Átfogó elemzés az SSD-k természetéről

Konklúzió

Az SSD egy notebook-felhasználó számára azért lehet fontos, mert a notebookvinyók eleve nagyon lassúak. Egy SSD beszerzésével jelentősen kitolhatjuk a notebook elavulási idejét, hiszen könnyen lehet, hogy a csere után már nem is érezzük szükségét egy új notebook beszerzésének. A hordozható gépeken nem szokás CPU-faló programokat futtatni, ezért az esetek többségében a lassúság a merevlemez számlájára írható.

Hirdetés

Egy közepesnek tekinthető, kétmagos gépbe szintén a fentebb felsorolt okok miatt passzol az SSD. Ha lassúnak érezzük a gépet, de nem futtatunk erősen a CPU-ra támaszkodó programokat, akkor biztosan a merevlemez a szűk-keresztmetszet.

Az erős konfiguráció (4+ mag) nagyon jól láthatóan rengeteget profitál az SSD jelenlétéből (fogalmazhatnánk úgy is, hogy a merevlemezek irtózatosan visszafogják). Egy négymagos konfiguráció egy merevlemez mellett "érzésre" könnyen lassúnak tűnhet, holott nem a CPU-val, hanem a winchesterrel van a gond. Egy erős gépbe véleményünk szerint szinte kötelező SSD-t venni, anélkül ugyanis nem beszélhetünk csúcs gépről, csak egy kényszerből visszafogott, éheztetett "versenylóról".

Az SSD-k terjedése a magas árak miatt biztosan nem lesz gyors (egyelőre csak úri hóbort), de érdemes megfontolni, hogy fejlesztésnél egy komplett új gép/notebook, esetleg processzor cseréjével járunk jobban vagy egy SSD beszerzésével. Ha nem futtatunk gyakran a sokmagos processzorok erőforrásait kiaknázó alkalmazásokat, akkor szerintünk az SSD a nyerő választás.

Cikkünk lezárásaként belekezdtünk egy itthon kapható SSD-ket összesítő táblázat készítésébe, ez még nem teljes, az újabb típusok megjelenésével folyamatosan bővülni fog.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés