SSD jelenlétéből. Az újságíró programcsokor valójában egészen gyors lenne, ha nem szerepelne benne a Gimp, ugyanis csak annak a betöltése tart sokáig, a többi program szinte pillanatok alatt elindul. Az egymagos gépen itt már nincs olyan nagy különbség, a négymagoson viszont harmadára csökkent a betöltési idő. Végezetül lemértük a Windows 7-ben található Windows XP mód elindulásának az idejét is (lényegében virtualizációról, azaz egy virtualizált Windows XP bootról van szó), ez jól láthatóan kevésbé gyorsul a háttértárak cseréjét követően, inkább a CPU-ra hagyatkozik. Néhány esetben az egymagos gép SSD-vel hasonló eredményt futott a 4 magos CPU + HDD párosával. Ha az eddig elért eredmények nem elég meggyőzőek, akkor van még valami: amit a számok nem mesélnek el, az az, hogy az 1 magos gép SSD mellett alacsonyabb válaszidővel néha gyorsabbnak tűnik, mint a 4 magos konfig merevlemezzel ami már önmagában is teljesen nevetséges, hiszen az ember nem véletlenül veszi meg a drága processzort, egy gyors gépet szeretne, de ez a használat közben HDD mellett mégsem érződik...

Biztosan lesznek jó néhányan, akiket a szimpla időeredmények áradata nem fog meggyőzni, de nem is a meggyőzés volt a célunk. Azok, akik már beruháztak egy SSD-be, tudják, hogy miről szól ez az egész, mert az az igazság, hogy az SSD által nyújtott előnyök csak a használat közben válnak nyilvánvalóvá. Ahogy azt már említettük, az SSD nem csak a rendszer, illetve a programbetöltési idők lerövidülése miatt kívánatos, hanem azért is, mert jórészt megszűnnek a várakozások, több minden történhet egyszerre úgy, hogy közben a számítógép reakcióideje csak kis mértékben emelkedik. Aki egyszer SSD-re váltott, az többé nem akar merevemezt tenni az operációs rendszer alá.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés