Átfogó elemzés az SSD-k természetéről

Windows beállítások

Van még valami, amit tudnunk kéne?

Hogyne, még nincs vége a "mókának". Mivel az SSD-k működése teljesen eltér a merevlemezekétől, érdemes jó néhány Windows-specifikus problémára odafigyelni; itt különböző funkciók ki-, illetve bekapcsolására gondolunk.


A Prefetch és a Superfetch kikapcsolása

Az SSD-nek nincs szüksége a töredezettségmentesítésre, a prefetch-re, a SuperFetch-re és az indexelésre. Valójában a töredezettségmentesítés, amit a legfontosabb és mindenképpen ajánlott kikapcsolni (a Windows 7/2008 R2 elvileg így is tesz, ha SSD-re telepítjük), mert egyrészt az SSD minden egyes adathoz azonos sebességgel fér hozzá (tehát nem áll fenn a merevlemezeknél megszokott probléma), másrészt a töredezettségmentesítés azon kívül, hogy felesleges, még öregíti is az SSD-t, hiszen sok kis írási/olvasási műveletről van szó.


A töredezettségmentesítés kikapcsolása

Ezt a négy funkciót mindenképpen érdemes kikapcsolni. Ezeken felül létezik jó pár olyan beállítás, melyek használata vagy kikapcsolása hitvita tárgyát képezi. Ilyen például a lapozófájl, a rendszervisszaállítás és a hibernáció letiltása/áthelyezése, illetve a böngészési előzmények és a felhasználói változói értékek áthelyezése merevlemezre. Elvben ezek kikapcsolása az SSD élettartamát hivatottak meghosszabbítani. A rendszervisszaállítást értelemszerűen csak akkor kapcsoljuk ki, ha nincs rá szükségünk. Ugyanez igaz a hibernációra, egy notebooknál ez korántsem egyértelmű. A lapozófájl az igazi mumus: sokak szerint kell, mások szerint nem. Egyesek csak azért kapcsolják ki, mert nincs rá szükség, mi ezt nem tudjuk sem megerősíteni, sem cáfolni, inkább nem nem kapcsolnánk ki, hiszen valószínűleg nem véletlenül találták ki, belefuthatunk olyan programba, ami igényelni fogja. Viszont érdekes kérdés, hogy jelentősen csökkenti-e az SSD élettartamát. Egy Windows 7-tel foglalkozó Microsoft mérnöki blogban írtak szerint nem érdemes kikapcsolni/áthelyezni, sőt valójában az SSD-nek fekszik a lapozófájl használata, mert az írások inkább a nagyobb méretű, szekvenciális tartományba esnek, és végülis nem babusgatni vesszük a hardvert, hanem használni szeretnénk.

Tapasztalataink szerint a böngészési előzmények áthelyezése merevlemezre vagy RAM-diskre valóban megfontolandó, mert a böngészés közben rengeteg miniatűr kis fájlocska töltődik le a gépre melyek egy nap alatt elérhetik akár az 1 GB-os mennyiséget is (aktivitástól függően), és ezek szinte 100%-ban kis fájlok, tehát erősen rövidíthetik az SSD élettartamát.

Egyetlen fontosabb funkció bekapcsolását érdemes még megemlíteni, ez pedig az Eszközkezelő/Lemezmeghajtó/SSD-meghajtó neve ablakban a "Házirendek" fül alatt a "Windows írási gyorsítótárhoz tartozó puffer ürítésének letiltása az eszközön" bepipálása; ez az írási műveleteket hivatott felgyorsítani. Ezeken kívül léteznek még más, a regisztrációs adatbázis buherálását igénylő kis "tweak"-ek, melyek elvileg a sebességet és az élettartamot hivatottak kitolni, de egyik sem igazán lényeges.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés